Tutkimus on selvittänyt, mitä asioita on suomalaisten bucket-listoilla, eli mistä suomalaiset haaveilevat.

Suomalaiset haaveilevat nyt arkisista asioista, selviää Pohjola Vakuutuksen teettämästä tutkimuksesta. Valtaosalla (yli 70 %) tämän vuoden haaveet liittyvät hyvinvointiin sekä parempaan elämään.

Lähes yhtä paljon suomalaiset haaveilevat elämästä nautiskelusta (70 prosenttia) ja kotimaan matkailusta (67 prosenttia). Vain puolet haaveista liittyy ulkomaan matkailuun ja neljännes extreme-kokemuksiin.

Tutkimuksesta selvisi, että kolmannes (32 %) haaveilee suursiivouksesta tai tavaroiden karsimisesta. Mökkiloma on 29 prosentin haaveissa ja hieman vähemmän (28 %) haaveillaan läheisten kanssa yhdessä tekemisestä.

Pohjola Vakuutuksen mukaan etenkin naiset ja opiskelijat haaveilivat suursiivouksesta tai tavaroiden karsimisesta, kun taas miesten ykköshaaveena on keikalla tai konsertissa käyminen. Myös mökkiloma löytyy kaikkien vastaajaryhmien listan kärjestä.

”Suomalaisten bucket-listoilta löytyy hyvin maltillisia ja aika arkisiakin unelmia. Kunhan koronarokotteet etenevät ja elämä normalisoituu, suomalaiset pääsevät toteuttamaan unelmiaan vapaammin. Haluamme rohkaista ihmisiä unelmoimaan nyt isommin ja rohkeammin”, Pohjola Vakuutuksen korvauspalveluiden johtaja Sari Styrman kertoo tiedotteessa.

Tällaisia haaveita toteutetaan todennäköisimmin

Tutkimukseen osallistuneista yli puolet (57 %) uskoo toteuttavansa kaikki haaveensa. Haaveiden toteutumisen esteenä on lähes puolella vastaajista raha, mutta myös oma laiskuus ja epävarma maailman tilanne koetaan esteenä unelmien toteuttamiselle.

”Korona-aika ei välttämättä ole vaikuttanut suuresti suomalaisten haaveisiin. Koronapandemian estämät haaveet eivät nousseet tässä tutkimuksessa erityisesti esiin. Vasta neljäntenä listalla ovat keikat ja konsertit, joiden toteutuminen ei ole ollut mahdollista korona-aikana”, Aalto-yliopiston tutkija, hyvinvoinnin psykologian dosentti Frank Martela toteaa tutkimustuloksista.

Kun vastaajilta kysyttiin minkä haaveen he aikoivat todennäköisimmin toteuttaa, listan kärjessä ovat haaveet urheilutapahtumaan osallistumisesta ja siitä suoriutumisesta, kirjojen lukemisesta ja hyväntekeväisyyslahjoituksesta. Myös matkustaminen jollain muulla tavalla kuin lentäen on todennäköisimmin toteutettavien haaveiden joukossa.

Tulosten mukaan vain 70 prosenttia suursiivouksesta haaveilevista aikoo todella siivota haaveensa mukaan. Mökkiloman aikoo toteuttaa 72 prosenttia vastaajista ja perheen jäsenten kanssa yhdessä puuhailun 80 prosenttia.

”Todennäköisimmin toteutettavat haaveet ovat harrastuksia ja aiheita, joihin henkilöt ovat myös hyvin sitoutuneita”, Martela summaa.

Pohjola Vakuutuksen kyselytutkimus toteutettiin tammikuussa 2021 Norstat Finlandin kuluttajapaneelissa (tutkimusasetelmasta ja aineiston analyysistä vastasi asiakasymmärrys- ja business design -toimisto frankly) ja siihen vastasi 1 050 täysi-ikäistä suomalaista; tutkimusaineisto on väestöä edustava iän, sukupuolen sekä asuinalueen suhteen. Tutkimuksen virhemarginaali on enimmillään +/- 3,2 %-yksikköä.