On monia myyttejä, jotka liittyvät ehkäisypillerien käyttöön. Lääkäri vastaa videolla suoraan, että mikä näistä myyteistä on totta ja mikä ei.

Katso video tämän sivun alaosasta tai klikkaa se auki tästä. Lue kuitenkin ensin tästä alta, että millaisia myyttejä lääkäri pääsee videossa käsittelemään.

Ensimmäinen myytti: Ehkäisykeinot saavat lihomaan

Tämä on myytti lukuun ottamatta yhtä ehkäisyvaihtoehtoa. Se on ehkäisyruisku (Depo-Provera), jonka vaikutus kestää 3 kuukautta. Sen käytön aikana voi tuntua hieman siltä, että paino on alkanut nousemaan. Mutta lääkäri lupaa, että se on vain väliaikaista.

Toinen myytti: Ehkäisykeinot saavat hormonit sekaisin ja käytös voi siksi olla epänormaalia

Tämäkin on myytti. Se on totta, että hormonitasojen epävakaisuus voi aiheuttaa monenlaisia oireita kuten ainaista näläntunnetta, ärtymystä ja väsymystä. Mutta monet raskauden ehkäisykeinot sen sijaan pitävät hormonit tasapainossa, jolloin nämä oireet pysyvät helpommin poissa.

Kolmas myytti: Ehkäisyssä käytettävät hormonipillerit aiheuttavat syöpää

Osa ehkäisypillereistä voi nostaa riskiä rinta- tai kohdunkaulan syöpään, joten tämä myytti on osittain totta. Mutta ne nostavat näiden riskiä vain vähän. Kun pillerien käyttö lopetetaan, laskee riski niiden saamiseen normaaliin riskiin.

Ehkäisypillerien käyttö kuitenkin vähentää riskiä esimerkiksi munasarja- sekä kohtusyöpään.

Neljäs myytti: Ehkäisypillerien käyttö voi huonontaa raskaaksi tuloa

Kun pillerien käyttö lopetetaan, siihen on usein syynä se, että halutaan tulla raskaaksi. Niiden aiempi käyttö ei kuitenkaan vaikuta siihen, että kuinka hyvin voi tulla raskaaksi eli tämäkin on myytti.

Katso lisää videosta, mitkä myytit ovat totta ja mitkä eivät. Sellaiset liittyvät esimerkiksi myytteihin siitä, että raskaaksi ei voi tulla kuukautisten aikaan tai silloin, jos mies vetäytyy pois emättimestä juuri ennen siemensyöksyä.