Viidennes nuorista aikuisista uskoo, että lihan syöminen loppuu seuraavan vuosikymmenen aikana.

Kasvisruokavalion noudattamisella on monia hyviä puolia niin terveyden kuin ympäristön kannalta ja kasvisyönti sekä veganismi kasvattavat suosiotaan koko ajan. Tulevaisuus voi hyvin olla lihaton jo 12 vuoden päästä – näin uskoo ainakin viidennes nuorista aikuista, kertoo Metro.

Yksi viidestä (18%) 18-24-vuotiaasta totesi YouGovin teettämässä kyselytutkimuksessa, että heidän mielestään ihmiset ovat lopettaneet lihansyönnin täysin vuoteen 2030 mennessä. MTV uutisoi vuoden alussa, että arvioiden mukaan vain noin yksi prosentti suomalaisista on vegaaneja, mutta kasvisruoka kiinnostaa huomattavasti suurempaa ihmismäärää.

Teknologiayritys ThoughtWorksille teetetyllä kyselytutkimuksella selvitettiin, miten nuoret aikuiset uskovat ostostapojen muuttuvan tulevaisuudessa. Kyselyn mukaan kolme avaintekijää määrittelevät ostosten tekoa: ympäristötietoisuus, eettisyys ja terveys.

Päähuoli on pakkaukset ja 62 prosenttia osallistujista nimesi pakkausmateriaalin vähentämisen suurimmaksi ongelmaksi tulevasiuudessa – jopa suuremmaksi kuin ruoan hinta. Noin puolet (48%) vastaajista oli sitä mieltä, että ruokajätteen vähentäminen on yksi pääasioita tulevaisuudessa.

Metron mukaan kyselyn tulokset osoittivat, että parempien eettisten valintojen tekeminen on nousemassa prioriteetiksi. 32 prosenttia vastaajista sanoi, että he etsisivät vahvistusta sille, että ruoka oli eettisesti tuotettua ja kestävästä toimitusketjusta.

41 prosenttia vastaajista nosti tärkeäksi liikalihavuuteen puuttumisen, kun taas 38 prosenttia totesi, että ruoan ravintoarvot vaikuttaisivat heidän ostopäätöksiinsä tulevaisuudessa. Noin kolmannes (30%) ennusti ruoan kiinnostuksen lisääntyvän luontaisena osana terveyttä ja hyvinvointia.

Nähtäväksi jää, eletäänkö tulevaisuudessa maailmassa, jossa kaikki ovat vegaaneja, kuten viidennes nuorista uskoo. Kiinnostusta eettisyyteen ja kestävästi tehtyihin ostovalintoihin on kuitenkin enemmän kuin ennen.

”Nämä nuoret ovat fiksuja ja oikeilla jälkillä: YK on todennut, että globaali siirtyminen vegaaniin ruokavalioon on tarpeen, jotta voidaan toimia ilmastonmuutoksen pahimpia vaikutuksia vastaan”, PETA:n Vegan Corporate Projectsin johtaja Dawn Carr kommentoi Metrolle.

Carrin mukaan vegaanin ruokavalion noudattaminen on helppoa, sillä monet laadukkaat ruokapaikat tarjoavat vegaanivaihtoehtoja ja kauppoihin tulee innovatiivisia kasvipohjaisia tuotteita.

”Ehkä on epätodennäköistä, että ihmiset ovat täysin lopettaneet eläinten syömisen vuoteen 2030 mennessä, mutta voimme ehdottomasti todeta, että seuraavan vuosikymmenen aikana miljoonat lehmät, kanat, siat, lampaat, kalat ja muut eläimet säästyvät kivulta, kärsimykseltä ja teurastukselta, koska myötätuntoiset kuluttajat päättävät alkaa vegaaneiksi”, Carr sanoi.

Voisitko sinä luopua kokonaan lihansyönnistä ja alkaa vegaaniksi tai edes vähentää syömäsi lihan määrää? Kerro mietteesi kommenteissa!

Jos haluat kokeilla vegaanin ruokavalion noudattamista, ota vastaan vegaanihaaste tai kokeile lihatonta lokakuuta ensi kuussa. Lisätietoa veganismista löydät esimerkiksi Vegaaniliiton sivuilta täällä.

Lähde: Metro