Tutkimukset, ja myös kokemukset osoittavat, että suurimmalle osalle laihduttajista, menetetty paino kertyy ajan saatossa takaisin.

Usein jopa “korkojen kera”. Syitä sille, miksi kilot tulevat takaisin on useita, mutta yleisesti uskotaan, että laihduttaminen hidastaa aineenvaihduntaa pysyvästi. Totta on, että laihduttaminen vaikuttaa aineenvaihduntaan, mutta sillä on vaikutustavoiltaan kaksi puolta.

Aineenvaihdunnalla tässä tarkoitetaan energiankulutuksen ja -saannin vaikutusta. Keho polttaa kaloreita myös levossa, mutta mitä enemmän liikut ja olet aktiivinen, sitä enemmän kehosi myös energiaa kuluttaa. Jotta ihminen voi laihtua, on energiansaannin oltava pienempi kuin kulutus, näin keho käyttää energiavarstoja saadakseen tarpeeksi energiaa, tämä tarkoittaa myös sitä, että kilot lähtevät. Tämä myös usein mielletään nopeaksi aineenvaihdunnaksi.

Kun painosi putoaa, myös energiantarpeesi vähenee, koska painavampi ihminen kuluttaa enemmän kaloreita. Eli perusenergiantarpeesi pienenee ja keho myös pyrkii tarkoituksellisesti hidastamaan ns. aineenvaihduntaa painon pudotuksen minimoimiseksi.

Kun keho tunnistaa tyhjentyneet rasvavarastot, se laukaisee mukautuvan termogeneesin, eli elimistön lämmöntuotannon, mikä vähentää edelleen lepoaineenvaihduntaa ja voi jopa hidastaa laihtumista tiukasta ruokavaliosta huolimatta. Adaptiivinen termogeneesi voi alkaa jo kolmen päivän kuluessa laihduttavan ruokavalion aloittamisesta, ja saattaa jatkua ns. laihdutuskuurin päätyttyä. Pahimmassa tapauksessa se voi haitata saavutetun painon ylläpitoa ja edesauttaa painon palautumista. Laihtumisella on myös vaikutusta elimistön hormonituotantoon, sillä mm. laihduttaminen aiheuttaa laskun leptiinitasoissa, leptiinin madaltuminen hidastaa aineenvaihduntaa ja lisää nälän tunnetta.

Aineenvaihdunta siis hidastuu laihdutuksen myötä, mutta ei ole yksimielisyyttä siitä, kuinka paljon se vaikuttaa todellisuudessa. Eikä ole myös näyttöä sille, että hidastuminen olisi pysyvää.

Kannattaako laihduttaminen lopettaa?

Monet tekijät vaikuttavat aineenvaihduntaan, ja eroja on hyvin paljon eri ihmisten välillä. On kuitenkin syytä pistää merkille, että laihduttaminen myös vaikuttaa aineenvaihduntaan hyvällä tavalla. Laihduttaessa elimistön rasvasolut eivät ikävä kyllä katoa, mutta ne pienenevät. Pienemmät rasvasolut ovat parempia terveydellemme, koska paisuneina rasvasolujen toiminta on vähemmän tehokasta. Tämä voi lisätä verensokeritason häiriöitä ja muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Joten älä huoli, laihduttaminen ei hidasta aineenvaihduntaasi lopullisesti, vaan voi jopa auttaa siinä, että se pidemmässä juoksussa on tehokkaampaa. Voit siis jatkaa laihdutuskuuria hyvillä mielin!

Tärkeää on muistaa, että pidät kehosi aktiivisena, etkä päästä energiansaantia lipsumaan liialliseksi.

Lue myös, millä keinoilla saat vauhtia aineenvaihduntaan.

Jaa tämä juttu painoa pudottaville ystäville!

Lähde: The Conversation