Useat laihdutuskeinot koetaan toimimattomiksi tai niillä ei tunnu laihtuvan tarpeeksi nopeasti.

Yleensä pitkäaikaiseen painonpudotukseen suositellaan viikossa 1-2 kilon pudotustahtia, sillä painonpudotuksen on myös tarkoitus muokata tapasi niin, että paino ei tulisi takaisin.

On kuitenkin olemassa hyvin tehokkaita ja toimia keinoja, joilla laihdut, nopeaankin tahtiin ja ilman, että kärsit nälkää. Tässä kolme hyväksi todettua keinoa pudottaa painoa nopeasti ja myös niin, että sinulla on mahdollisuus säilyttää saamasi tulokset, jos vain sitoudut jatkossa uusiin elintapoihin.

1. Vähennä puhdistettuja hiilihydraatteja

Yksi tapa laihtua nopeasti on vähentää puhdistettuja hiilihydraatteja. Puhdistettuja hiilihydraatteja ovat mm. sokeri, siirapit ja jalostettu hunaja. Yleensä karkit, leivonnaiset ja muut vehnätuotteet sisältävät paljon puhdistettua sokeria.

Puhdistettujen hiilihydraattien sijaan kannattaakin suosia täysjyvätuotteita ja matalan glykeemisen indeksin omaavia ruoka-aineita, kuten mm. vihanneksia.

2. Syö proteiinia, hyvää rasvaa ja vihanneksia

Näiden ruoka- ja ravintoaineiden suosiminen mahdollistaa kylläisyyden tunteen syömättä liian paljon kaloreita. Kannattaakin tarkastaa itselle sopiva energiamäärä ja koostaa ruokavalio paljon proteiinia, hyvää rasvaa ja hyviä hiilihydraatteja sisältäväksi. Näin paino putoaa ennätystahtia, mutta lihasmassa säästyy.

Hyviä proteiininlähteitä ovat vähärasvainen liha, rasvattomat maitotuotteet , pavut, linssit ja kanamuna kohtuu määrissä. Hyviä rasvoja taas löytyy kasviöljyistä, lukuun ottamatta palmu- ja kookosöljyä, sekä mm. avokadosta.

3. Liiku ja ole aktiivinen

Varsinkin painoilla tapahtuva, kuten kuntosaliharjoittelu on todettu yhdeksi parhaista liikuntamuodoista, kun halutaan hävittää kehosta ylimääräistä rasvaa. Lisäksi erityyppiset aerobiset harjoitukset, kuten juoksu, uinti ja pyöräily toimivat myös hyvin rasvanpolttajana. Tärkeää on, että keho pysyy liikkeessä ja päivään tulee reilusti aktiivisuutta, sillä kaikki liikunta ja aktiivisuus lisäävät energiankulutustasi, joka auttaa pudottamaan painoa.

Niin kuin olet varmasti kuullut, syö vähemmän ja liiku enemmän ovat tehokkaita keinoja onnistuvaan painonpudotukseen. Tämän lauseen voisi muokata hieman mieltä enemmän mairittelevaksi, kuten syö laadukkaammin ja pidä keho aktiivisena.

Tässä vielä muutama hyvä vinkki laihdutuksen tueksi:

  • Syö runsasproteiininen aamiainen. Runsaan proteiiniaamiaisen syöminen voi auttaa vähentämään ruokahalua ja energian saantia loppupäiväksi.
  • Vältä sokerijuomia ja hedelmämehua. Sokerin ns. tyhjät kalorit eivät ole hyödyllisiä kehollesi ja voivat estää laihtumista.
  • Juo vettä ennen ateriaa. Eräs tutkimus osoitti, että veden juominen ennen aterioita vähensi kalorien saantia ja voi olla tehokasta painonhallinnassa.
  • Juo kahvia tai teetä. Kofeiinin kulutus voi lisätä aineenvaihduntaa.
  • Perusta ruokavaliosi puhtaisiin raaka-aineisiin. Ne ovat terveellisempiä ja auttavat pitämään nälkää loitolla.
  • Syö hitaasti. Näin tulet kylläisemmäksi pienemmästä ruokamäärästä, sillä mm. ruoansulatushormonisi kerkeävät toimia paremmin.
  • Nuku riittävästi ja laadukkaasti. Uni on tärkeä monista syistä, ja yksi niistä on painonhallinnan tukeminen.

Jaa nämä vinkit myös kavereille!

Lähde: Healthline