Lihaliemestä on tullut viime aikoina erittäin suosittu, etenkin terveystietoisten ihmisten keskuudessa.

Tämä johtuu siitä, että sillä uskotaan olevan monia terveysvaikutuksia.

Vaikka lihaliemestä itsestään on vähän tutkimusta, on paljon todisteita siitä, että sen juominen voi olla erittäin hyödyllistä.

Tässä artikkelissa tarkastellaan lähemmin lihalientä, miten sitä valmistetaan ja mahdollisia terveysvaikutuksia.

Mitä on lihaliemi?

Lihaliemi on varmasti monelle tuttu, mm. kastikkeiden ja keittojen maustamisessa, perinteinen lihaliemi valmistetaan hauduttamalla eläinten luita ja sidekudosta. Se on myös viime aikoina ollut suosittua terveysjuomaa.

Lihaliemen historia juontaa juurensa aikaan, jolloin metsästä-keräilijät muuttivat muuten syötäväksi kelpaamattomat eläinosat, kuten luut, sorkat ja rystyset, liemeksi, jonka he pystyivät juomaan.

Voit valmistaa lihalientä käyttämällä luita mistä tahansa eläimestä – sianlihasta, naudanlihasta, vasikanlihasta, kalkkunasta, karitsasta, biisonista, puhvelista, hirvenlihasta, kanasta tai kalasta.

Myös luuydintä ja sidekudoksia, kuten jalkoja, sorkkia, kärsiä, sormia tai eviä, voidaan käyttää.

Kuinka lihaliemi valmistetaan?

Lihaliemen valmistaminen on hyvin yksinkertaista, tarvitset vain suuren kattilan, vettä, etikkaa ja luita.

Ainekset

4 litraa vettä

2 rkl omenaviinietikkaa

1-2 kg eläinten luita

Suolaa ja pippuria, maun mukaan

Ohjeet

Laita kaikki ainekset isoon kattilaan.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja hauduta tämän jälkeen 12–24 tuntia. Mitä kauemmin liemi kypsyy, sitä paremmalta se maistuu ja sitä ravitsevampaa se on.

Keittämisen jälkeen anna liemen jäähtyä. Siivilöi se suureen astiaan ja hävitä kiinteät aineet.

Ravitsevamman liemen valmistamiseksi, on parasta käyttää erilaisia ​​luita: luuydintä, häntää, rystysiä ja jalkojen luita.

Etikan lisääminen on tärkeää, koska se auttaa irrottamaan kaikki arvokkaat ravintoaineet luista.

Voit myös lisätä vihanneksia, yrttejä ja mausteita liemeen maun parantamiseksi. Yleisemmin käytettyjä mausteita ovat valkosipuli, sipuli, selleri, porkkana, persilja ja timjami. Nämä voidaan lisätä heti ensimmäisessä vaiheessa.

Miksi lihaliemi on terveellistä?

1. Se sisältää monia tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita

Yleensä lihaliemi on erittäin ravitsevaa. Ravintosisältö riippuu kuitenkin käyttämistäsi ainesosista, koska kunkin osan ravintoainepitoisuudet vaihtelevat.

Eläinten luissa on runsaasti kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja muita hivenaineita – eli samoja mineraaleja, joita tarvitaan omien luiden rakentamiseen ja vahvistamiseen

Kalan luut sisältävät myös jodia, joka on välttämätöntä kilpirauhasen terveelle toiminnalle ja aineenvaihdunnalle.

Sidekudos antaa sinulle glukosamiinia ja kondroitiinia, rustossa esiintyviä luonnollisia yhdisteitä, joiden tiedetään edistävän nivelten terveyttä.

Luuydin sisältää A-vitamiinia, K2-vitamiinia, mineraaleja, kuten sinkkiä, rautaa, booria, mangaania ja seleeniä ja sekä myös omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.

Kaikki nämä eläinosat sisältävät myös proteiinikollageenia, joka keitettäessä muuttuu gelatiiniksi ja tuottaa useita tärkeitä aminohappoja.

Monet ihmiset eivät saa tarpeeksi näitä ravintoaineita ruokavaliostaan, joten lihaliemen juominen on hyvä saada tarpeeksi tärkeitä ravintoaineita.

2. Se on hyödyllistä ruoansulatuskanavalle

Tutkijat ovat huomanneet, että yleinen terveytesi riippuu suuresti suoliston terveydestä.

Lihaliemi ei ole vain helposti sulavaa, vaan se voi myös auttaa muiden ruokien sulattamisessa.

Lihaliemessä oleva gelatiini imee luonnollisesti muita nesteitä ja saa ne tiiviiksi, siksi oikein valmistettu liemi hyytelöityy jääkaapissa. Gelatiini voi sitoutua myös ruoansulatuskanavan veteen, mikä auttaa ruokaa liikkumaan suolistossa helpommin.

3. Se auttaa torjumaan tulehdusta

Lihaliemessä olevilla aminohapoilla, mm. glysiinilla ja arginiinilla, on voimakkaita tulehdusta estäviä vaikutuksia, varsinkin arginiini voi olla erityisen hyödyllistä kroonisen tulehduksen torjunnassa.

Eräs eläintutkimus osoittaa, että suun kautta otettavan arginiinin antaminen hiirille, joilla on astma, vähensi hengitysteiden tulehdusta ja paransi astman oireita.

Toinen tutkimus rotilla viittaa siihen, että ruokavalion täydentäminen arginiinilla, voi auttaa torjumaan tulehdusta yksilöillä, joilla on liikalihavuutta.

Krooninen tulehdus voi johtaa useisiin vakaviin sairauksiin, näitä ovat mm. sydänsairaudet, diabetes, metabolinen oireyhtymä, Alzheimerin tauti, niveltulehdus ja monet syöpätyypit. Tämän vuoksi on tärkeää syödä runsaasti tulehdusta estäviä ruoka-aineita.

4. Sen ravintoaineiden on osoitettu parantavan nivelten terveyttä

Kollageeni on proteiini, joka löytyy pääsääntöisesti luista, jänteistä ja nivelsiteistä.

Keittämisen aikana luista ja sidekudoksesta peräisin oleva kollageeni hajoaa toiseksi proteiiniksi, jota kutsutaan gelatiiniksi. Gelatiini sisältää tärkeitä aminohappoja, jotka tukevat nivelten terveyttä. Lisäksi gelatiini sisältää proliinia ja glysiiniä, joita keho käyttää sidekudoksen rakentamiseen.

5. Se auttaa painonpudotuksessa

Lihaliemessä on tyypillisesti hyvin vähän kaloreita, mutta se voi silti tyydyttää nälän.

Tutkimukset ovat havainneet, että liemen säännöllinen nauttiminen voi lisätä kylläisyyden tunnetta ja siihen on liitetty painon alenemista ja vatsarasvan vähenemistä.

Lisäksi lihaliemessä on runsaasti proteiinia, mikä voi hillitä ruokahalua, auttaa painonpudotuksessa ja edesauttaa lihasmassan ylläpidossa.

6. Se voi parantaa unta ja aivotoimintaa

Lihaliemessä oleva aminohappo glysiini, voi auttaa sinua rentoutumaan. Useat tutkimukset ovat havainneet, että glysiini auttaa edistämään unta.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että 3 grammaa glysiinia ennen nukkumaanmenoa paransi unenlaatua huomattavasti henkilöillä, joilla on vaikeuksia nukkua.

Mistä luita voi hankkia?

Sen sijaan, että heittäisit aterioista jääneet luut roskiin, säilytä ne liemen valmistamiseksi. Voit kerätä luut pussiin ja säilyttää niitä pakastimessasi, kunnes haluat keittää ne.

Jos et kuitenkaan osta ruoka-aineita, joissa on luita, voit pyytää niitä paikalliselta teurastajalta tai maanviljelijöiltä. Useimpien ruokakauppojen lihaosastolla on myös valmiiksi myytävänä luita.

Parhaimpia ovat naudan ja kanan luut, sillä nämä tarjoavat parhaimmat terveyshyödyt.

Kuinka lihaliemi säilyy?

Vaikka liemi on helpoin valmistaa suurina erinä, sitä voidaan säilyttää turvallisesti jääkaapissa enintään 5 päivää.

Jotta liemesi kestäisi pidempään, voit pakastaa sen pieniin astioihin ja lämmittää yksittäisiä annoksia tarpeen mukaan.

Kuinka usein ja kuinka paljon lihalientä tulisi nauttia?

Valitettavasti tähän ei ole selkeää vastausta. Monet ihmiset suosittelevat yhden lihaliemilasillisen päivittäistä nauttimista maksimaalisen terveysvaikutuksen saavuttamiseksi.

Lihalientä voi myös käyttää keitoissa ja kastikkeissa.

Lähde: Healthline