Tutkijat ovat löytäneet harmaantumisesta vastuussa olevan geenin.

Tutkijat ovat pitkään tienneet geenien määrittelevän hiusten väriä, mutta tutkijat ovat ensimmäistä kertaa tunnistaneet geenin, joka määrittelee hiuksen harmaantumista. Löydös voi auttaa tutkijoita löytämään tavan myös estää hiusten harmaantumisen.

”Tiedämme jo useiden geenien liittyvän kaljuuntumiseen sekä hiusväriin, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun harmaantumiseen liittyvä geeni on tunnistettu ihmisillä sekä muita geenejä, jotka vaikuttavat hiusten muotoon ja tiheyteen”, tutkimuksen pääkirjoittaja Kaustubh Adhikari Unversity College Londonista totesi tiedotteessa.

Huffington Postin mukaan erilaiset tekijät, kuten tupakointi ja vitamiininpuutokset voivat johtaa ennenaikaiseen harmaantumiseen, mutta nyt tutkijat tietävät geeneillä olevan suuri vaikutus.

Nature Communications -journalissa julkaistu tutkimus perehtyi monipuoliseen otokseen latinalais-amerikkalaisia miehiä ja naisia, joilla oli eurooppalaista, afrikkalaista sekä intiaanitaustaa. Osallistujia oli yli 6 000.

Huffington Postin mukaan genomianalyysin avulla tunnistettiin harmaantumista aiheuttava geeni, IRF4, joka on aiemmin yhdistetty hiusväriin, mutta tutkimuksen myötä sen uskotaan kontrolloivan harmaantumista. Geenin uskotaan vaikuttavan melaniinin säännöstelyyn, mikä antaa värin hiuksille, iholle ja silmille.

Tutkijoiden mukaan geenin tunnistaminen voi mahdollisesti auttaa tutkijoita löytämään tavat estää tai hidastaa hiusten harmaantumista tulevaisuudessa.

Huffington Postin mukaan jos hiuksesi ovat jo harmaantuneet, on tärkeää huolehtia vähemmän pigmenttiä omaavista kutreistasi. Ikääntyessä hiusten koostumus voi muuttua kuivaksi ja hauraaksi, joten on tärkeää olla laiskottelematta hiusten hoitamisen kanssa.

Jos taas harmaannut ennenaikaisesti, voi olla tarpeen perehtyä omaan terveyteesi varmistaaksesi, ettei harmaantuminen johdu kilpirauhasen ongelmista tai tietyistä vitamiininpuutoksista.

Lähde: Huffington Post

Kommentit

Kommenttia