Asiantuntijat antoivat neuvoja, miten toimia tilanteessa, kun kuulet exän löytäneen uuden kumppanin.

Olipa suhteen päättymisestä kuinka kauan tahansa ja vaikka olisit itse päättänyt erota eikä sinulla olisi mitään halua palata yhteen, tuntuu tieto ex-kumppanin uudesta suhteesta silti usein pahalta. Kun exä jatkaa eteenpäin toisen kanssa, voi se herättää monenlaisia ikäviä tunteita.

”Jos sinulla on mitään viipyileviä kiintymyksiä häntä kohtaan, nousee silloin uudelleen pintaan himoa, ahdistusta ja katumusta, jotka usein ovat outoja sinulle, kun koetat käsitellä niitä älyllisesti”, terapeutti Lisa Marie Bobby kertoi HuffPostille.

Jos sinusta tuntuu pahalta, että exäsi jatkoi eteenpäin ja löysi uuden kumppanin, voivat nämä asiantuntijoiden neuvot auttaa sinua käsittelemään tilannetta:

Anna itsesi tuntea se, mitä tunnet

Älä piekse itseäsi henkisesti, jos vielä välität, vaikka erosta olisi jo kauan.

”Vaikka sinä ja exäsi olisitte olleet yhdessä ikuisuus sitten ja sinusta tuntuu, että sinun pitäisi olla päässyt sen yli, tuntuvat surun aallot usein tuoreelta, koska sitä ne todella ovat”, avioliitto- ja perheterapeutti Lynsie Seely selitti.

”Kohtaat uuden vaiheen suruprosessissa, jota sinun ei ole tarvinnut käsitellä aiemmin”, hän lisäsi.

Koeta hengittää syvään, itke jos siltä tuntuu, kirjoita tunteitasi päiväkirjaan tai avaudu luotettavalle läheiselle.

”Tämä on sen kunnioittamista, miten syvään sydämesi rakasti ja voi rakastaa”, Seely totesi HuffPostille.

Älä toimi tunteidesi viemänä

On luonnollista, että mustasukkaisuus ja katkeruus nousevat esiin, kun näet exäsi jonkun uuden kanssa. Hyväksy nämä tunteet, muista että ne ovat normaaleja ja muista, että ne menevät ohi, kun annat niille aikaa.

”Joskus nämä tunteet antavat meille halun jutella exälle, kritisoida häntä ja hänen uutta kumppania, etsiä kostoa tai koettaa kilpailla hänen kanssaan jollain tavalla”, kliinen psykologi Gina Delucca sanoi.

”Vaikka jotkut näistä toiminnoista saattavat antaa hetkellistä helpotusta tunteisiisi, eivät ne auta sinua pitkällä aikavälillä siihen liittyen, että laitat itsesi etusijalle ja jatkat eteenpäin”, hän jatkoi.

Bobbyn mukaan kun huomaat exäsi olevan ’pois markkinoilta’, saatat kokea kaipuun tai himojen ryöpyn häntä kohtaan. Saatat alkaa muistella epätäydellistä suhdettanne vaaleanpunaisten lasien läpi, mutta älä anna näiden ajatusten ja tunteiden viedä sinua mukanaan ja ajattele, että nämä kertovat siitä, että sinun pitäisi palata yhteen hänen kanssaan.

”Tämä on sama kuin vieroitusoireet johonkin aineeseen, josta luovut”, Bobby vertasi.

”Vaikka kaipaat ja himoitset heroiinia, ei sinun pidä silti käyttää sitä”, hän huomautti.

Älä etsi exääsi ja hänen uutta kumppania somesta

Se on houkuttelevaa, mutta jos alat pakkomielteisesti katsella heidän Instagram-kuviaan, vie se sinut vain sivuraiteille oman eteenpäin jatkamisesi tieltä.

”Tämä tapa vain pitää heidät mielessäsi ja tekee helpoksi tehdä virheellisiä oletuksia siitä, miten heidän elämänsä menee omaasi verrattuna”, Delucca kertoi.

Mieti, mikä innostaa sinua

HuffPostin mukaan nyt on aika keskittyä siihen, mikä sytyttää sinut, jotta voit alkaa keskittää energiaasi johonkin hyödylliseen. Ehkä se on paluu vanhan harrastuksen pariin tai jonkin täysin uuden kokeilua – mikä tahansa, mikä Seelyn mukaan loihtii innostusta, tarkoitusta tai intohimoa.

”Onko jokin uusi hiustyyli, jota olet pohtinut, jokin pukeutumistyyli, joka sinuun vetoaa, uusi kohde, jossa haluaisit käydä? Anna mennä”, Seely kannusti.

”Eron jälkeinen aika on paljo sitä itsensä uudelleen löytämistä tässä hetkessä ja oman identiteetin muokkaamista itsenäisenä ihmisenä”, hän lisäsi.

Kehitä oma irti päästämiseen auttava rituaali

Seelyllä oli tähän useita erilaisia ideoita ja ehdotuksia: heitä kiviä mereen/järveen/jokeen/lampeen vapauttaaksesi oma taakaksi, polta turvallisesti jokin suhdetta symboloinut asia, kuvittele leikkaavasi energinen nuora, joka yhdistää sinut ja exäsi.

”Anna valitsemasi rituaalin merkitä muutosta lopusta uuden alkuun”, Seely sanoi.

Harkitse terapeutin tapaamista

Jos sinulla on todella vaikeaa tai koetat pärjätä tilanteen kanssa epäterveellisillä tavoilla, voi sinulle olla hyödyksi jutella terapeutille siitä, miten tieto exän uudesta suhteesta on sinuun vaikuttanut. Ja vaikka ajattelisit, että pärjäät hyvin, voi avautuminen ammattilaiselle olla hyödyksi toipumiselle.

”On ymmärrettävää, että on surullinen ja sattuu. Jos se muuttuu masennukseksi, toimintahäiriöksi, alkoholiin tai muihin päihteisiin turvautumiseksi, itsestä huolehtimisen puutteeseen, on aika mennä ammattilaisen luo”, psykoterapeutti Jeannie Ingram kertoi.

”Puhuminen todella auttaa”, hän muistutti.

Lähde: HuffPost