Pyöräteillä liikkuu kaksijalkaisten lisäksi myös nelijalkaisia: lenkillä olevia koiria omistajiensa kera.

Niin pyöräilijöiden kuin koiranomistajien tulisi huomioida toisensa liikenteessä. Agria Eläinvakuutus listasikin vinkkejä, miten koiran kanssa voi kulkea turvallisesti pyörätien vieressä sekä miten pyöräilijän kannattaa ottaa huomioon omistajansa kanssa lenkillä oleva(t) koira(t).

Näin kuljet koiran kanssa pyörätien vieressä:

Pidä koira kytkettynä

Agria Eläinvakuutus muistuttaa, että koira tulisi pitää aina kytkettynä pyörätien läheisyydessä. Vapaana liikkuva koira voi aiheuttaa monenlaisia vaaratilanteita pyörätiellä. Koira saattaa esimerkiksi lähteä juoksemaan pyörän perässä, yrittää napata pyöräilijää lahkeesta tai pysähtyä paikalleen keskelle pyörätietä.

Pidä hihna lyhyenä

Jos hihna on liian pitkänä, voi se aiheutaa vaaratilanteen. Pyöräilijän voi olla vaikea nähdä ohutta flexihihnaa ja näin siitä voi olla vaarallinen, kampittava naru liikkujalle.

”Lisäksi hihnan tarttuminen pyörään voi aiheuttaa voimakkaan nykäisyn kaulapantaan tai koira voi jopa raahautua pyörän perässä. Tämä voi johtaa koiran vakavaan loukkaantumiseen, kuten kaularangan pehmytkudos- ja nikamavaurioihin”, Agria Eläinvakuutuksen asiantuntijaeläinlääkäri Marika Melamies kertoo tiedotteessa.

Ennakoi

Jos koirasi on reaktiivinen tai tiedät kokemuksesta, ettei koirasi pidä polkupyöristä, pyri silloin ennakoimaan mahdolliset hankalat tilanteet. Siirry koirasi kanssa hyvissä ajoin pois pyörän edestä ja koeta saada koira keskittymään polkupyörän sijaan esimerkiksi taskusa löytyviin koiranameihin.

Näin ohitat polkupyörällä koirakon:

Soita kelloa ajoissa

Yksittäinen ihminen voi siirtyä pois pyörän edestä nopeasti, mutta yhden tai useamman koiran kanssa kävelevällä henkilöllä siinä voi kestää hetki. Siksi kannattaakin soittaa kelloa hyvissä ajoin, jotta koira(t) ja taluttjaa ehtivät siirtyä sivuun turvallisesti.

Jos kelloa soittaa vasta juuri ennen ohitusta, voi soitto pelästyttää koiran (tai omistajan) ja aiheuttaa näin vaaratilanteen. Myös se voi aiheuttaa vaaratilanteen, jos kelloa ei soita ollenkaan.

Agrian maajohtaja Anna Linder rohkaiseekin pyöräilijöitä soittamaan kelloa.

”Olen kiitollinen kaikille pyöräilijöille, jotka soittavat kelloa ajoissa. Etenkin liikkuessani kahden koirani kanssa. Usein kiitän pyöräilijää kellon soittamisesta hyvissä ajoin ja minua puolestani on kiitetty sivuun siirtymisestä. Siitä jää hyvä mieli molemmille osapuolille. Yhteispeli on niin pyöräilijän kuin koirakonkin etu”, hän sanoo tiedotteessa.

Tee ohitus rauhallisesti ja sopivalta etäisyydeltä

Koirat reagoivat eri tavoin ohi ajavaan pyörään. Koira saattaa esimerkiksi lähteä juoksemaan pyörän perässä, yrittää ”suojella” omistajaansa pyörältä tai innokkaasti tervehtiä pyöräilijää hyppimällä. Siksi on hyvä pitää sopiva etäisyys koirakkoon ja pyrkiä mahdollisuuksien mukaan hidastamaan hieman vauhtia ohitustilanteessa.

Yleisiä vahinkoja

Jos koira ja pyöräilijä törmäävät, voi koiralle tulla muun muassa murtumia, haavoja, nyrjähdyksiä tai muita vammoja. Fyysisten vammojen lisäksi koiralle voi tulla myös henkisiä traumoja; koira voi alkaa pelätä polkupyöriä, minkä seurauksena se voi yrittää hyökkäillä polkupyörien kimppuun tai pelästyä jokaista ohittavaa pyöräilijää.

Lähde: Agria Eläinvakuutus