Noin viidenneksellä suhde päättyi eroon lapsen syntymää seuranneen vuoden aikana.

Kommunikaation puute ja hiipuva seksielämä ovat yleisimpiä syitä, miksi tuoreet vanhemmat päätyvät eroon, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta. The Independentin mukaan erot tapahtuivat yleisimmin puoli vuotta lapsen syntymän jälkeen.

2 000 vanhemmalle tehty kysely selvitti, että kolmanneksella parisuhde kärsii vakavista ongelmista lapsen syntymää seuraavina kuukausina ja yksi viidestä erosi ensimmäisen vuoden aikana. Yli yksi kymmenestä vastaajasta kertoi pitäneensä kokeilueron vanhemmaksi tuloa seuranneiden 12 kuukauden aikana, mutta myöhemmin palasi yhteen.

Kolmannes eronneista osallistujista sanoi eron pääsyyksi ’täydellisen kommunikaation puutteen’, kun taas kolme kymmenestä kertoi sen johtuneen hiipuneesta seksielämästä. Noin neljännes sen sijaan syytti eroa toisen osapuolen uskottomuudesta synnytyksen jälkeisten 12 kuukauden aikana.

Kyselyn mukaan myös säännölliset riidat, toisen osapuolen vähäisempi osallistuminen vauvan hoitoon ja uuteen vastuuteen sopeutuminen aiheuttivat korjaamattomia ongelmia.

”Unettomat yöt, vähentynyt aika intiimiin hetkiin ja lisääntynyt vastuu voivat koetella sitoutuneintakin suhdetta”, kommentoi Siobhan Freegard, joka on tutkimukseen tekoon osallistuneen vanhemmuussivusto Channel Mumin perustaja.

Moni ei ole valmistautunut vauvan syntymän suureen vaikutukseen

The Independent kertoo, että neljännes kyselyyn osallistuneista pareista myönsi, että suhteessa oli ollut ongelmia ennen jälkikasvun saamista, mutta ongelmat muuttuivat pahemmaksi lapsen syntymän jälkeen. Kysely myös paljasti, että yli yksi kuudesta osallistujasta ei ollut valmistautunut siihen, miten suuri vaikutus vauvan saamisella on heidän elämäänsä.

Noin neljännes koki, että perhe ja ystävät olivat avuksi tukena vauva-arjessa. Parisuhdetta pyrittiin pitämään onnellisena myös jakamalla yösyöttöjä, varmistamalla aikaa säännölliselle seksin harrastamiselle sekä järjestämällä aikaa ystävien kanssa ulkona sekä säännöllisille treffi-illoille.

”Vaikka se on mahtavaa aikaa, ei ole epäilystäkään siitä, että se on stressaavaa muuttuvine unirytmeineen, rutiineineen ja vastuineen sekä siihen tottumiseen, että on kolmas henkilö, josta täytyy huolehtia koko ajan”, tutkimuksen tekoon osallistuneen The Baby Show’n ohjaaja Zoë Bonser sanoi.

”Tärkeintä on puhua ja tunnistaa, miltä kummastakin tuntuu ja varmisaa, että vanhemmat löytävät aikaa toisilleen vauvan lisäksi”, hän jatkoi.

Lähde: The Independent