Keskustelemalla näistä asioista, voit syventää suhdettasi ja selvittää, sovitteko toisillenne.

Jos tavoittelet kestävää, hyvää ja tervettä parisuhdetta, on hyvä oppia tuntemaan toinen kunnolla ja tietää, kuinka hyvin sovitte toisillenne. Tässä auttaa se, että kysyy häneltä sellaisia asioita, jotka antavat näkemystä niin hänen arvomaailmastaan, luonteestaan kuin toiveista ja haaveista elämän suhteen.

Sekä Popsugar että Cosmopolitan UK ovat jututtaneet parisuhdeasiantuntijoita selvittääkseen, minkälaisia asioita kumppanilta pitäisi kysyä, jotta oppii tuntemaan hänet paremmin ja saa tietää, onko hän sellainen ihminen, jonka kanssa voisit viettää loppuelämäsi.

”Sinun pitäisi keskittää kysymyksesi parisuhteen keskeisten rakennuspalikoiden ympärille. Näihin lukeutuvat kommuniaatio, neuvottelu ja erimielisyyksien ratkaiseminen sekä itsenäisyys”, Relaten parisuhdeneuvoja Gurpreet Singh kertoi Cosmopolitan UK:lle.

Sovitteko todella yhteen? Selvitä se kysymällä kumppaniltasi muun muassa näistä asioista:

”Mikä on tärkeää sinulle?”

Singh suosittelee pyytämään, että kumppani kertoo viisi asiaa, jotka ovat hänelle todella tärkeitä elämässä. Hänen vastauksensa voivat olla mitä tahansa urasta ja rahasta matkusteluun tai perheen perustamiseen. On selvää, että tärkeät asiat ovat yksilöllisiä ja vaihtelevat pariskuntien välillä, mutta Singhin mukaan on tärkeä selvittää, kuinka samankaltaisia vastauksenne ovat ja kuinka ne sopivat yhteen.

Jos näitä asioita ei ota esiin alkuvaiheessa, suhteen kehittyessä ne tulevat kuitenkin ilmi, mutta voivat silloin jopa repiä suhteen rikki. Kyse ei ole siitä, että etsisi itsensä kanssa täysin samanlaista henkilöä. Mutta:

”Täytyy olla jotain yhteistä arvomaailmaa, joka yhdistää teitä. Voitte riidellä päiväpeitteistä ja siitä, kuka jätti hammastahnatuubin auki, mutta jos riitelette siitä, hankkiako lapsia vai ei, raha-asioista, uravalinnoista, ovat ne melko tärkeitä asioita, jotka voivat tarkoittaa sitä, ettette päädy samaan paikkaan”, Singh sanoi.

”Minkälaista olisi sinusta ihanteellinen elämä 5-10 vuoden kuluttua?”

Tulevaisuudesta on hyvä puhua monelta kantilta: matkustelu, lapset, talon ostaminen, avioliitto, uralla eteneminen ja missä asutte ovat kaikki tärkeitä seikkoja ottaa puheeksi. Singhin mukaan jos näistä ei ole samalla sivulla, voi siitä seurata ongelmia tulevaisuudessa.

”Mihin on sinun mielestäsi tärkeää käyttää rahaa?”

Singhin mukaan raha-asiat ovat tärkeä aihe ottaa esiin. Kysy kumppaniltasi, mihin hänen mielestä on tärkeä käyttää rahaa, jotta saat tietää, oletteko samalla sivulla. Se kertoo myös paljon ihmisestä, mihin hän käyttää rahaa. Jos suhde on jo kestänyt jonkin aikaa, on raha-asioista hyvä puhua myös sitä ajatellen, jos avioliitto on mahdollinen.

”Haluat tietää, käyttääkö mahdollinen puoliso järjellä rahojaan ja ehdottomasti haluat tietää, onko hänellä velkaa ja lainoja”, psykoterapeutti Jason Eric Ross kertoi Popsugarille.

”Yleisin avioerojen syy on se, ettei olla samaa mieltä siitä, miten rahaa käsitellään”, Patti Stanger paljasti Popsugarille.

Yhteistä tulevaisuutta miettiessä kannattaa myös keskustella siitä, kuka maksaa mitäkin ja jos kumppanisi on sinua varakkaampi, ei pidä olettaa hänen maksavan kaiken.

”Haluatko lapsia – ja kuinka monta?”

Stanger huomautti, että jos tässä ei ole samalla sivulla, on edessä todennäköisesti ero, koska kyse on niin merkittävästä asiasta.

”Tämä toisinaan lakaistaan maton alle, kun ihmiset eivät kysy oikeita asioita ja sitten järkyttyvät, kun selviää, ettei kumppani ajattele samalla tavalla”, hän sanoi.

Jos molemmat haluavat lapsia, on syytä keskustella myös siitä, kuinka monta lasta kumppani haluaa ja oletko itse siitä samaa mieltä.

”Kuinka tärkeä perhe on sinulle?”

Perhearvot ja niistä puhuminen on Singhin mukaan todella tärkeää terveessä parisuhteessa. Hän antoi tästä esimerkin.

”Toinen osapuoli on hyvin yhteyksissä perheeseensä ja toinen ei ole. Toinen kumppani ei välttämättä ymmärrä toisen yhteyttä perheeseensä, mikä on todella tärkeää joillekin”, hän totesi.

Jos toiselle perhe on tärkeä ja toiselle ei niinkään, voi se tehdä asioista haastavaa, ellei kumpikin hyväksy sitä, mikä merkitys omalla perheellä on.

”Mistä olet kiinnostunut?”

Singhin mukaan sinun pitäisi kysyä itseltäsi, voitko pitää hauskaa kumppanisi kanssa ja selvittää, mistä hän on kiinnostunut ja mitä hän tekee vapaa-ajallaan. Hänen vastauksiensa ei tietysti tarvitse olla samat kuin sinulla, mutta kysymällä hänen vapaa-ajan touhuistaan, saat näkemystä siihen, miten hän käyttää aikaansa ja mihin asioihin hän suhtautuu intohimolla.

”Miten käytät aikaasi, kun et ole kanssani?”

Itsenäisyys on tärkeää myös parisuhteessa.

”Ei ole väliä, mitä hän vastaa, kunhan hän tekee asioita yksilönä, omillaan. Voit käyttää hänen vastauksiaan oppiaksesi tuntemaan hänet syvemmin. Se, miten hän käyttää omaa aikaansa, on todella tärkeää”, Singh selitti.

”Minkälaisia ystäväsi ovat?”

Ystävät kertovat paljon ihmisestä. Paras tapa selvittää, minkälaisia ystävyyssuhteita hänellä on ja mitä he tekevät, on kysyä ”Mistä puhut ystäviesi kanssa? Mitä teet heidän kanssaan? Ovatko he tukiverkostosi?” Singhin mukaan jos kumppanisi keskustelee avoimesti asioistaan ystäviensä kanssa, kertoo se siitä, että hän ei pelkää myöntää heikkouksiaan ja haavoittuvaisuuttaan.

”Miten ratkaiset ongelmia?”

Ongelmia ja konflikteja tulee eteen aina toisinaan ja olisi hyvä tietää, miten toinen ratkaisee niitä tilanteita parisuhteessa. Siksi kumppanilta kannattaa kysyä, miten hän kohtaa tilanteen, jos hän on riidellyt itselleen läheisen ihmisen kanssa. Singhin mukaan hänen ongelmien ja riitojen ratkaisutavat antaa näkemystä siihen, miten sovitte yhteen.

On myös syytä selvittää, miten kumppani kohtaa muunlaisia ongelmatilanteita kuin riitoja. Stanger kertoi Popsugarille, ettei ole ihanteellista, jos kumppani välttelee ongelmaa, nostaa kätensä pystyyn tai poistuu toiseen suuntaan, sillä se kertoo vain siitä, että hän ei pysty tai ei halua käsitellä tunteitaan ja ratkaista ongelmia. Täydellisyyttä ei tarvitse, koska kukaan ei ole täydellinen, mutta halu pysyä positiivisena ja löytää ratkaisu, se merkitsee eniten.

Jos kumppani on avoin terapialle tai pariterapialle, on sekin hyvä merkki: se kertoo siitä, ettei pelota olla haavoittuvainen. Rossin mukaan se kertoo kypsyydestä ja halukkuudesta.

”Uskon, että terpiaan hakeutuvilla ihmisillä on paremmin näkemystä, mikä yleensä johtaa terveempiin parisuhteisiin”, hän sanoi.

”Miten rauhoitut riidan jälkeen?”

Singhin mukaan tämä kertoo, kuinka kumppani käsittelee suuttumusta. Kenties hän poistuu paikalta tai pohtii asioita ennen kuin sanoo mitään; kenties hän puhuu asiat halki tai hengittelee ja rauhoittuu. Singh muistutti, että riitakin voi olla hyvä asia.

”Jos koskaan ei riitele, saattaa se olla epätervettä ja tarkoittaa, ettette puhu”, hän huomautti.

”Oletko uskossa/uskonnollinen?”

Uskonnollisuus voi rikkoa parisuhteita, jos suhtautuminen on erilainen.

”Jos toinen on ateisti ja toinen uskossa. Se voi toimia, jos molemmat hyväksyvät toisen näkemyksen ja itsenäisyyden”, Singh totesi.

Pariskuntien ei tarvitse olla täysin samanlaisia, jotta suhde toimii eikä toista pidä pyytää muuttumaan itsensä kaltaiseksi.

”Täytyy vain hyväksyä toisen eroavaisuudet ja rakastaa häntä sellaisena kuin hän on”, Singh sanoi.

”Kertoisitko minulle, jos haisen pahalle?”

Tämä voi kuulostaa hassulta, mutta Singhin mukaan tämä kertoo paljon toisen luonteesta ja arvoista.

”Kyse on autenttisuudesta ja rehellisyydestä. Joskus pelkästään muiden ihmisten takia ei halua olla rehellinen ja kertoa ikäviä totuuksia, mutta se ei tee mitään hyvää”, Singh selitti.

Terveessä parisuhteessa pitäisi pystyä sanomaan rehellisesti myös vaikeista asioista.

”Miten haluat tulla kosketetuksi?”

Tämäkin voi kuulostaa hieman hassulta ottaa esiin, mutta intiimiys on pääasiallinen eroavaisuus romanttisen suhteen ja platonisen suhteen välillä. Popsugarin mukaan seksillä, halailulla, suutelemisella ja yleisellä koskettelulla on merkitystä.

”Et voi täysin muodostaa sidettä toiseen, jos ette ole fyysisesti kontaktissa”, psykologi Dara Bushman kertoi.

Suhteessa tulee aikoja, jolloin läheisyyttä ja fyysistä intiimiyttä on enemmän ja toisinaan sitä on vähemmän. On kuitenkin tärkeää, että kummastakin tuntuu mukavalta olla toisen kanssa fyysisesti. Läheisyydestä ja koskettelusta voi myös sopia ja huolehtia yhdessä, kun löytää yhteisen sävelen. Esimerkiksi voi ottaa tavoitteeksi pitää toisia kädestä päivittäin hetken aikaa, nukahtaa niin, että jalat koskettava toisiinsa, suudella muutaman sekunnin ajan joka päivä, halata – jokin kummallekin sopiva tapa.

”Mistä pidät minussa?”

Singhin mukaan sinun pitäisiä kokea, että kumppanisi ymmärtää sinua.

”Kysymällä esimerkiksi ’Mistä pidät minussa’, näet onko hän todella ymmärtänyt sinua, tämä on hyvä idea. Se antaa näkemystä siihen, mikä sinussa vetoaa häneen”, hän sanoi.

Lähde: Cosmopolitan UK, Popsugar