Koiran hankkimisella voi olla positiivinen vaikutus elinikään.

Suuri ruotsalaistutkimus tuo hyviä uutisia koiranomistajille. Helsingin Sanomien (HS) mukaan Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että koiran omistaminen vaikuttaisi suojaavan ennenaikaiselta kuolemalta; tutkimusaikana koiranomistajia kuoli sydän- ja verisuonitauteihin vähemmän kuin muita ihmisiä.

Etenkin yksinasuvien kohdalla koiralla oli vaikutusta: koiran omistavan sinkun kuoleman riski oli kolmanneksen pienempi kuin koirattoman ja sydän- ja verisuonitautien riski sen sijaan oli 11 prosenttia pienempi. HS:n mukaan myös koiran rodulla oli väliä, sillä metsästykseen jalostetut koirat antoivat parhaan sydänsuojan.

HS uutisoi tutkimuksen olleen poikkeuksellisen suuri. Tutkimuksen aineistossa oli yli 3,4 miljoonaa ihmistä, joiden ikä vaihteli 40-vuotiaasta 80-vuotiaaseen, ja heitä seurattiin kaikkinesa 12 vuotta.

HS:n mukaan väestötutkimuksen perusteella ei voi päätellä syy-yhteydestä. On mahdollista, että koiran omistaminen voi lisätä omistajan terveyttä sekä liikkumista tai esimerkiksi terveellisesti ja liikunnallisesti elävät ihmiset vain hankkivat useammin koiran.

Koiran vaikutuksesta runsaampaan liikkumiseen puhuu useampi tutkimus ja HS:n mukaan juuri koiran hankkineet ihmiset ovat raportoineet kävelevänsä enemmän eikä huono ilma estä heitä lähtemästä ulos.

Koiran omistamisen positiivinen terveysvaikutus voi johtua myös siitä, että koira tarjoaa sosiaalista tukea, mistä HS:n mukaan kielii se, että juuri yksinasuvat hyötyvät koirasta eniten. Yksinäisyyden kokemukset lisäävät masennuksen ja sydänsairauksien riskiä, mutta koiran omistaminen voi HS:n mukaan mitä ilmeisimmin torjua yksinäisyyttä.

Ruotsalaistutkimus ilmestyi Scientific Reports -julkaisussa ja voit lukea siitä lisää täällä.

Lähde: Helsingin Sanomat

Kommentit

Kommenttia