Kahvin juominen kuuluu monen aamurutiineihin.

Aamukahvin juomisella on kuitenkin omat haittansa, varsinkin jos kahvin juo tyhjään vatsaan. Ravitsemusterapeutti Carlyn Roseblumin mukaan on muutamia syitä, miksi kahvi ei ole parasta ensimmäisenä aamulla – etenkään naisille.

”Ensinnäkin se lisää kortisolia, mikä voi negatiivisesti vaikuttaa ovulaatioon, painoon ja hormoitasapainoon”, hän sanoi PureWow’lle.

Stressihormoni kortisoli auttaa muun muassa säännöstelemään energiaa ja saa olon tuntumaan valppaalta. Tämän hormonin määrä vaihtelee läpi päivän, mutta yleensä se on korkealla aamulla ja alhaalla illalla.

Lisäksi Rosenblumin mukaan kahvin juominen ensimmäisenä aamulla voi aiheuttaa ruoansulatuselimistölle vaivoja. Vaikka tutkimustulokset sen vaikutuksesta vatsan ja suoliston mikrobeihin ovat olleet kirjavat, se stimuloi happotuotantoa vatsassa.

Jos olet taipuvainen refluksitaudille tai muille ruoansulatuselimistön ongelmille, kannattaa kiinnittää huomiota oireisiin, jotta voit seurata, vaikuttaako kahvi niihin. Rosenblum suosittelee syömään aamupalalla kalsiumia sisältäviä syötäviä, kuten jogurttia, manteleita, pinaattia, lehtikaalia tai chia-siemeniä, jotka auttavat neutralisoimaan kahvin happamuutta sekä mahalaukun happoja.

Paras ajankohta aamupalan jälkeen

Rosenblumin mukaan kahvin juominen ensimmäisenä aamulla, kun kortisoli on korkealla, heikentää hormonin tuotantoa ja siirtää sen kierron ajoitusta. Tämä voi saada elimistön tuottamaan kortisolia aikana, jolloin se normaalisti laskisi.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kofeiinin nauttiminen kortisolin ollessa korkealla voi myös saada elimistön tuottamaan sitä lisää. Ravitsemusterapeutin mukaan tämä voi johtua osittain siitä, miten kahvi vaikuttaa tiettyihin vitamiineihin ja kivennäisaineisiin.

Kortisoli on tarpeen terveyden kannalta, mutta jos on jatkuvasti stressaantunut, tuotaa keho jatkuvasti kortisolia. Rosenblumin mukaan se voi johtaa verensokerin nousuun, mikä lisää insuliinin tuotantoa ja johtaa insuliiniresistanssiin, ja liiallinen kortisoli voi johtaa myös painonnousuun, uniongelmiin ja heikentyneeseen immuunivasteeseen.

Jos unirytmisi on suhteellisen säännöllinen, on PureWow’n mukaan paras tapa juoda kahvi aamupalan jälkeen kello 09:30 ja kello 12 välillä, sillä silloin kortisolitasot ovat yleensä laskeneet ja kahvi antaa sinulle kaipaamaasi boostia. Ajankohta on kuitenkin sidottu omaan aktiivisuuteesi, joten jos oma päiväsi alkaa merkittävästi aiemmin tai myöhemmin kuin keskimäärin, sopeuta ajankohta omaan rytmiisi.

Tästä syystä olo voi olla tokkurainen korkeasta kortisolitasosta huolimatta

Rosenblumilla on muutama mahdollinen selitys siihen, jos aamulla on tokkurainen olo, vaikka kortisolitason pitäisi olla korkealla. Yksi on omat kahvitottumukset: jos olet tottunut juomaan kahvia ensimmäisenä aamulla, on kroppasi saattanut tottua kofeiiniin ja luopunut luonnollisista heräämismekanismeista.

Toinen syy on nestehukka. Menetät nesteitä yöunien aikana, joten saatat herätä nestehukkaisena – varsinkin jos et juonut riittävästi edeltävänä päivänä.

Kolmas syy PureWow’n mukaan on huonot unitavat. Suurin osa ihmisistä tarvitsee 7-8 tuntia unta, joten jos nukut selvästi sen alle, ei ihme jos olo on tokkurainen ja väsynyt.

Rosenblum huomautti, että myös unenlaadulla on väliä ja hän suosittelee levollisempien yöunien takia sulkemaan elektroniset laitteetn tuntia ennen sänkyyn menoa, juomaan yrttiteetä, ottamaan Epsom-suolakylpyjä tai kirjoittamaan kiitollisuuspäiväkirjaa ennen unille menoa.

”Lisämunuaiset (jotka tuottavat kortisolia) pitävät johdonmukaisuudesta. Koeta siis mennä nukkumaan ja herätä samaan aikaan joka päivä”, ravitsemusterapeutti neuvoi.

Lähde: PureWow