Olipa kyse grilliruokien kumppanista tai seurustelun ohessa nautittavasta juomasta, on monen kesäjuoman menestysresepti simppeli: keveys, helppous ja monikäyttöisyys.

Kesän juomatrendeissä korostuvat raikkaus ja keveys, kertoo Alko. Tämä näkyy myös Alkon myyntilitroissa, ja kesällä myynnissä korostuu valko-, rosee- ja kuohuviinit: esimerkiksi valkoviinien kysyntä kasvaa lähes 40 prosenttia ja kuohuviinien noin 30 prosenttia, kun taas punaviinien myynti laskee kymmenellä prosentilla.

Alkon mukaan roseeviinien myynti sen sijaan yli kolminkertaistuu kesällä. Vaikka roseeta nautitaan yhä enemmän läpi vuoden, myydään kesän aikana lähes 50 prosenttia koko vuoden roseeviinimyynnistä.

Suomessa nautitaan yhä enemmän myös alkoholittomia juomia, joiden kulutus nousee koko ajan. Alkon mukana kesällä kaivataankin monipuolisia virkistäjiä myös alkoholittomana, oli kyse sitten mocktaileista tai trendikkäästä alkoholittomasta sangriasta.

Alkoholittomien tuotteiden myynti kasvaa kesäkuukausina lähes 30 prosenttia. Longdrinkejä taas myydään eniten kesäaikaan, ja niiden myynti kesäkuukausina kasvaa reilut 50 prosenttia, kun taas siidereiden myynti kasvaa noin 40 prosenttia.

Yllä olevat tilastot kertovat juomatrendeistä, mutta mitä kesällä kannattaa yhdistää erilaisten kesäherkkujen kaveriksi? Alkon tuoteviestintäpäällikkö, Master of Wine, Taina Vilkuna sekä palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström poimivat parhaat ja trendikkäimmät makuparit tälle kesälle.

Kesäinen rosee on monen kaveri

Alkon mukaan roseet ovat vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisessa ruokapöydässä. Vaikka ne eivät nykyään kuulu pelkästään kesään, ovat ne helteisinä päivinä parhaimmillaan. Roseeviinien tyylikirjo sopii hyvin eri tyylisten kesäherkkujen kanssa – oli kyse sitten kesäisen keveistä salaateista tai grillin tuhdeista antimista.

Kuplivaa kuohuvaa

Kuohuviinit saavat kesän kuplimaan! Alkon mukaan kuohuviinistä saat oivallisen kumppanin niin rennolle piknikille kuin kesäiltojen juhliviin herkkuhetkiin. Esimerkiksi voissa paistetut ahvenfileet aateloi roseesamppanja.

Kesän ensimmäiset kotimaiset uudet perunat kaipaavat rinnalleen ainoastaan nokareen voita ja bonuksena lasillisen laatusamppanjaa. Hedelmäisen päärynäinen prosecco sen sijaan on varma valinta kesäpäivien piknikeille ja buffetpöydän moninaisille herkuille.

Uutuutena on prosecco-maailman pinkki tulokas, roseeprosecco. Alkon asiantuntijoiden mukaan tämä vaaleanpunainen kupliva kutsuu seurakseen kesän kypsyttämät kotimaiset mansikat kermavaahdon kera tai pekoniin käärityt grillatut raparperitangot.

Panimotuotteet ovat makujen aarreaitta

Olutmaailma etenkin on makujen aarreaitta, josta löytyy sopiva kumppani kaikille kesän eväille. Etenin IPA-oluet nauttivat suurta suosiota ja niistä löytyy tyylejä jokaiseen makuun: runsas humalointi tuo mukanaan kattauksen erilaisia aromeja aina voimakkaan yrttisistä trooppisen hedelmäisiin.

Humala toimii myös rasvaisten grilliherkkujen raikastajana. Alkon mukaan klassikoksi onkin jo muodostunut hiiligrillillä valmistettu hampurilainen kylmän IPA-oluen kanssa.

Panimotuotteiden maailmasta löytyy muutakin kuin olutta, joten ei kannata unohtaa aitoa laatusiideriä. Kenties aito omenasiideri pääsee yllättämään sinut tänä kesänä? Alkon mukaan hedelmäisyys toimii erityisen hyvin makeiden marinadien ja BBQ -kastikkeiden kanssa, minkä lisäksi siideri on myös raikas kaveri kesän marjoista valmistetuille jälkiruoille.

Raikkaat valkoviinit

Grillattua maissia voisulalla ja maltillisesti tammitettu Chardonnay on kokeilemisen arvoinen pari, Alkon asiantuntijat suosittelevat. Kevyen tammen tuoma voimainen ja paahteinen aromi komppaa maissin kanssa tarjottavaa voisulaa.

Perinteiseen suomalaiseen tapaan valmistettuna suolaisessa tilliliemessä keitettyjen rapujen kaverina maistuvat monenlaiset valko- ja kuohuviinit. Yrttisen ystävälle tillilientä tukemaan valikoituu vivahteikas ja ryhdikäs Sauvignon Blanc Uudesta-Seelannista tai Ranskan Sancerresta, kun taas hedelmäisyyttä kaipaava voi napata kuivan saksalaisen Rieslingin tai itävaltalainen Grüner Veltlinerin.

Älä unohda alkoholittomia

Pidä grillimestari nesteytettynä viilennetyllä välivedellä ja muista myös itse nauttia riittävästi alkoholittomia juomia – etenkin helteellä! Alkon mukaan grilliherkuille löytyy kumppaniksi myös oivallisia alkoholittomia oluita ja siidereitä.

Alkoholittomat juomat kannattaa viilentää hyvin ennen nauttimista.