Näistä syötävistä voi olla apua, kun flunssa vaivaa.

Syksyisin koittava flunssakausi kellistää monet petiin sairastamaan ja niiskuttamisen sekä kuumeilun kanssa ruokahalu saattaa usein olla hukassa. Syödä kuitenkin pitää, ja Women’s Healthin mukaan tietyt syötävät voivat jopa auttaa selviämään flunssan kynsistä paremmin.

Alla onkin 10 syötävää, joihin kannattaa turvautua, kun flunssa iskee.

Kanakeitto

Etenkin Atlantin toisella puolen tämä on klassikkolääke flunssaan ja Suomessakin siihen turvaudutaan flunssan tartuttua. Women’s Healthin mukaan kanakeitto tarjoaa nesteitä, joita kehosi tarvitsee taistellakseen virukset hiiteen, mutta se myös vähentää inflammaatiota, joka laukaisee oireita ja johtaa uusiin flunssiin. Suositeltavaa olisi tehdä kanakeitto itse tai jos flunssa on vienyt mehut, pyytää läheistä valmistamaan sitä, jolloin se on terveellisempää kuin valmiskeitto.

Sitrushedelmät

C-vitamiini, jota löytyy hyvin sitrushedelmistä, on vastustuskykyä tehostava antioksidantti. Sen riittävästä saamisesta kannattaa alkaa huolehtia, jos et ole sitä vielä tehnyt, ja pitää se osana arkeasi pönkittääksesi vastustuskykyäsi. Sitrushedelmien lisäksi C-vitamiinia saa hyvin myös muun muassa mustaherukoista, paprikoista, parsakaaleista, myskikurpitsoista, bataateista ja tomaateista.

Valkosipuli, sipuli, ruohosipuli ja purjo

Monet suosivat valkosipulia flunssaa sairastaessaan, mutta myös sipuli, ruohosipuli ja purjo kannattaa muistaa.

”Valkosipulia on pitkään kunnioitettu sen kyvystä auttaa luonnollisia tappasolojua puhdistamaan kehoa tunkeutujista ”, ravitsemusteraperutti Monica Auslander Moreno sanoi Women’s Healthille.

Inkivääri

Inkiväärissä on seskviterpeenejä, jotka erityisesti ottavat kohteekseen rhinovirukset, jotka ovat yleisin flunssan aiheuttaja. Tämän lisäksi siinä on ainesosia, jotka auttavat yskimiseen ja anti-inflammatorisia gingeroleja, jotka voivat taistella tulehdusta vastaan. Hyvä tapa nauttia inkivääriä on lisätä sitä hieman teehen.

Hunaja

Women’s Healthin mukaan hunajaa on käytetty hoitokeinona moniin vaivoihin palovammoista haavoihin ja naarmuihin. Flunssan iskiessä se on hyvä helpotus kipeälle kurukulle ja sen luonnolliset antioksidantit ja antimikrobiset ominaisuudet auttavat taistelemaan virusten, bakteerien ja sienten aiheuttamia tulehduksia.

Kefiiri

Kefiirissä on paljon probiootteja, jotka vahvistavat immuunijärjestelmää. Siinä on myös enemmän proteiinia kuin jogurtissa ja maidossa, joten se säännöstelee ruoansulatusta, mahdollistaen sen, että kroppasi käyttää kaikki nauttimasi kalorit ja ravintoaineet. Myös muun muassa hapankaali, kimchi ja kombucha hoitavat homman saamalla vatsaasi hyviä bakteereja, mikä mahdollisesti johtaa siihen, että sairastut harvemmin flunssaan.

Sienet

Morenon mukaan sienillä on antiviraaleja ominaisuuksia, mistä kiitos kuuluu pitkälti niiden runsaalle D-vitamiinimäärälle. Sienet tuottavat sytokiineja, soloproteiinia, joka taistelee tulehduksia vastaan. Niiden polysakkaridit ovat toinen yhdiste, joka tehostaa vastustuskykyä.

Seleeniä sisältävät syötävät

Seleeni auttaa tehostamaan vastustuskykyä. Kun seleeniä on riittävästi kehossa, lisää se sytokiinien tuotantoa, mitkä auttavat poistamaan flunssaviruksen. Seleeniä on runsaasti parapähkinöissä: 100 gramassa on 1 9000 ug seleeniä, jonka saantisuositus naisille on 50 mikrogrammaa (ug) vuorokaudessa ja turvallisen saannin ylärajana on 300 mikrogrammaa. Parapähkinöitä ei siis tarvitse syödä montaa kappaletta. Women’s Healthin mukaan muita lähteitä seleenille ovat muun muassa hummerit, osterit, simpukat, ravut ja tonnikala.

Punaviini

Punaviinistäkin voi olla iloa flunssan iskettyä, sillä sen resveratroli ja polyfenolit toimivat samalla tavalla kuin jogurtin hyödylliset bakteerit; kun flunssavirukset pääsevät iskemään, ne alkavat monistua ja nämä yhdisteet estävät sitä tapahtumasta. Women’s Healthin mukaan eniten rahoillesi vastinetta flunssan hoidon kannalta saat, kun hankit pullon kalifornialaista pinot noiria, jossa on todettu olevan suurimpia määriä resveratrolia. Punaviiniä nauttiessa kannattaa kuitenkin muistaa yksi asia: kohtuus.

Sinkkiä sisältävät syötävät

Morenon mukaan lammas on vahva haastaja flunssaa torjuvaksi syötäväksi, koska siinä on paljon sinkkiä. Women’s Health kertoo erään tutkimuksen selvittäneen, että sinkin syöminen flunssan juuri alettua voi lyhentää sen kestoa päivällä ja syömällä sinkkitabletteja päivittäin voi vähentää flunssan kovuutta. Myös kurpitsansiemenissä ja kikherneissä on hyvin sinkkiä.

Lähde: Women’s Health