Jokaisella ihmisellä on oma rakkauden kieli, joka kertoo miten hän osoittaa rakkautta kuin miten odottaa itse saavansa rakkaudenosoituksia.

Rakkauden kielet ovat yhdysvaltalaisen kirjailija ja pariterapeutti Gary Chapmanin luoma teoria. Chapman jakaa teoriassaan rakkauden kielet viiteen osaan: sanojen, tekojen, lahjojen, laatuajan ja kosketuksen kieleen.

Chapmanin teoriassa jokaisella ihmisellä on ainakin yksi rakkauden pääkieli, jonka rinnalla voi näkyä myös muita rakkauden kieliä. Kielet eivät sulje toisiaan pois.

”Chapmanin teorian ytimessä on toisen ymmärtäminen ja erilaisuuden hyväksyminen – kaikki meistä rakastavat ja kaipaavat rakkautta eri tavoilla”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen sanoo.

”Rakkauden kielet tuntemalla voi ymmärtää erilaisia rakkauden ilmenemismuotoja niin parisuhteessa kuin ihmiselämässä ylipäätään, joka osaltaan tekee ihmissuhteiden ylläpitämisestä helpompaa. Tuntemus paitsi lisää ymmärrystä, toivottavasti myös ihmisten välistä rakkautta”, hän lisää.

Jokaisen rakkauden kieli on uniikki

Oma ja kumppanin rakkauden kieli olisi hyvä tuntea. Jos pariskunnan rakkauden kielet eroavat toisistaan eikä kumpikaan tunne toiselle luontaista kieltä, saattavat osapuolet kokea epävarmuutta pariskunnan välillä olevasta rakkaudesta.

”Helposti lähdemme elämään oman rakkauden kielen pauloissa ja sitten ihmettelemme, miksi kumppani ei arvosta rakkaudenosoituksiamme, saati käyttäydy samalla tavalla itseämme kohtaan”, Lavikainen kertoo.

”Kun tiedät kumppanisi rakkauden kielen, tunnistat arjessa paremmin niitä hetkiä, jolloin kumppanisi osoittaa rakkauttaan sinulle. Samalla opit, millaisista rakkaudenosoituksista hän voisi itsekin pitää”, hän selittää.

Vaikka oman ja kumppaninsa rakkauden kielen tunnistamalla pääsee jo pitkälle, on Kaalimadon mukaan kuitenkin tärkeä muistaa, että kunkin kielen sisällä on paljon vaihtelua ja uniikkeja yksityiskohtia.

”Pariskunnan olisi hyvä keskustella avoimesti omista rakkauden kielistään – mitä ne henkilökohtaisella tasolla merkitsevät, millaisista rakkaudenosoituksista kumpikin pitää ja miten toinen voisi ottaa nämä toiveet paremmin huomioon. Keskustelun päätteeksi voi vielä yhdessä sopia, että pyrkii jatkossa osoittamaan rakkauttaan mahdollisimman paljon juuri kumppanille tärkeällä tavalla”, Lavikainen neuvoo.

Näin tunnistat oman rakkauden kielesi

Jos et vielä tiedä, mikä on oma rakkauden kielesi, voit tunnistaa sen tällä tavalla:

  1. Mieti hetki mielessäsi, millaisina hetkinä koet olosi kaikkein rakastetuimmaksi ja välitetyksi.
  2. Listaa ylös kolmesta viiteen asiaa arjessasi, joista sinulle tulee erityisen rakastettu olo – oli se sitten kumppanilta saatu kehu tai kukkalähetys. Listan kärjessä olevat asiat kertovat itsellesi tärkeimmät rakkauden kielet. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kielet eivät sulje toisiaan pois.
  3. Eri elämäntilanteissa erilaiset asiat saattavat korostua ja painopisteet voivat muuttua. Siksi tämä harjoitus kannattaa toistaa vaikkapa kerran puolessa vuodessa ja keskustella omasta rakkauden kielestään syvällisemmin kumppanin kanssa.

Alta voit lukea, minkälaisia erilaiset rakkauden kielet ovat.

Sanojen kielessä henkilö osoittaa välittämisensä pääasiassa sanallisesti niin kauniina kehuina, kannustuksina kuin rakkauden tunnustuksina. Kaalimadon mukaan vastaavasti hän ilahtuu myös itse kiitoksista ja muista positiivisista lausahduksista, mutta ikävät sanat saattavat jäädä hänen mieleensä pyörimään pitkäksikin aikaa.

Tekojen kielessä henkilö uskoo siihen, että teot puhuvat puolestaan. Kaalimadon mukaan hän osoittaa rakkautensa isoilla tai pienemmillä arkisilla teoilla, kuten antamalla hierontaa, tekemällä kotitöitä tai valmistamalla ruokaa. Tätä kieltä puhuva henkilö saattaa pahastua herkästi, mikäli oma kumppani ei koskaan osoita rakkauttaan teoin.

Lahjojen kieltä puhuvalle läheisten juhlapäivät ovat vuoden kohokohtia, ja erilaisia yllätyksiä ja lahjoja suunnitellaan tarkkaan. Kaalimadon mukaan usein he myös antavat lahjoja arjessa, esimerkiksi tuomalla pyytämättä kumppanin lempiherkun mukanaan kaupasta. Chapmanin mukaan lahjojen kieli ei kuitenkaan tarkoita silkkaa materialismia, sillä lahjassa tärkeimmäksi koetaan ajatus sen taustalla. Tätä kieltä puhuva saattaa myös odottaa muilta pientä muistamista silloin tällöin.

Laatuajan kieltä puhuva kokee kumppanin jakamattoman huomion tärkeäksi asiaksi suhteessa. Kaalimadon mukaan hän arvostaa hyviä kuuntelu- ja keskustelutaitoja ja loukkaantuu, jos kumppani ei järjestä riittävästi kahdenkeskistä aikaa arjessa tai vilkuilee jatkuvasti puhelintaan yhdessä ollessa.

Kosketuksen kielessä henkilö kaipaa paljon fyysistä läheisyyttä arjessaan. Hän saattaa osoittaa rakkautensa sipaisemalla hellästi kumppaninsa selkää ohi kulkiessaan tai ojentamalla kätensä kumppanille kävelyllä. Kaalimadon mukaan kosketus tuo sen kieltä puhuvalle rakastetun, turvallisen ja yhteenkuuluvan olon.

Kerroimme aiemmin yhdestä näistä kielestä, tekojen kielestä, tarkemmin. Voit lukea tästä kielestä lisää täällä.