Aktiivisempi seksielämä olisi monien yli nelikymppisten suomalaisnaisten mieleen.

Suomalaiset nelikymppiset ja sitä vanhemmat naiset ovat pohjoismaalaisista tyytyväisimpiä seksielämäänsä, paljastaa HBO Maxin teettämä tutkimus. Seksuaaliterapeutti, pariterapeutti ja tietokirjailija Elina Tanskasen mukaan seksi ja seksuaalisuus merkitsevät ihmisille eri asioita.

”Se, miten ihminen määrittelee tyytyväisyytensä seksielämäänsä, on hyvin subjektiivista. Yli nelikymppisten naisten kohdalla arvioisin, että tutkimuksen tuloksissa näkyvät vuosien myötä kertyvä itsetuntemus ja elämänkokemus”, hän pohtii.

Seksuaaliterapeutin mukaan tyytyväisyys lisää aktiivisuutta ja aktiivisuus edesauttaa osaltaan tyytyväisyyttä. Toisin sanoen hyvä lisää hyvää ja syntyy myönteinen, itseään ruokkiva kehä.

”Ikä voi tuoda itsevarmuutta ja rentoutta seksiin, mikä madaltaa kynnystä niin kokeiluihin kuin vapautuneempiin keskusteluihin ja ideointiin kumppanin kanssa. Myös mahdollisesti vuosien myötä kertynyt seksuaalinen itsetuntemus voi auttaa sen pohtimisessa, mikä tuntuu itsestä hyvältä ja antaa rohkeutta toteuttaa seksuaalisuutta omannäköisesti, toteaa Tanskanen.

Tutkimus paljastaakin, että suomalaiset ovat muihin pohjoismaalaisiin verrattuna seksuaalisesti aktiivisimpia ja kokeilunhaluisempia seksin saralla. Yli nelikymppisistä suomalaisnaisista jopa 37 prosenttia kokeilee enemmän uutta makuuhuoneen puolella nyt kuin nuorempana.

Ei ole harvinaista, että nainen haluaa enemmän seksiä kuin mies

Vaikka suomalaiset yli nelikymppiset naiset ovat pohjoismaalaisista tyytyväisimpiä seksielämäänsä, haluaisi lähes joka toinen (42 %) heistä harrastaa seksiä nykyistä enemmän. Tanskasen mukaan vaikka miehen ja naisen välisissä suhteissa on väestötasolla havaittavissa, että mies on useammin enemmän seksiä haluava osapuoli, on asetelma monesti myös toisin päin.

”Ei ole mitenkään harvinaista, että mies haluaa vähemmän seksiä kuin nainen. Halujen eriparisuus on erittäin tavallinen teema seksuaaliterapeutin vastaanotolla”, hän kertoo.

”Usein on myös tilanteita, joissa kaikki osapuolet toivovat, että seksiä olisi enemmän, ja kyse voi olla enemmän esimerkiksi tavalla tai toisella kuormittavista olosuhteista, jotka hankaloittavat seksin harrastamista”, Tanskanen toteaa.

Tutkimuksen mukaan 40 prosenttia yli nelikymppisistä suomalaisnaisista uskoisi hyvinvointinsa kohenevan, jos he harrastaisivat enemmän seksiä. Tanskasen mukaan seksi voikin todella olla monelle kokonaisvaltaista terveyttä lisäävä tekijä.

”Jos seksuaalisuus on itselle tärkeä ja mieluisa elämän osa-alue, hyvältä tuntuva seksielämä lisää yleistä hyvinvointia, suhdetyytyväisyyttä, elämänlaatua ja jopa terveyttä”, hän kertoo.

Seksistä puhumisella voi olla myönteinen vaikutus

HBO Maxin teettämä ja tutkimusyritys YouGovin toteuttama tutkimus käsittelee samoja ajankohtaisia teemoja kuin HBO Maxin uutuussarja Lust, joka seuraa nelikymppisten tukholmalaisnaisten seksielämää. Sarjassa Sofia Helinin näyttelemä kansanterveystutkija Anette alkaa tehdä valtiolle tutkimusta yli nelikymppisten naisten seksielämästä otsikolla ’Seksi on valtatie terveyteen’.

Aihe herättää Anetten ystäväpiirin kiinnostuksen. Ovatko elämän varrella tehdyt valinnat siirtäneet naisten lihalliset halut syrjään? Entä onko hyvällä seksielämällä todella vaikutusta terveyteen?

”Seksuaalisuudesta puhutaan nykyään yhä avoimemmin, asenneilmasto on seksuaalimyönteisempi ja laadukasta tietoa ja tukea on saatavilla. Sillä, että aiheesta ylipäätään keskustellaan ja sitä pidetään tärkeänä, voi olla myönteinen vaikutus seksielämään”, muistuttaa Tanskanen.

Lust-uutuussarjasta on julkaistu kahdeksan jaksoa, jotka kestävät puoli tuntia. Kaikki jaksot ovat nyt katsottavissa HBO Maxilla.

Tutkimukseen vastasi yhteensä 3 660 iältään 40-60-vuotiasta naista, joista suomalaisia oli 1 001. Tutkimuksen muut osallistujat olivat kotoisin Ruotsista, Norjasta sekä Tanskasta.