Tutkijat uskovat itsetunnolla, ennakkoasenteilla ja syrjinnällä olevan mahdollisesti vaikutusta.

Kun on kyse tuloista, koulutuksesta ja työnäkymistä, on koolla väliä – henkilön koolla. Tutkimuksen mukaan lyhyet miehet ja ylipainoiset naiset pärjäävät noilla saroilla heikommin kuin pitkät miehet ja laihat naiset.

British Medical Journalissa julkaistua tutkimusta varten tutkijat analysoivat, miten pituuteen ja painoindeksiin liittyvät geneettiset variantit vaikuttivat sosioekonomisiin merkkeihin, kuten kotitalouden vuosituloihin, koulutustasoon ja työluokkaan. Tutkimukseen osallistui 120 000 brittiä.

Newserin mukaan tuloksista kävi ilmi, että yhtä älykkäitä ja samankaltaisen taustan omaavia miehiä noin 7,5 senttiä lyhyemmät miehet tienasivat noin 2 700 euroa vähemmän vuosittain. Samoin oli myös vertaisiaan noin 6,5 kiloa painavampien naisten kohdalla.

Sen sijaan noin 12,5 kiloa painavammat naiset tienasivat noin 5 500 euroa vähemmän vuodessa kuin vertaisensa. Lyhyet miehet taas työskentelivät epätodennäköisemmin ammattitaitoa vaativassa työssä.

Eliniän aikana eroavaisuudet palkassa voivat tarkoittaa täysin erilaista elintasoa.

”Suurin osa ihmisistä oletti, että lyhyempi pituus ja suurempi painoindeksi olivat seurausta heikommasta ravitsemuksesta ja mahdollisuuksista elämässä”, tutkimuksen tekoon osallistunut Tim Frayling kommentoi.

Tutkimus kuitenkin osoittaa, että pituus ja paino voivat määritellä tulevaisuuden menestystä tai epäonnistumisia. Newserin mukaan tutkijat uskovat itsetunnolla, ennakkoasenteilla ja syrjinnällä olevan mahdollisesti vaikutusta.

Aiemmat tutkimukset ovat tuoneet esiin tätä tutkimusta tukevia asioita, sillä esimerkiksi yhden tutkimuksen mukaan pitkät ihmiset tienaavat enemmän, heitä kunnioitetaan enemmän ja heidät nähdään älykkäämpinä ja vaikutusvaltaisempina työpaikalla.

Fraylingin mukaan tietysti myös monet lyhyemmät miehet ja ylipainoiset naiset ovat todella menestyneitä.

”Mutta tämä on paras saatavilla oleva todiste osoittamaan, että pituutesi tai painosi voi suoraan vaikuttaa ansiotuloihisi”, hän lisäsi.

Voit lukea tutkimuksesta lisää täältä.

Lähde: Newser