Harhaluulo kumottiin tutkimuksella: Kissat todella pitävät ihmisistä – jopa enemmän kuin ruoasta

Ihmiskontakti oli useamman kissan mieleen kuin ruokakupille suuntaaminen.

Kissat mielletään usein itsenäisiksi ja vähemmän seurallisiksi ja ajatellaan, etteivät kissat pidä samalla tavalla omistajistaan kuin esimerkiksi koirat. Kissoja omistavat tietävät kuitenkin, ettei tämä pidä lainkaan paikkaansa ja tätä tukee tutkimustietokin.

Metron mukaan tutkijat ovat saaneet selville, että kissat pitävät ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa olemisesta jopa enemmän kuin ruoan syömisestä. Tutkimus julkaistiin Behavioural Processes -journalissa ja sen tekemiseen käytettiin kognitiivisia kokeita, joita on Metron mukaan aiemmin käytetty koirien ja kilpikonnien kanssa.

Tutkimusta varten otettiin yhteensä 50 kissaa omistajiltaan ja eläinkodeista. Kissat jätettiin muutamaksi tunniksi ilman ruokaa, leluja ja ihmisiä ennen kuin kissat saivat jokaista näitä ilmentävän virikkeen uudelleen saataville.

Metron mukaan tutkijoille ilmeni, että suurempi osa kissoista valitsi mieluummin ihmiskontaktin muihin tarjolla olleisiin virikkeihin verrattuna ja vain 37 prosenttia suuntasi mieluummin ruoan luo. Eläinkodista tulleiden kissojen ja kotikissojen käyttäytymisessä ei ollut suurta eroa.

”Vaikka on väitetty, että kissat ovat enemmän taipuvaisia itsenäisyyteen, olemme saaneet selville, että 50 prosenttia testatuista kissoista suosi ihmisen seuraa enemmän, vaikka niillä oli valittavana muitakin lempivirikkeitään muista tutkimuksen virikekategorioista”, tutkimuksessa todettiin.

”Yhä kasvavissa määrin kissojen kognitiotutkimukset antavat todisteita niiden monimutkaisista sosiokognitiivisista kyvyistä ja ongelmanratkaisukyvyistä”, tutkijat huomauttivat.

”Silti on kuitenkin yleinen uskomus, että kissat eivät ole kovin sosiaalisia tai koulutettavissa olevia. Tämä voi johtua osittain siitä, ettei ole tarpeeksi tietoa, mitä virikkeitä kissa suosii ja näin minkä eteen se on motivoitunut tekemään töitä”, tutkijat kertoivat.

On syytä kuitenkin huomata, että tutkimuksen otanta ei ollut suuri ja on myös tärkeää muistaa, että kaikki kissat eivät käyttäydy samalla tavalla. Tästä huolimatta moni kissanomistaja voi vahvistaa tutkimuksen löydökset.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: Metro


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.