Vaikka itkeminen usein tekee olosta usein paremman, kannattaa kyyneleet säästää vuodatettavaksi muualla kuin työpaikalla.

Itkeminen on usein hyvästä omaa hyvinvointia ajatellen, mutta työpaikalla kyyneleitä kannattaa pidätellä. Töissä itkeminen voi vaikuttaa siihen, miten työkaverit suhtautuvat kollegansa osaamiseen, selviää British Journal of Social Psychology -julkaisussa ilmestyneesä tutkimuksesta.

TIME-lehden mukaan tutkijat kysyivät noin tuhannelta ihmiseltä heidän käsitystään valokuvassa olleesta ihmisestä. Yhdessä kuvassa henkilöllä oli selvästi kyyneliä kasvoillaan – eli hän itki – tai kyyneliä ei näkynyt, koska ne oli digitaalisesti poistettu.

TIME:n mukaan kyynelillä oli heti vaikutusta, sillä itkevä henkilö miellettiin surullisemmaksi,
lämpimämmäksi, mutta vähemmän päteväksi kuin sama ihminen, jonka kasvoilta kyyneleet oli poistettu. Kuvia katsoneet osallistujat kertoivat, että todennäköisemmin lähestyisivät itkevää henkilöä tarjotakseen apua kuin henkilöä, jolla ei ollut kyyneliä kasvoillaan.

Toisessa kokeessa osallistujille näytettiin valokuvat ja heiltä kysyttiin seuraava kysymys: Jos töihin saavuttuasi pomosi pyytäisi sinua saamaan valmiiksi tärkeän projektin samana iltapäivänä, haluaisitko tehdä niin kuvassa olevan henkilön kanssa?

TIME kertoo tutkimukseen osallistuneiden halunneen lähestyä kuvassa ollutta henkilöä kysyäkseen, voivatko auttaa, mutta eivät olleet halukkaita tekemään töitä hänen kanssaan tärkeässä projektissa.

”Vaikuttaa siltä, että itkevät ihmiset nähdään vähemmän pätevinä henkilöinä yleisesti”, tutkimuksen tekoon osallistunut markkinoinnin apulaisprofessori Niels van de Ven Tilburgin yliopistosta kommentoi.

”Emme kertoneet syytä itkulle, mutta silti se heijastui ikävästi heidän pätevyyteensä”, hän lisäsi.

Van de Venin mukaan työpaikka on paikka, jossa itkemistä ei vaikuteta arvostettavan.

”Työt ovat ympäristö, jossa tyypillisesti kaikessa on kyse pätevyydestä”, hän kertoi.

TIME:n mukaan työpaikka ei kuitenkaan ole suosittu paikka itkeä. Yhdessä kattavassa kyselyssä 74 prosenttia kertoi viimeksi itkeneensä kotonaan, kun taas kuusi prosenttia kertoi itkeneensä töissä tai koulussa.

Voit lukea lisää uudesta tutkimuksesta täällä. Olemme aiemmin kertoneet, kuinka itkeminen voi auttaa laihduttamisessa ja voit lukea siitä lisää täällä. Jos taas kaipaat vinkkejä, miten pidätellä kyyneliä, voit lukea aiheesta lisää täällä.

Miten sinä suhtautuisit työpaikalla itkevään henkilöön? Kommentoi alla!

Lähde: TIME