Korvia ei pitäisi puhdistaa vanupuikoilla.

Tämä ei ole uusi neuvo, mutta monet toimivat silti vastoin tätä ohjetta. Korva- ja kurkkusairauksia tutkiva American Academy of Otolaryngology on muistuttanut, että tästä tavasta pitäisi todella luopua.

Science Alertin mukaan Academyn lääkärit varoittavat ihmisiä olemaan puhdistamasta korviaan liikaa sekä olemaan laittamasta korviin mitään – vanupuikot mukaan luettuna. Tämän lisäksi he neuvovat hakeutumaan lääkäriin, jos ilmenee ongelmia kuulon kanssa.

Korvat puhdistavat itse itseään vaikusta työntäen sitä hiljalleen ulos. Jos laitat vanupuikkoja korviisi tarkoituksena puhdistaa niitä, saatat vain työntää kaiken ylimääräisen vaikun syvemmälle korvaan.

”Potilailla on usein tapana ajatella, että he estävät vaikkua kertymästä korviin puhdistamalla korvansa esimerkiksi vanupuikoilla, klemmareilla, korvakynttilöillä tai millä tahansa muulla, mitä korvaan sattuu työntämään”, American Academy of Otolaryngologyyn kuuluva Seth Schwartz kertoi.

”Ongelma on se, että tämä yritys poistaa vaikkua vain luo ongelmia, koska vaikku työntyy korvakäytävään”, Schwartz sanoi.

Vaikulla on oma tehtävä

Science Alertin mukaan Schwartz varoitti, että laittamalla minkä tahansa asian korviisi, voit vahingoittaa tärykalvoa ja korvakäytävää joko väliaikaisesti tai pysyvästi. Lääkärit suosittelevat käymään tarkistuttamassa korvat, jos huomaat vaikkua kertyvän, kuulon heikkenevän tai korvien soivan (mikä voi olla tinnitusta).

Vaikulla on myös oma tehtävänsä: se pitää korvia terveenä. Science Alertin mukaan vaikku puhdistaa korvia, estää niitä kuivumasta ja likahiukkasia pääsemästä korvakäytävään sekä auttaa korvia hikoilemaan luonnollisesti.

Lääkäreiden päivittämät ohjeet korvien hoidolle julkaistiin Otolaryngology – Head and Neck Surgery -journalissa. Voit tutustua niihin lisää täällä.

Korvia ei kannata puhdistaa itse, mutta korvia kannattaa hieroa. Kerroimme aiemmin, miten korvien hierominen voi antaa lisää energiaa päivääsi – lue lisää täällä.

Lähde: Science Alert