Jos haluat pysyä normaalipainoisena, on syöminen siinä tärkeässä osassa sekä tietysti liikkuminen.

Mutta se mitä pistät suustasi alas, ei liity vain ruokaan. Myös juominen voi kerryttää painoa. Monissa juomissa on sokeria. Mutta entä alkoholijuomat, lihottavatko nekin, vaikka niissä ei olisi edes sokeria? Alkoholi voi vaikuttaa kilojen kertymiseen yllättävälläkin tavoilla, joista jokaisen naisen olisi syytä olla tietoisia.

Alkoholi estää kehoa polttamasta rasvaa

Keho voi muuntaa alkoholista saadut kalorit energiaksi, mutta samalla ei saada lainkaan hyödyllisiä ravintoaineita tai kivennäisaineita. Ruoansulatusjärjestelmä tekee erityisen kovaa työtä poistaakseen alkoholin kehosta ja asettaa alkoholin poistamisen etusijalle kaikkien muiden ravintoaineiden edelle.

Jos syö aterian alkoholijuoman kera, ravinnon saanti ateriasta vähenee huomattavasti, koska keho työskentelee niin kovasti alkoholin poistamiseksi kehosta. Hiilihydraatit ovat yleensä kehon ensimmäinen vaihtoehto sulattaa ruoasta energiaa, mutta se muuttuu täysin, kun samalla juodaan alkoholia. Keho tunnistaa alkoholin myrkylliseksi ja lopettaa muiden varastoitujen ravintoaineiden käytön, kuten hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen, jotta alkoholi voidaan käyttää ja poistaa ensin. Koska tuon takia aineenvaihdunta loppuu, se saa lihomaan.

Alkoholissa on paljon kaloreita

Monissa alkoholijuomissa on paljon kaloreita, mutta joissakin paljon muita vähemmän. Jos on tarkoitus pitää huolta siitä, että alkoholista ei saa liikaa kaloreita, on siihen monta vaihtoehtoa. Esimerkiksi monet oluet, kuten Pilsnerit tai Lagerit sisältävät muita oluita vähemmän kaloreita. Viinin ystävien kannattaa valita kuivia viinejä.

Jos olut ja viini eivät ole suosikkijuomiasi, veteen tai soodaveteen sekoitetut väkevät alkoholijuomat voivat olla myös vähäkalorisia vaihtoehtoja. Yksi sellainen on esimerkiksi vodkan ja soodaveden yhdistelmä.

Alkoholi sekoittaa hormonitoimintaa ja yöunia – kummallakin on merkitystä painonnousuun

Alkoholin käyttö voi heikentää hormonien vapauttavien rauhasten toimintaa ja näiden hormonien kohdentamien kudosten toimintoja, joka voi johtaa moniin terveysongelmiin sekä nostaa samalla myös painoa. Alkoholin kulutus lisää esimerkiksi kortisolihormonin määrää, joka on yhdistetty painonnousuun.

Alkoholin juominen estää myös laadukkaiden yöunien saamisen. Unen puute liittyy ajan myötä vahvasti painonnousuun. Etenkin liiallinen alkoholin juominen tekee niin.

Alkoholin juominen lisää näläntunnetta

Kun on kyse alkoholista ja painonnoususta, on tällä siihen suuri merkitys: kun juo alkoholia, näläntunne kasvaa. Kun on juonut pari juomaa, tulee helposti tunne, että pitää saada ruokaa ja nopeasti. Silloin ei välttämättä ajattele sitä, että kuinka paljon kaloreita nopeasti saatavilla olevassa ateriassa on.

Yksi syy näläntunteeseen on se, että alkoholi laskee verensokeria, joka tekee nälkäiseksi. Tutkijat ovat myös havainneet, että alkoholi vaikuttaa aivoissa sellaiseen alueeseen, joka hallitsee ruokahalua, ja tämä voi aiheuttaa voimakasta näläntunnetta etenkin juomisen jälkeisenä päivänä.

Alkoholi poistaa estoja, joka tarkoittaa esimerkiksi sitä, että monet ihmiset syövät elintarvikkeita, joita he normaalisti välttävät, kuten runsaasti rasvaa tai suolaa sisältäviä.

Aika moni alkoholiin liittyvä asia kerryttää painoa!

Lähde: Health