Riidat saavat käymään kuumana ja lopulta kinastelu voi johtaa sovintoseksiin.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että romanttiset konfliktit usein lisäävät seksuaalista halukkuutta ihmisissä. Ei siis ihme, että monet parit harrastavat riitojen jälkeen sovintoseksiä.

HuffPost kertoo, että riita itsessään voi jättää emotionaalisesti etäisen olon kumppanistaan, kun taas sovintoseksi toimii eräänlaisena laastarina, emotionaalisesti ja intiimisti korjaten läheisyyttä, joka riidassa rakoili. Tutkimuksen mukaan vaikutus on vahvin, kun riita on ratkaistu onnistuneesti eikä vain laitettu tauolle seksin takia.

Avioliitto- ja perheterapeutti Marissa Nelsonin mukaan parisuhdeterapiassa monet miehet ja naiset kertovat ajautuneensa riitelyä ja sitten seksiä -kuvioon.

”Monille riidat ja kinastelut ovat jotain, mitä välttää, joten tämä on tapa lähentyä uudelleen ilman sanoja tai anteeksipyyntöjä. Lisäksi ’rakkaushormoni’ oksitosiinin vapautuminen seksin aikana saa parit tuntemaan toisensa läheisemmäksi. He kokevat hyvän olon ryöpyn, joka lievittää joitakin tunteita, joita on voinut päästä pintaan riidan aikana”, hän sanoi HuffPostille.

Toisinaan sovintoseksi voi antaa lisämaustetta ja jotain uutta parisuhteeseen ja seksielämään.

”Sanon aina asiakkailleni, että seksi on tila ja rooli, johon astut, joten jos hetki riidan jälkeen on turvallinen tilaisuus kokeilla tuhmempaa tai itsevarmempaa seksiä, voi se olla seksuaalisesti todella tyydyttävää”, Nelson kertoi.

Nautinnollisempaa seksiä

Psykologi ja seksiterapeutti Megan Flemingin mukaan tarve harrastaa sovintoseksiä voi myös liittyä siihen, että selvitymisvaistot heräävät.

”Kiintymisjärjestelmämme aktivoituu riidan aikana. Kun olemme eri mieltä, kiintymysside kokee olevansa uhattuna. Se aktivoi meidän taistele tai pakene -vaistot. Riitely on fysiologisesti kiihottavaa, kuten on pelko ja jännitys, joten kroppa on kiihottunut – syke, hengitys ja veren virtaus lisääntyvät”, hän selitti.

Jos kroppa on jo valmiiksi kiihottuneemmassa tilassa, on ymmärrettävää, että seksi on nautinnollisempaa. Terapeutti Douglas Brooksin mukaan emotionaalisesti jännittynyt seksi voi johtaa jopa parempiin orgasmeihin, vaikka aiheesta ei tutkimusta olekaan.

”Kuten olen usein havainnut, suurin osa orgasmeista ei johdu mekaanisesta yhdynnän liikkeestä, vaan intensiivisestä kohonneesta tunnetilasta ja kiihottumisesta ennen seksin alkua. Usein riidan aikana, etenkin intohimoisen riidan, kroppammekin virittyvät”, Brooks kertoi HuffPostille.

Oikea mielentila tärkeisiin keskusteluihin

Kaikenlainen sovintoseksi ei kuitenkaan ole hyvästä ja riitelyn arvoista. Tilanne on Brooksin mukaan ongelmallinen, jos riitoja ei koskaan ratkota tai jos parin dynamiikassa on edes etäisesti mitään fyysistä tai emotionaalista kaltoinkohtelua.

”On ihan okei harrastaa seksiä riidan aikana tai jälkeen, jos kumpikin osapuoli tuntee olonsa hyväksi jälkeenpäin”, Brooks totesi.

Jos riidan todella haluaa ratkaista, voi olla hyvästä käydä se keskustelu, kun kumpikin on rauhoittunut. Fleming suosittelee odottamaan tärkeiden keskusteluiden kanssa oikeaa mielentilaa.

”Kun tunteet kyävät kuumina, emme ajattele selvästi. Tunteet ottavat rationaalisen ajattelun pois käytöstä vahvistuneen mantelitumakkeen aktivoitumisen takia”, Fleming kertoi.

”Minusta ajoitu on tärkeä, mutta eniten on väliä sillä, että asiaa saadaan ratkaistua tai vähintään molemmat voivat suostua olemaan eri mieltä”, hän päätti.

Lähde: HuffPost