Kahvin juomisesta löytyi uusi terveyshyöty

Kahvin terveysvaikutuksista on julkaistu lukuisia tutkimuksia ja nyt päivänvalon on nähnyt jälleen yksi lisää – ja tämä tutkimus tuo hyviä uutisia kahvin ystäville.

Nature Medicinessä julkaistun tutkimuksen mukaan kofeiini voi auttaa kehoa taistelemaan tulehdusta vastaan ja näin ollen ikääntyessä useita sairauksia vastaan, kertoo Cosmopolitan.

Tulokset pohjautuvat noin sadalta eri-ikäiseltä ihmiseltä otettujen verinäytteiden analyysiin. Cosmopolitanin mukaan Stanfordin yliopiston lääketieteellisen tutkijat saivat selville, että tutkimukseen osallistuneet vanhemmat henkilöt, joilla oli alhaisemmat tulehdustasot, kertoivat kaikki juovansa kahvia säännöllisesti – jopa yli viisi kuppia päivässä.

Tämä löydös sai tutkijat selvittämään syvemmin, miten kofeiini voi vähentää kroonisten sairauksien riskiä.

”Suurin osa ikääntymisen sairauksista ei ole sinänsä ikääntymisen sairauksia, vaan pikemminkin inflammatorisia sairauksia”, tutkimuksen tekoon osallistunut David Furman kommentoi.

”Mitä enemmän kofeiinia ihmiset nauttivat, sitä suojatumpia he olivat kroonista tulehdustilaa vastaan. Sille ei ollut rajoja, ilmeisesti”, Furman lisäsi.

Cosmopolitanin mukaan tutkijat saivat selville, että kofeiini auttaa estämään adesoniini-molekyyliä, näin tukkien tien tulehdukselle. Tutkijat kuitenkin huomauttivat, että jonkin verran tulehdusta on olennaista ja se on luonnollinen, tärkeä osa immuunijärjestelmää, mutta kofeiini voi olla tapa hallita ja säännöstellä sitä.

”Meille tuli yllätyksenä, että jollakin, mitä monet ihmiset juovat – ja jonka juomisesta he pitävät – voi olla suora hyöty”, myös tutkimuksen tekoon osallistunut Mark Davis kertoi.

”Olemme näyttäneet korrelaation kofeiinin kulutuksen ja pitkäikäisyyden väliltä. Ja olemme näyttäneet laboratoriokokeissa erittäin uskottavan mekanismin, miksi näin voi olla”, Davis sanoi.

Cosmopolitanin mukaan muutamat tutkimuksen tekoon osallistuneet tutkijat tekevät parhaillaan jatkotutkimusta, jossa analysoidaan verinäytteitä tuhannelta ihmiseltä. Sillä välin voinet kuitenkin rauhassa nauttia kahvia – se voi auttaa sinua elämään pidempään.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä tai Nature Medicinestä.

Aiemmin tutkimuksin on osoitettu, että muun muassa muutama kupillinen kahvia voi pidentää elinikää ja pienentää itsemurhariskiä.

Lähde: Cosmopolitan