Äidin syömät sokeriset ja rasvaiset syötävät voivat vaikuttaa tulevaan lapseen jo ennen raskautta.

Tuore tutkimus on paljastanut, että sokerisia ja rasvaisia ateroita ennen raskautta syöneiden äitien lapset ovat luonnostaan taipuvaisempia himoitsemaan roskaruokaa. Tämän taustalla on se, että epäterveellinen ruokavalio aiheuttaa muutoksia aivojen lisäksi makusilmuissa, mikä altistaa haluamaan epäterveellisiä ruokia, uutisoi Metro.

Hiirikokeiden avulla toteutetussa Cornellin yliopiston tutkimuksessa ilmeni, että viisi viikkoa ennen raskauden alkua runsaskalorisia ja rasvaisia aterioita syöneiden hiiriäitien jälkikasvulla oli enemmän makean tunnistavia makureseptoreita mausilmuissaan. Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että vaikka jälkikasvu kasvoi terveellistä ruokavaliota noudattaen, herkuttelivat ne todennäköisemmin herkuilla, jos saivat niitä.

”Jos äidillä on epäterveellinen ruokavalio ja hän saa paljon kaloreita runsasrasvaisista ja sokerisista tuotteista, on jälkikasvulla alttius pitää epäterveellisestä ruoasta”, ruokatieteilijä, professori Robin Dando kommentoi.

”Tämän alkuperä ei ole vain aivoissa tapahtuvat muutokset, sillä muita fyysisiä muutoksia tapahtuu makusilmuissa”, hän jatkaa.

Vaikka tutkimus tehtiin hiirillä, toteaa tutkimusryhmä, että tulokset voisivat olla samat ihmisillä. Metron mukaan tutkimus siis lisää todisteita siitä, että makusilmuilla on roolinsa liikalihavuuden suhteen.

”Kansanterveyden näkökulmasta katsoen, parantamalla tietämystä prenataalisista ja varhaisista postnataalisista tekijöistä, jotka ohjelmoivat liikalihavuutta jälkikasvulla, saatetaan siitä saada näkemyksiä terapeuttisiin kohteisiin, joilla taistella liikalihavuusepidemiaa vastaan – sairautta, joka on helpompi estää kuin parantaa”, Dando toteaa.

Tutkimus julkaistiin Scientific Reports -journalissa ja voit tutustua siihen tarkemmim täällä.

Lähde: Metro