Maanantaina on käynnistynyt valtakunnallinen vulvodyniaviikko.

Vulvodynia on kroonista, yli kolme kuukautta kestänyttä ulkosynnytinalueen (vulva) kipua, jolle ei ole selvää syytä. Suomessa vulvan alueen kivusta kärsiviä on jopa 200 000, kertoo gynekologinen potilasjärjestö Korento ry.

Yleisyydestään huolimatta vulvodynia tunnetaan yhä huonosti. Korennon mukaan vulvodyniaan liittyvä kipu voi olla paikallista ulkosynnytinalueen kipua tai epämääräisempää yleistä kipua, ja kipu voi syntyä joko kosketuksesta tai ilman kosketusta.

Vulvodynia jaetaan usein kahteen eri päätyyppiin, paikalliseen vulvodyniaan, eli vestibulodyniaan, ja neuropaattiseen vulvodyniaan. Vestibulodynia tarkoittaa kosketuksen provosoimaa kiputilaa, joka on Korennon mukaan yleisintä nuorilla.

Vestibulodynassa kipu paikallistuu usein emättimen suulle, jolloin kipukokemus on usein vahvimmillaan penetraation (sormi, tamponi, penis, sisätutkimus) yhteydessä. Merkittävin oire on yhdyntäkipu, joka voi estää yhdynnät kokonaan.

Kivulle ei aina löydetä selvää syytä, mutta laukaisevana tekijänä saattaa olla varhain aloitettu ja/tai pitkään jatkunut yhdistelmäehkäisyn käyttö, toistuvat hiiva- ja virtsatietulehdukset, jännittyneet lantionpohjanlihakset tai traumaattinen kokemus. Kipualueella on usein lisääntynyt määrä kipuhermopäätteitä.

Yleistynyt vulvodynia yleisempi yli nelikymppisellä

Yleistynyt, eli neuropaattinen vulvodynia on vulvodynian toinen muoto. Se on vestibulodyniaa harvinaisempi ja siinä kipu on hermoperäistä ja esiintyy laajemmalla alueella.

Korennon mukaan yleistyneelle vulvodynialle on tyypillistä laajahkolla alueella esiintyvä jatkuva epämääräinen kipu, jota kosketus ei kuitenkaan provosoi. Esimerkiksi pitkään paikallaan istuminen kuitenkin pahentaa kipua ja kipu voi pahentua iltaa kohti.

Kipu paikallistuu vulvaa hermottavien hermohaarojen alueille ja se voi säteillä peräaukon alueelle, pakaroihin, reisiin ja ristiselkään. Liikunta saattaa helpottaa tämän tyyppistä kipua.

Yleistynyt vulvodynia voi saada alkunsa esimerkiksi kirurgisten toimenpiteiden tai raskauden seurauksena ja sitä voidaan hoitaa pääasiassa hermokipulääkkeillä. Tätä vulvodynian muotoa sairastavat ovat iältään usein hieman vanhempia, yli 40-vuotiaita.

Teemaviikolla intiimi kipu näkyväksi

Vulvodynia voi vaikuttaa hyvin kokonaisvaltaisesti ihmissuhteisiin, seksuaalisuuteen, kehonkuvaan ja mielen hyvinvointiin sekä työelämään ja opiskeluun. Vulvan alueen kipua ja yhdyntäkipua kokiessa kannattaakin kääntyä terveydenhuollon ammattilaisten puoleen.

Tietoisuuden lisäämiseksi Korento ry järjestää 8.-14. marraskuuta valtakunnallisen vulvodyniaviikon. Kolmatta kertaa järjestettävä teemaviikko tekee intiimiä kipua näkyväksi ja kannustaa puhuman avoimesti vulvodyniasta sekä siihen liittyvistä oireista.

Vulvodyniaviikon ohjelmaan kuuluu muun muassa verkossa järjestettäviä asiantuntijaluentoja, vertaistukea sekä kuvahaasteita, joilla vulvodyniaa tehdään näkyvämmäksi. Voit osallistua teemaviikon viettoon sosiaalisessa mediassa käyttämällä aihetunnisteita #vulvodyniaviikko #vulvodynia #kipeänäkinkelpaat #mielelläkinonväliä #korentory ja #munkorento.

Löydät teemaviikon ohjelman kokonaisuudessaan Korennon sivuilta täällä. Voit lukea lisää vulvodyniasta, sen oireista ja hoidosta Korennon sivuilla täällä sekä Terveyskirjaston sivuilla täällä.