HUS oikoo somessa leviävää väärää tietoa: HVP-rokote on tutkitusti turvallinen ja tarpeellinen

HPV-rokote, eli papilloomavirusrokote estää muun muassa kohdunkaulan syöpää.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on joutunut oikomaan sosiaalisessa mediassa leviävää väärää ja jopa vaarallista tietoa HPV-rokotteesta. HUSin mukaan marraskuun lopulla levinnyt video on väittänyt, että HPV-rokote lisäisi kohdunkaulan syöpien esiintyvyyttä ja että erilaiset tapahtumat kuten keskenmeno, autoimmuunitaudin puhkeaminen tai jopa kuolema johtuisivat HPV-rokotteesta.
Tämä ei kuitenkaan ole totta: HUSin mukaan tutkimuksissa HPV-rokotteen on osoitettu vähentävän erittäin merkittävästi kohdunkaulan syövän esiintyvyyttä väestössä ja hävittävän syövän esiasteet lähes kokonaan. Tutkimustieto ei tue väitteitä HPV-rokotteen yhteydestä vakaviin sivuoireisiin.
”Lisäksi on luotettavasti osoitettu, etteivät HPV-rokotteet lisää riskiä autoimmuunitauteihin, raskauskomplikaatioihin tai POTS- ja ME/CFS-oireyhtymiin. Euroopan Lääkevirasto EMA on todennut, ettei syy-seurausyhteyttä näiden tapausten ja HPV-rokotteen kesken pystytä osoittamaan”, HUSin Ruoholahden naistentautien poliklinikan ja kolposkopiayksikön osastonylilääkäri Pekka Nieminen kertoo.
Useissa esimerkkitapauksissa oireiden on väitetty johtuvan rokotteesta, sillä tapahtumilla on saattanut olla ajallinen yhteys.
”Tutkimustiedon mukaan samanlaisia tapahtumia ja oireita esiintyy yhtäläisesti sekä rokotetuilla että rokottamattomilla nuorilla. Ei voida siis mitenkään sanoa, että syy olisi HPV-rokotteessa. Kehotan kaikkia suhtautumaan sosiaalisessa mediassa leviävään tietoon kriittisesti”, HUSin Hyvinkään sairaalan naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Maija Jakobsson toteaa.
Rokotteella suoja syöpiä vastaan
Kansainvälisten tutkimusten mukaan HPV-rokote estää papilloomavirusinfektion ja sitä kautta kohdunkaulan syövän sekä sen esiasteiden kehittymisen. Poikien rokottamisella voidaan ehkäistä peniksen, peräaukon sekä nielurisan ja muiden pään ja kaulan alueen syöpien kehittymistä.
HUSin mukaan HPV-rokote on nykyisin kymmenien maiden rokoteohjelmissa ja tähän mennessä rokotteen on saanut jo 300 miljoonaa nuorta. Suomessa HPV-rokote saatiin osaksi kansallista rokotusohjelmaa yli 15 vuoden huolellisen tutkimuksen jälkeen.
”Jotta rokote hyväksytään kansalliseen rokoteohjelmaan, sen tehosta ja turvallisuudesta täytyy olla todella hyvä ja vakuuttava tieteellinen näyttö. Uusia rokotteita verrataan aina jo käytössä oleviin muihin rokotteisiin”, Nieminen sanoo.
Rokotteen saavat maksutta kaikki 10-12-vuotiaat, eli 5.–6. luokilla olevat koululaiset. Tyttöjen rokotukset aloitettiin vuonna 2013 ja poikien 2020.
HUSin mukaan papilloomavirus aiheuttaa tutkimusten mukaan 8 prosenttia kaikista naisten ja 1–2 prosenttia miesten syöpäsairauksista, ja HPV-infektioiden määrä väestössä on moninkertaistunut viime vuosikymmeninä. Kohdunkaulan syöpä on yleisin 35-40-vuotiailla naisilla; suomalaisista naisista siihen sairastuu viisi tuhannesta elämänsä aikana ja kohdunkaulan syövän esiasteen saa noin 10 prosenttia naisista.
Voita 1000€ lahjakortti Ikeaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin Ikeaan!
- Älä käytä tätä väriä – tekee sinusta epäviehättävän muiden mielestä
- Nämä juomat voivat aiheuttaa pysyvää vahinkoa hampaille: Lue miksi ja miten
- Äiti jakoi niksin, jolla tikun saa pois ihon alta: Vain yhden raaka-aineen avulla
- 5 yllättävää syytä, joiden vuoksi kädet kannattaa upottaa multaan
- 15 outoa syytä, joiden takia painosi nousee ”ilman selitystä”
- Jos kärsit aamupahoinvoinnista, syö tätä kasvia – se poistaa pahoinvoinnin
- 6-vuotias kuoli jättäen matolle sinisen läikän: Äidin sydäntä riipaiseva tarina
- Superhelppo jälkiruoka äitienpäivän kunniaksi – tarvitset vain muutamia aineksia
- Tämä YKSI asia riittää naisille, mutta miksi miehet eivät sitä anna?
- Nainen: Älä tee näitä 20 mokaa treffeillä, tai mies menettää kiinnostuksen
- Mies jätti vaimonsa 15 minuuttia naimisiinmenon jälkeen: Syytä on vaikea uskoa
- Onko kotonasi rikkinäisiä kukkaruukkuja? Tämän vuoksi niitä ei saa heittää roskiin
- Monia syitä miksi sitruunat kannattaa pakastaa: Näin kehosi kiittää vuosien ajan
- Parisuhdeasiantuntija: Tästä syystä naisella ei saisi olla paljon häntä nuorempaa miestä
- Jos käytät puhelintasi näillä 8 tavalla, olet todennäköisesti ahdistunut
- Tässä merkit, jotka paljastavat, että sinulla on toksinen anoppi
- 10 paikkaa, joista flunssa todennäköisimmin tarttuu
- Sinulla on 75 % suurempi riski avioeroon, jos tämä asia on elämässäsi
- 6-vuotias kuoli jättäen matolle sinisen läikän: Äidin sydäntä riipaiseva tarina
- 8 tuttua ruokaa, joita ei saa syödä raskauden aikana