Lisää älliä päähän – nämä harrastukset voivat tehdä sinusta fiksumman

Myös erilaisten harrastusten avulla voi kehittää itseään.

Tietosanakirjojen selaaminen ja kursseilla käyminen ovat tapoja kehittää omaa älykkyyttä, mutta harva nauttii niistä paljon. Onneksi myös hauskoilla harrastuksilla voi parantaa omaa kognitiivista osaamista.

Harrastukset ovat tapa rentoutua ja viihdyttää itseään, mutta alle listatut harrastukset voivat olla sinulle iloksi myös älyllisesti.

1. Säännöllinen liikunta

Kaikki varmasti tietävät, kuinka tärkeää kuntoilu on omaa hyvinvointia ajatellen. Säännöllinen liikunta voi myös tehdä sinusta fiksumman. Liikunta parantaa objektien tunnistamiseen tarkoitettua muistia – kykyä erottaa aiemmin kohdattujen objektien tunnettuus.

Kuntoilu vapauttaa myös BDNF-proteiineja, jotka on yhdistetty kognitiivisiin hyötyihin, kuten pitkäkestoiseen muistiin. Säännöllisen kuntoilun ei tarvitse tuntua ärsyttävältä. Joogasta lenkkeilyyn, tee vain sitä, mistä nautit eniten.

2. Soittimien soittaminen

Jonkin instrumentin soittaminen parantaa kognitiivisia taitoja ja akateemisia saavutuksia edistämällä tiettyjen toimintojen kehittymistä. Tämän lisäksi instrumenttien soittamista osaavat lapset ovat osoittaneet parempaa suorituskykyä kielellisen sujuvuuden ja prosessointinopeuden suhteen.

Jokainen voi oppia soittamaan jotain soitinta joko omatoimisesti tai opettajan johdolla. Jos aloitat nuorempana, saat enemmän irti musiikillisesta tavastasi viettää aikaa.

3. Videopelien pelaaminen

Videopelien pelaamisella voi olla hieman ikävä maine, mutta kaikki niistä eivät ole pahasta, sillä osa todella kehittää aivoja. Videopelit kehittävät työmuistia, joka vastaa uuden ja jo säilötyn tiedon säilyttämisestä ja käsittelystä.

Videopelit myös parantavat muun muassa navigointia paikkatietojen suhteen ja strategista suunnittelua. 30 minuutin pelaaminen päivässä voi merkittävästi lisätä harmaata ainetta aivoissa.

Videopelien tarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin, mutta koeta kuitenkin välttyä ympäri vuorokauden kestäviltä pelisessioilta.

4. Uuden kielen opettelu

Kielitaidon kehittämisestä on iloa muutenkin kuin matkustelua ajatellen. Se voi auttaa hidastamaan aivojen ikääntymistä ja vaikuttaa positiivisesti myöhemmän iän kognitioon.

Useiden kielten puhuminen parantaa aivojen toiminnanohjausta eli mentaalisesti haastavia tehtäviä voi suorittaa paremmin. Kaksikieliset ovat myös parempia pulmien ratkaisussa, suunnittelussa ja tehtävien hallinnassa johtuen aivojen paremmasta kapasiteetista siirtää huomiota eri tehtävien välillä.

Uusien kielten opettelu on nykyisin todella helppoa. Esimerkiksi kiitos erilaisten sovellusten, voi kieliä opiskella missä tahansa ja milloin tahansa.

5. Lukeminen

Lukutoukkana olemisestakin on iloa älyllisesti. Päivittäinen lukeminen aiheuttaa merkittävää kasvua liitettävyydessä aivojen alueessa, joka liittyy kielen vastaanottavuuteen.

Lukijat kokevat myös prosessin, joka heijastaa aivojen liitettävyyttä, jota tapahtuu itse toimintojenkin aikana – eli siis esimerkiksi lukemalla auton ajamisesta voi laukaista samanlaisia hermoyhteyksiä, joita laukeaa, kun oikeasti ajaa autoa.

Sinun ei tarvitse kuitenkaan tarttua suureen kirjalliseen opukseen saadaksesi lukemisesta koituvia hyötyjä, sillä minkä tahansa lukeminen pitää mielesi energisenä – hyviä uutisia siis sarjakuvafaneille.

Lähde: Business Insider UK


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.