Oletko itse koskaan kokenut tilannetta, jonka tunnet kokeneesi joskus ennenkin? Se on hämmentävää ja sitä kutsutaan nimellä déjà-vu.

Déjà-vu on aika hämmentävä tilanne, jota on vaikea ymmärtää. Bustle -sivustolla kuitenkin yritetään antaa sille jonkinlainen selitys. Apuna ovat olleet sivuston saamat tutkimustiedot, joita muistia tutkivat tutkijat ovat sivustolle kertoneet.

Ihan täysin ei tiede ole edelleenkään pystynyt tätä selittämään, mutta ihan hyviä teorioita siitä on saatu esiteltyä. Yksi yleisin teoria on ollut jo pitkään se, että muisti vain muistaa väärin. Toinen yleinen teoria on juuri toisinpäin, että muisti vain haluaa tarkistaa tarkkuuttaan.

Tutkijoilla on hyviä teorioita siihen, mistä näissä hämmentävissä tilanteissa on oikein kyse

Ihmiset kokevat tämän erikoisen tilanteen eri tavoin. Se voi tuntua hämmentävältä, huvittavalta tai jopa ärsyttävältä ja turhauttavalta. Filosofian tohtori ja Coloradon yliopistolla ihmismuistia tutkiva, Anne M. Cleary, kertoo Bustle -sivustolla, että hänen mielestään kyse ei ole lainkaan siitä, että muistaisi jotain väärin, vaan että tieto on vain syötetty väärin.

Skotlannissa sijaitsevassa St Andrewsin yliopistossa vuonna 2016 tehty tutkimus viittaa myös tähän samaan. Tutkimuksessa oli mukana vapaaehtoisia tutkimuskohteita. Heille lueteltiin sanoja mm. ”Sänky”, ”tyyny”, ”yö” ja ”peitto”. Kun heiltä myöhemmin kysyttiin, että olivatko he kuulleet sanaa ”nukkua”, he vastasivat kyllä, vaikka eivät olleet kuulleet listalta tätä sanaa. Tämä todistaa sen, että he muistivat jotain, jota ei oikeasti ollut tapahtunut, jonka he olivat vain johtaneet itse, koska kaikki sanat olivat liittyneet sanaan ”nukkua”.

Menetelmään säädettiin vähän, jolloin kysyttiin uusilta tutkimuskohteilta, että olivatko he kuulleet sanaa, joka alkaa kirjaimella ”n”. Silloin tutkimuksen kohteena olevat sanoivat, etteivät olleet kuulleet sellaista sanaa. Tämän jälkeen heiltä kysyttiin samaa kuin edellisiltä, että olivatko he kuulleet sanaa ”nukkua”. He tietysti hoksasivat, etteivät he olleet voineet sitä kuulla, koska se alkaa kirjaimella, jolla alkavaa sanaa he eivät olleet kuulleet. Mutta heistä silti tuntui, että he olivat kuulleet tämän sanan. Ja sitä juuri on déjà-vu!

Tästä tutkimuksesta teki entistä mielenkiintoisempaa se, että vastaajille tehtiin aivojen toiminnallinen magneettikuvaus, samalla kun he vastailivat kysymyksiin. Jos väärin muistama teoria olisi ollut täysin tarkalta tuntuva, olisi aivoissa silloin ollut toimintaa osassa nimeltään hippokampus. Mutta toimintaa oli sen sijaan aivojen etuosan alueella, joka liittyy päätöksentekoon.

Erilaisia teorioita löytyy peräti 40 kappaletta

Tutkimusten mukaan erinomaisen muistin omaavat ihmiset kokevat muita harvemmin déjà-vu-tilanteita. Se johtuu siitä, että heidän aivonsa eivät aiheuta muistivirheitä niin usein kuin muilla. Joidenkin mukaan meidän aivomme yrittävät koota muistia saamistaan paloista, joka johtaa vääränlaiseen muistamiseen. Teorioita löytyy 40 kappaletta. Yksi hyvin mielenkiintoinen teoria on myös sellainen, jossa aivojen toinen puolisko lähettää tietoa toiselle puoliskolle, jolloin toinen puolisko saa tiedon kahdesti eli kerran suoraan lähteestä ja toisen kerran aivojen toiselta puoliskolta.

Déjà-vu-tilaa on vaikea saada aikaiseksi laboratoriossa, mutta tutkijat ovat jo pitkällä sen selvittämisessä.

Lähde: Bustle