Kissojen kiintymystä omistajiinsa on aliarvioitu.

Kissoista usein ajatellaan, että ne ovat itsenäisiä, omistajiinsa etäisesti ja jopa kylmästi suhtautuvia otuksia, kun taas koirat ovat uskollisia ja täynnä rakkautta. Kissojen osalta ajatus on kuitenkin väärä, ja nyt tutkimus on vahvistanut sen, minkä monet kissanomistajat jo tietävät: kissat voivat kiintyä ihmisiinsä aivan samalla tavalla kuin koirat.

”Kuten koirat, myös kissat osoittavat sosiaalista joustavuutta liittyen niiden kiintymiseen ihmisiin”, eläintieteilijä Kristyn Vitale Oregonin osavaltionyliopistosta kommentoi.

”Suurella osalla kissoista on turvallinen kiintymysuhde omistajiinsa ja ne käyttävät omistajiaan turvallisuudentunteen lähteenä uudessa ympäristössä”, hän lisäsi.

”Kissasi on riippuvainen sinusta tunteakseen turvallisuutta, kun se on stressaantunut”, Vitale selitti.

Kissojen kiintymystä testattiin

Ihmisten kiintymystä on tutkittu havainnoimalla, miten pikkulapsi uudessa ympäristössä reagoia huoltajaansa, joka palaa tilaan lyhyen poissaolon jälkeen. Turvallisesti kiintyneet jatkavat rentoutunutta tutustumista uuteen ympäristöön, kun taas turvattomasti kiintynyt takertuvat huoltajiinsa tai välttelevät heitä täysin.

Tätä samaa ’turvallisen perustan koetta’ on käytetty IFLSciencen mukaan myös koirien ja kädellisten kiintymyksen tutkimiseen ja nyt Vitale tutkijaryhmineen testasi samaa kissoilla. Kiintymyssuhdetutkimukseen osallistui lähes 70 kissanpentua ja 38 aikuista kissaa.

Tutkimuksessa kissanpentu tai kissa ja sen omistaja päästettiin huoneeseen, jossa ihminen istuutui lattialle piirretyn ympyrän sisään ja jos kissa tuli ympyrään, omistaja sai olla vuorovaikutuksessa sen kanssa. Kahden minuutin jälkeen omistaja poistui huoneesta ja palasi kahden minuutin kuluttua takaisin, istuen uudelleen ympyrään.

Tutkimustilanteet kuvattiin ja tutkijat analysoivat videotallenteiden perusteella kissojen kiintymystä. Lasten ja koirien tapaan myös turvallisesti kiintyneet kissat olivat vähemmän stressaantuneita ja tutkivat huonetta terveellä tavalla, kun omistaja palasi.

Turvallinen kiintyminen hieman yleisempää kissoilla kuin koirilla tai lapsilla

Tutkimuksessa ilmeni, että aikuisista kissoista 65,8 prosenttia oli turvallisesti kiintynyt omistajiinsa, kun taas 34,2 prosenttia oli turvattomasti kiintynyt. Science Alertin mukaan turvallisen kiintymyksen osuus pikkulapsilla on 65 prosenttia ja koirilla 61 prosenttia, joten kissoilla se oli hieman yleisempää.

Aikuiset kissat osallistuivat testiin vain kerran, kun taas kissanpennut kahdesti. Kissapennuilla oli parin kuukauden tauko testien välissä, jonka aikana 39 kissanpentua oli kuuden viikon koulutus- ja sosialisointikurssilla.

Kissanpennuista 64,3 prosenttia todettiin kuuluvan turvallisesti kiintyvien joukkoon ja 35,7 prosenttia turvattomasti kiintyviin. Kuuden viikon koulutusaika ei vaikuttanut kissanpentujen kiintymykseen ja Science Alertin mukaan vaikuttaisi siltä, että kun kiintymystapa on muodostunut, se todennäköisesti pysyy samana.

Tutkimus julkaistiin Current Biology -journalissa ja voit tutustua siihen tarkemmin täällä. Vitalen aiemmassa kissatutkimuksessa sen sijaan todettiin, että kissat pitävät enemmän ihmisistä kuin ruoastaan ja voit lukea tästä lisää täällä.

Lähde: IFLScience, Science Alert