Lähes joka kolmas suomalainen on huolissaan ikääntymisestä, paljastaa kysely

Kyselyn mukaan huoli lisääntyy, kun vastaajan ikä karttuu.

Noin 30 prosenttia 16-80-vuotiaista suomalaisista tuntee turvattomuutta ikääntymisestään, selviää Nutricia Medicalin teettämästä kyselystä. Vain viisi prosenttia kyselyyn osallistuneista kokee, että vanheneminen Suomessa on täysin turvallista.

Kyselyssä ilmeni, että huoli lisääntyy, kun vastaajan ikä karttuu. 56-80-vuotiaista peräti 37 prosenttia on huolissaan vanhenemisesta Suomessa.

”Kyselyssämme emme selvittäneet niinkään huolen aiheita vaan enemmän ihmisten yleisiä tuntemuksia ikääntymisestä. Yksi syy huoliin saattaa olla ihmisten käsitys vanhustenhuollon tilasta, josta on viime aikoina keskusteltu paljon”, Nutricia Suomen Medical Affairs Manager Carina Kronberg-Kippilä sanoo tiedotteessa.

Kyselyn mukaan suomalaisista lähes puolet (47%) on huolissaan vanhustenhoidon tilasta pitkäaikaishoidon laitoksissa ja hoivakodeissa.

”Yksi tärkeä asia vanhustenhuollon kehittämisessä olisi puuttua ikääntyneiden vajaaravitsemukseen. Se on hyvin paljon luultua yleisempää, ja tutkimusten valossa jopa 55 % suomalaisista pitkäaikaishoidon asiakkaista on vajaaravittuja”, Kroberg-Kippilä toteaa.

”Se tekee ikääntyneiden päivittäisestä elämästä hankalampaa ja lisää tuen tarvetta. Vajaaravitsemus haittaa niin ikääntyneiden kuin heidän omaistensakin elämänlaatua ja on lisäksi merkittävä kuluerä yhteiskunnallemme”, hän jatkaa.

Kroberg-Kippilän mukaan puuttumalla vajaaravitsemukseen voitaisiin parantaa niin ikääntyneiden elämänlaatua kuin saavuttaa merkittäviä säästöjä.

”Yhä useampi tutkimus on osoittanut, että kliininen ravitsemus on muuta hoitoa tukevaa. Sen avulla voidaan merkittävästi edistää sairauksista toipumista ja lisätä ikääntyneiden selviytymiskykyä niin kotona kuin hoivakodeissakin”, hän kertoo tiedotteessa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan toimintakyky tulisi ottaa mieluummin ikääntyneiden terveyden mittariksi kuin sairauksien puute. WHO tunnustaa ravitsemuksen merkityksen osana hyvää ikääntymistä ja korostaa, että se tulisi tuoda osaksi terveys- ja sosiaalijärjestelmää.

Täydennysravintovalmisteita markkinoivan Nutricia Medicalin teettämään kyselyyn vastasi tuhat suomalaista SynoIntin internet-paneelin kautta kesäkuun 2019 lopulla. Otos oli väestöä demografisesti edustava.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.