Yksi parhaita puolia uuden ihmisen deittailussa on se, kun pääsee tutustumaan toiseen ja saa tietää kaikki ne pienetkin jutut, jotka ovat hänelle ominaista.

Tutustuminen ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, vaan se vaatii aikaa, että todella oppi tuntemaan toisen syvemmin. Ajan lisäksi se ei paljon muuta vaadikaan kuin oikeat kysymykset, joita esität hänelle, kertoo Cosmopolitan.

Kysymykset kannattaa pitää sellaisina, että niihin ei voi vastata vain ”kyllä” tai ”ei”. Lisäksi on hyvä keskittyä sellaisiin kysymyksiin, jotka rohkaisevat sinua ja (deitti)kumppaniasi jakamaan kokemuksianne ja miettimään asioita myös toisen näkökulmasta.

Jos kysymysten keksiminen tuntuu kuitenkin vaikealta, ei hätää! Deittailun ja parisuhteiden asiantuntijat kertoivat Cosmopolitanille 36 parasta kysymystä, joiden avulla pääset todella tutustumaan häneen paremmin, ja suomensimme niistä 25 kysymystä alle.

Kun seuraavan kerran olette treffeillä – olipa se sitten kasvokkain tai etätreffit videopuhelun välityksellä – kysy häneltä tällaisia asioita:

Mitä toivoisit, että sinulta kysyttäisiin useammin?

Tällainen yksinkertainen kysymys paljastaa, mistä hän puhuu mielellään ja mikä saattaa olla hänen intohimonsa. Psykologi Carly Claneyn mukaan tämä myös antaa mahdollisuuden kertoa asioista, joita on muuten vaikea ottaa esiin.

Milloin viimeksi olit todella innoissasi jostain? Mistä se johtui?

Avioliitto- ja perheterapeutti Billie Tyler suosittelee jatkamaan tätä keskustelua kysymällä, miksi tämä asia saa hänet innostumaan ja miten hän tietää, että todella nauttii jostakin. Tällaiset jatkokysymykset auttavat sukeltamana entistä syvemmälle.

Jos päätyisit vankilaan, mitä läheisesi ajattelisivat sinun tehneen?

Cosmopolitanin mukaan vastaus voi mennä kahdella tavalla: joko se on hauskaa (esim. hän joutuisi pidätetyksi varastettuaan kaikki suklaapatukat lähikaupastaan) tai sitten vastaus on vakavampi ja tuo esiin asioita, jotka ovat saattaneet tapahtua hänen menneisyydessä.

”Haluat päästä käsiksi hänen arvoihin, luonteeseen, uskomuksiin ja merkityksellisiin hetkiin, joiden takia hän on sellainen kuin on”, parisuhdeasiantuntija Sophie Mona Pagès kertoi Cosmolle.

Jos elämäsi olisi elokuva, mitä kohtausta katsoisit yhä uudelleen ja uudelleen?

Vastauksen keksiminen voi ottaa aikansa, mutta Cosmopolitanin mukaan se on odotuksen arvoinen.

Mikä on elämässäsi sellainen osa-alue, jolta tunnet, että jotain puuttuu?

Avioliitto- ja perheterapeutti Kati Marquez Meyersin mukaan tämä kysymys innostaa itsetutkiskeluun ja synnyttää keskustelua hänen syvistä toiveistaan ja haluistaan sekä osa-alueista, joissa hän tuntee jotain puuttuvan.

Mikä on paras päätös, jonka olet elämässäsi tehnyt?

Jokaisella meistä on oma historia ja tarinoita kerrottavana. Rakkaus- ja deittailuvalmentaja Sandra Hendersonin mukaan tämä kysymys antaa vilauksen hänen menneisyyteensä ja tapohini, joilla hän kohtaa haasteita elämässään.

Millaiset pitkän ajan tavoitteet sinulla on?

Tämä on hienovarainen, mutta nerokas tapa selvittää, millaista parisuhdetta hän etsii.

”Tämä kysymys mahdollistaa sen, että saat hyvän käsityksen siitä, millaiseksi hän kuvittelee elmänsä ja onko romanttinen suhde osa tätä suunnitelmaa”, parisuhdeasiantuntija Stephania Cruz sanoi Cosmopolitanille.

”Jos hän ei mainitse romanttista suhdetta tavoitteena, voit olla suorempi ja kysyä, mitä hänen tavoitteensa rakkausrintamalla ovat.

Mitä pelkäät eniten?

Vastaus tähän voi olla jotain yksinkertaista, kuten hämähäkit tai käärmeet tai jotain syvempää, kuten sitoutuminen, yksinäisyys tai hylätyksi joutuminen. Psykiatri Leela R. Magavin mukaan tämä kysymys antaa mahdollisuuden ymmärtää toisen herkkiä kohtia ja haavoittuvaisuuksia, minkä lisäksi pelkojen jakaminen vahvistaa suhteen perustaa.

”Se myös auttaa saamaan näkemystä toisen menneisyydestä ja mikä on muovannut häntä”, Magavi lisää.

Ketä arvostat/ihailet eniten?

Tulkitsepaa sen miten tahansa, on siinä selvä ero, jos ihailee isoisäänsä tai jos hän ihailee vaikkapa Kimi Räikköstä. Ketä tahansa hän ihaileekaan tai arvostaa, auttaa tämä kysymys Magavin mukaan muodostamaan käsityksen hänen ydinarvoistaan ja luonteestaan.

Kuka on vaikuttanut sinuun eniten?

Parisuhdeasiantuntija Jonathan Bennettin mukaan tämäkin kysymys päästää sinut kurkistamaan hänen ydinarvoihin. Jos hän nimeää oman yh-äitinsä, joka kasvatti hänet, arvostaa hän vastuullisuutta ja perhettä. Jos hän mainitsee taas vaikkapa Woody Allenin, voit juosta karkuun.

Millainen rakkauden kielesi on?

Rakkauden kieliä on yhteensä viisi erilaista ja tämä on yksi tärkeimmistä kysymyksistä. Magavin mukaan tämä auttaa tunnistamaan kumppanin tavat antaa ja ottaa vastaan rakkautta, mikä voi parantaa kommunikaatiota ja vahvistaa parisuhdetta. Voit lukea lisää rakkauden kielistä täällä.

Mitä rakastat eniten elämässäsi tällä hetkellä?

Tälläkin kysymyksellä pääset kurkistamaan hänen arvomaailmaansa, mutta rakkaus- ja elämäntapavalmentaja Veronica Grantin mukaan se auttaa myös näkemään, onko välillänne mahdollista yhteensopivuutta. Tähän kysymykseen ei ole oikeaa tai väärää vastausta, mutta luonteistanne riippuen (esim. olet tavoitteellinen ja hän menee virran mukana) tämä kysymys vie suoraan mahdollisten luonneyhteentörmäysten äärelle. Grantin mukaan voitte selvittää niitä tai aloittaa hauskan keskustelun siitä, miten teidän molempien näkemykset toimisivat yhdessä.

Mihin fiktiiviseen hahmoon samaistut ja miksi?

Parisuhdevalmentaja Nancy Ruth Deen kertoo rakastavansa tätä kysymystä, koska se toimii keskustelun aloittajana ja auttaa antamaan kuvan ilman, että jää jumiin omaan egoon.

”Meille on opetettu tunnistamaan itsemme työmme, harrastusten ja koulutuksemme kautta (tylsää!) ja tämä kysymys keventää sitä todella paljon”, hän sanoo.

Mitä toivoit viimeksi?

Eli esimerkiksi kun syntymäpäivänään puhalsi kakusta kynttilät tai heitti kolikon toivomuslähteeseen, mitä hän toivoi? Psykologi ja kiintymysteorian asiantuntija Diane Strachowskin mukaan tämä vastaus kertoo siitä, minkä asian hän ei koe vielä olevan täyttynyt ja mitä hän toivoo.

Mitä edellisessä parisuhteessasi tapahtui, mikä johti eroon?

Parisuhdeasiantuntija Margaret Paulin mukaan jos hän syyttää exäänsä eikä ota vastuuta omasta roolissaan, ole tarkkana. Mikään ei ole niin iso varoitusmerkki kuin tyyppi, jolla on vain ”hulluja exiä”.

Oletko väleissä exiesi kanssa?

Seksiterapeutti Christopher Ryan Jonesin mukaan tämä kysymys kertoo sinulle kaksi tärkeää asiaa yhdellä kertaa: saat näkemystä hänen aiemmista suhteista ja miksi ne päättyivät, minkä lisäksi nyt tiedät, jos hän on väleissä ja yhä tekemisissä ex-kumppaneiden kanssa etkä ylläty asiasta myöhemmin.

Millaiset välit sinulla on perheeseesi?

Kaikki eivät ole lähisiä perheenjäsentensä kanssa, mutta millaiseksi hän mieltää välit perheenjäsentensä kanssa, voi se kertoa paljon. Paul muistuttaa, että toisinaan perheasiat voivat suuresti vaikuttaa myös parisuhteeseen.

Mistä olet eniten ylpeä ja miksi?

Strachowskin mukaan tämä kysymys paljastaa hänen arvojaan ja miten hän viettää vapaa-aikaansa. Tunteeko hän eniten ylpeyttä sitä, kun hänen kiekkojoukkueensa voitti oman sarjansa ja hän teki tärkeässä ottelussa tehot 5+6? Syttyykö hänen silmiinsä tuike, kun hän kertoo kahvipöydästä, jonka itse rakensi asuntoonsa?

Mikä on sinun lempipaikka?

Jokaisella on oma lempipaikka, niin sanottu happy place. Tämäkin kysymys mahdollistaa erilaisia jatkokysymyksiä riippuen miten hän vastaa. Jos paikka on jokin fyysinen paikka kuin kuntosali tai tietty paikka hänen lempivaellusreitille, voitte keskustella näistä kiinnostuksen kohteista. Jos se on taas enemmän abstrakti paikka, kuten ”aina kun lopetan kirjan, joka oli niin hyvä, että heti palaan ensimmäiselle sivulle ja aloitan alusta”, on sekin hyvä tapa aloittaa keskustelu.

”Tämä kysymys mahdollistaa sen, että opit siitä, mistä hän todella nauttii”, Bennett kertoi Cosmopolitanille.

Voit myös käyttää tätä hyödyksi, kun suunnittelet tulevia treffejä, lahjoja ja niin edelleen.

Mikä saa sinut itkemään ja miksi?

Strachowskin mukaan toisten pehmeiden puolien tietäminen on tärkeää, että tietää, mitkä ovat hänen laukaisevia tekijöitä, triggereitä. Jos hän ei itke, hän ei vältämättä ole herkkä. On hyvä muistaa, että jos treffeillä katsotte elokuvaa, joka saa sinut itkemään silmät päästäsi ja hän on täysin ilmeetön, ei se tarkoita, että hän olisi tunteeton robotti – hänellä itkukynnys on vain korkeampi.

Milloin viimeksi suutuit ja miksi?

Parisuhdeasiantuntija ja deittailuvalmentaja Laurie Berzackin mukaan tämä on näppärä tapa selvittää, kuinka paljon treffiseurasi koettaa kontrolloida häntä ympäröivää maailmaa. Lisäksi se avaa oven kepeälle bondailulle ärsyttävien asioiden kautta. Suuttuiko hän viimeksi, kun joku törttöili hänen edessään liikenteessä? Tai kun joku ei ruuhkabussissa antanut vanhukselle istumapaikkaa?

Mikä on sellainen biisi tai artisti, josta pidät todella paljon juuri nyt, mutta et kehtaisi myöntää sitä?

Deenin mukaan tämä kysymys on leikkisä ja osoittaa myös haavoittuvuutta, etenkin jos olette vasta tavanneet. Plus tämän avulla voitte tutkailla musiikkimakuanne ja kenties intoilla samoista biiseistä tai artisteista yhdessä.

Jos se ei olisi rahasta kiinni, mitä tekisit elämällesi tällä hetkellä?

Deenin mukaan tämäkin on hauska tapa selvittää paljon toisesta ihmisistä ja siitä, mihin hän suhtautuu intohimolla ilman, että hän on niin itsetietoinen siitä. Haluaisiko hän ohjata elokuvia? Tehdä töitä eläinten kanssa? Matkustella? Vastauksesta riippuen voitte saada aikaiseksi mielenkiintoista keskustelua myöhemminkin.

Mikä on paras piirteesi?

Jonesin mukaan on aina mielenkiintoista saada tietää, mitä ihminen ajattelee omaksi parhaaksi piirteekseen tai ominaisuudekseen.

”Kun kysyt tätä, saat tietää, miten hän näkee itsensä ja minkä hän mieltää olevan tärkeä osa itseään”, Jones selitti Cosmopolitanille.

Miten täydentäisit tämän lauseen: Pidän eniten siitä, että minulla on joku, jonka kanssa voin XXX

X:n paikalle on tarkoitus laittaa jokin aktiviteetti tai tekeminen. Strachowski suosittelee kuuntelemaan tarkasti, mitä hän vastaa ja käykö hänen etsimänsä asia yksiin siinä, mitä voit itse antaa nyt toiselle ihmiselle. Etsiikö hän romanttista kumppania, parasta kaveria vai vain satunnaista leffaseuraa?

Kerroimme aiemmin kysymysvinkkejä, joita voit esittää Tinder-matchillesi. Lisäksi olemme kertoneet kysymyksistä, joiden avulla teet suhteestasi entistä intiimimmän, opit tuntemaan kumppanisi paremmin sekä teet En ole koskaan -pelistä tuhmemman.

Lähde: Cosmopolitan