Kesä on mitä otollisinta aikaa liikkua monipuolisesti ja kokeilla uusia tapoja liikkua.

Liikunta on tärkeä pitää osana elämää ympäri vuoden. Vaikka kesällä lomailisi ja omat säännölliset liikuntaharrastuksetkin olisivat kesätauolla, ei liikuntaa kannata unohtaa kesäkuukausien ajaksi.

Selkäliitto muistuttaa, että kesäinen luonto tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet ulkoliikunnan harrastamiseen. Luonnossa voi liikkua täysin ilmaiseksi ja hyödyntää esimerkiksi erilaisia metsämaastoja, luonnonvesiä ja pururatoja.

Kesällä on myös mahdollista päästä kokeilemaan monia lajeja, kuten melontaa ja SUP-lautailua, suhteellisen edullisesti ja monella paikkakunnalla on tarjolla puistojumppia. Kesä onkin hyvää aikaa tutustua uusiin lajeihin ja löytää itselleen uusi harrastus.

”Luonnossa liikkuminen on hyvä keino ylläpitää tai parantaa kuntoa sekä edistää selän hyvinvointia. Vaihtelevassa maastossa eteneminen vaatii enemmän lihastyötä ja liikehallintaa ja on siksi hyvä harjoitusmuoto”, Selkäliiton liikuntatoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen kertoo.

Hyvää keholle ja mielelle

Luonnossa liikkuminen tekee siis hyvää muun muassa siksi, että se aktivoi kehon lihaksia eri tavalla kuin tasaisella alustalla liikkuminen. Sen lisäksi luonnossa liikkuminen tekee hyvää henkiselle hyvinvoinnille.

Luonto auttaa rentoutumaan ja palautumaan stressistä. Liikkuessa pääsee nauttimaan maisemista, luonnonäänistä sekä tuoksuista ja samalla voi tarkkailla eläimiä ja kasveja.

Selkäliiton mukaan perinteinen kävelylenkki on aikuisväestön keskuudessa harrastetuin liikuntamuoto. Se on myös yksi mieluisimmista tavoista liikkua luonnossa ja mikä parasta, sen pariin pääsee jo kotiovelta.

Vaihteluutta ja tehoa kävelyyn saat esimerkiksi porrasharjoittelulla, sillä portaiden nousu kehittää tehokkaasti jalkojen lihasvoimaa sekä parantaa kestävyyttä ja hapenottokykyä. Portaita löytyy useilta ulkoliikuntapaikoilta.

Ota alta itsellesi talteen Selkäliiton muistilista kesäliikuntaan:

  • Hyödynnä paikkakuntasi ulkoliikuntapaikkoja ja -maastoja. Ulkona liikkuminen on ilmaista ja virkistää mieltä.
  • Liiku kävellen. Käytä portaita, kävele kauppaan tai tutustu lomakohteeseen jalkaisin.
  • Nauti kiireettömyydestä, älä stressaa liikunnasta. Peruskunto ei muutaman kevyemmän viikon aikana katoa.

Lisää vinkkejä kesäliikuntaan löydät Selkäliiton Selkäkanavalta.