Avioliitossa on monia hyviä puolia, kuten varmasti jokainen onnellisesti naimisissa oleva tietää.

Avioliitolla on kuitenkin myös yllättäviä terveysavaikutuksia. Lue alta viisi tapaa siitä, miten naimisiin meneminen voi hyödyntää terveyttäsi.

Näin avioliitto tekee sinut terveemmäksi:

1. Pidempi elämä

Vuonna 2013 tehty tutkimus selvitti, että suuristä ikäluokista keski-ikäisenä sinkkuna olleet kuolivat puolta todennäköisemmin kuin vakaassa avioliitossa tai pitkässä parisuhteessa olleet. Tutkimuksessa otettiin huomioon myös sosioekonomiset asemat ja terveysongelmat. Tulos voi johtua siitä, että kumppanin kanssa eläminen pitää muun muassa sosiaalisena ja henkisesti stimuloituna, mitkä ovat kytköksissä parempaan terveyteen.

2. Alhaisemmat stressitasot

Evanstonin ja Chicagon yliopistoissa tehty tutkimus sai selville, että stressaavaan tilanteeseen joutuessaan stressihormoni kortisoli lisääntyi enemmän sinkuissa kuin pitkässä parisuhteessa olevissa. Korkeat stressitasot voivat johtaa erilaisiin ongelmiin immuunijärjestelmän heikkenemisestä ruoansulatusongelmiin. Tutkijoiden mukaan avioliitolla vaikuttaisi olevan vaimentava vaikutus stressihormoneihin ja pariskunnat pystyvät kohtaamaan haasteita paremmin.

3. Alhaisempi riski kohtalokkaaseen sydänkohtaukseen

Kardiologiaan liittyvä lehti julkaisi vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen, jonka mukaan naimisissa olevat ja avoliitossa asuvat saavat sinkkuja epätodennäköisemmin kuolettavan sydänkohtauksen ja heillä todennäköisemmin on parempi ennuste, jos he kokevat sydämen toimintahäiriöitä. Tutkijat arvelivat tällaisen avioliittobonuksen johtuvan siitä, että avioliiton myötä ihmisellä on enemmän tukijoukkoja ja kumppani, joka myös seuraa mahdollisia terveysongelmia.

4. Vahvemmat luut

Naimisissa oleminen vähentää osteoporoosin kehittymisen riskiä, väittävät Kalifornian yliopiston tutkijat. Avioliitto on kytköksissä parempaan luun mineraalitiheyteen. Pelkkä naimisissa oleminen paransi tiheyttä miehillä, mutta naisilla olennaista oli onnellinen parisuhde.

5. Tasaisempi toipuminen leikkauksen jälkeen

Kahden yhdysvaltalaisyliopiston tekemän tutkimuksen mukaan naimisissa olevat henkilöt, jotka joutuivat sydänleikkaukseen selvisivät kolme kertaa todennäköisemmin ainakin seuraavat kolme kuukautta kuin naimattomat henkilöt. ”Jos olet emotionaalisesti kytköksissä johonkin, sinulla on jotain, minkä puolesta elää”, kliininen psykologi Jeff Ball sanoi syyksi tutkimuksen tulokselle.

Lähde: Cosmopolitan