Hammaslääkärit antoivat vinkkejä asioista, joiden tekemistä kannattaisi välttää.

Hampaat pitäisi harjata ainakin kahdesti päivässä – aamuin ja illoin – sekä suositeltavaa olisi myös puhdistaa hammasvälit säännöllisesti. Mutta kuinka hyvin saat pidettyä näistä tavoista kiinni tai teet muuta haitallista hampaillesi? Hammaslääkärisi nimittäin näkee sen.

Jotta hampaasi pysyisivät kunnossa, hammaslääkärit ovat paljastaneet asioita, joita toivisivat, että ihmiset eivät tee. Alla 8 tällaista asiaa.

1. Valehtelet hammaslangan käytöstä

Newyorkilainen hammaslääkäri kertoi Pure Wow’lle, että hammaslääkärit maksavat paljon siitä, että pääsevät opiskelemaan ja arvioimaan suusi kuntoa.

”Joten kun kerrot meille, että käytät hammaslankaa päivittäin, mutta todellisuudessa tarkoitat tehneesi niin kolmena edellisenä päivänä… me huomaamme sen”, hammaslääkäri sanoi.

Parempi olisikin olla rehellinen ja jos et tiedä, miten käyttää hammaslankaa oikealla tavalla, hammaslääkärisi kyllä opastaa sinua.

2. Koetat valkaista hampaasi kotioloissa

”DIY-valkaisusetit ovat yleensä hyödyttömiä”, hammaslääkäri Matt Nejad totesi.

Kotioloissa tehty valkaisu saattaa jättää hammasvälit valkaisematta, joten lopputulos ei ole kovin tasainen. DIY-tavalla voi myös vahingoittaa hampaitaan.

”Kaupasta saatavien valkaisutuotteiden käyttäminen voi johtaa hammaskiilteen ohenemiseen, ikenien ärsytykseen ja vetäytymiseen sekä herkkiin hampaisiin”, Steven Davidowitz seliti Pure Wow’lle.

Jos haluat valkoisemmat hampaat, käy valkaisuoperaatiossa hammaslääkärin luona.

3. Juot sitrushedelmillä maustettua vettä

On ymmärrettävää, että pelkän veden juominen ei tunnu aina niin houkuttelevalta, mutta jos lisäät veteen sitruunaa tai limeä, saat samalla mukaan happoja, joista hampaasi eivät tykkää.

”Happamat suut johtavat kariekseen, ientulehdukseen, hammaskiilteen vahingoittumiseen ja pahanhajuiseen hengitykseen”, Davidowitz listasi seurauksia.

4. Käytät vääränlaista hammasharjaa

Kova harja yhdistettynä liian voimakkaaseen harjaamiseen ei ole hyvä asia. Pehmeämmät harjat ovat parempia ikenien ja hampaiden kannalta. Lisäksi on merkitystä sillä, käytätkö sähköhammasharjaa vai et.

”Sähköhammasharja antaa jatkuvamman ja tarkoituksellisemman harjauksen” Davidowitz sanoi.

”Tavallisilla hammasharjoilla saatat todennäköisemmin harjata tiettyjä kohtia liikaa ja jättää toiset kohdat vaille huomiota”, hän lisäsi.

5. Puret kovia esineitä

Hampaat eivät pidä siitä, jos puret jotain kovaa, joka ei ylipäänsä suuhun purtavaksi ole tarkoitettu – kaikkea aina akryylikynsistä kyniin ja jääpaloihin. Älä myös koskaan käytä hampaitasi asioiden, kuten pullojen tai purkkien, avaamiseen.

6. Käytät hammastahnan sijaan erikoisia villityksiä

Suosi vanhaa kunnon hammastahnaa ja unohda öljypurskuttelu (oil pulling) ja aktiivihiilin käyttö. Niistä voi olla vain haittaa hampaille.

7. Et käytä määrättyjä lääkkeitä ohjeiden mukaan

Jos hammaslääkärisi määrää sinulle lääkkeen, kuten antiobioottikuurin, jota pitäisi syödä vaikkapa 6-8 tunnin välein tietyn aikaa, noudata ohjeita. Hammaslääkäriä vain ärsyttää, jos otat antibioottia, kunnes tunnet olosi paremmaksi ja et syö koko kuuria. Se on Pure Wow’n mukaan vaarallistakin. Yksi hammaslääkäri kertoi sivustolle, että vaikka olet saattanut saada tulehduksen kuriin, et ole saanut täysin bakteereja pois, jos lopetat lääkekuurin ennenaikojaan.

8. Pelottelet lapsiasi

”Näen paljon lapsia, jotka pärjäävät hyvin hammaslääkärin luona, mutta hermonsa pettävät, kun näkevät vanhempansa hermostuvan tai sanovan, että valmistautuvat kipuun”, brooklynilainen hammaslääkäri sanoi.

”Minusta tuntuu, että minun täytyy olla tilanteen johdossa ja vanhemmat joskus ovat vain tiellä”, hän lisäsi.

Lähde: Pure Wow