Aurinkosuojan käyttäminen on tärkeää, koska vaatteet eivät tuo suojaa kaikissa tilanteissa.

Herkkäihoisen ja allergikon voi kuitenkin olla vaikea löytää itselle sopiva tuote. Tuotevalikoima on laaja, mutta kaikki tuotteet eivät sovi kaikille, vaan saattavat aiheuttaa iholla erilaisia oireita.

”Oikeilla ohjeilla kaikille löytyy kuitenkin se itselle sopiva vaihtoehto, vaikka sen etsiminen vaatiikin välillä salapoliisintyötä”, iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä kertoo.

Tyypillisiä aurinkovoiteen aiheuttamia allergisen reaktion oireita ovat ihon kutina ja punoitus, minkä lisäksi myös turvotusta ja vesirakkuloita voi esiintyä. Mikäli on epäilys aurinkovoiteen aiheuttamasta allergisesta reaktiosta, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle.

Vaikka sopivan aurinkovoiteen löytymisessä olisi omat haasteensa, ei ihoa kannata jättää suojaamatta. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen mukaan sopiva tuote löytyy varmasti kaikille apua kysymällä.

”Apua oikeanlaiseen tuotteen löytämiseen saa esimerkiksi apteekista, kosmetologilta tai Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen maksuttomasta iho- ja kosmetiikkaneuvonnasta”, Laine vinkkaa.

Pese UV-suojallinen tuote yöksi pois

Aurinkovoide voi myös ärsyttää herkkää ihoa, vaikka kyse ei olisikaan allergiasta. Esimerkiksi atooppinen tai ruusufinni-iho on herkkä reagoimaan monille kosmetiikkatuotteille, jolloin aurinkosuojavoiteeksi kannattaa valita hajusteeton, alkoholiton ja herkälle iholle tarkoitettu tuote.

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen mukaan aurinkovoide tai UV-suojallinen päivävoide kannattaa myös muistaa pestä pois huolella illalla. Yöksi voi laittaa UV-suoja-aineettoman tuotteen.

Aurinkovoiteet voivat sisältää joko kemiallisia, eli orgaanisia, tai fysikaalisia, eli epäorgaanisia suoja-aineita tai näiden yhdistelmiä. Mikäli kemiallisia suoja-aineita sisältävä tuote aiheuttaa iho-oireita, kannattaa kokeilla tuotetta, joka sisältää vain fysikaalisia suoja-aineita, sinkkioksidia ja titaanidioksidia.

”Allergisten reaktioiden taustalla voi kuitenkin olla UV-suoja-aineen sijaan yhtä hyvin voidepohjan jokin muu ainesosa, kuten hajusteet, säilöntäaineet tai emulgointiaineet”, Laine muistuttaa.

Allergiaa kosmetiikan ainesosille voidaan tutkia epikutaani- eli lapputesteillä. Kun allergiaa aiheuttava aine on tiedossa, voi allergioiden suhteen sopivia tuotteita hakea kosmetiikan Allergiaportaalista.

Kerroimme aiemmin, että melanooma yleistyy, mutta valtaosa tapauksista voitaisiin ehkäistä suojaamalla iho. Lisäksi kerroimme ihotautien erikoislääkärin neuvot auringolta suojautumiseen sekä viisi vinkkiä sopivan aurinkovoiteen valintaan.