8 seksiin ja vaihdevuosiin liittyvää yllättävää asiaa, joista et vielä tiennyt – ”Silloinkin voi tulla raskaaksi…”

Vaihdevuodet eivät kestä ikuisesti. Niiden aikana ja niiden jälkeen moni asia on toisin, joista moni liittyy seksiin.

Et taida tietää miten monella eri tavalla seksiin liittyvät asiat muuttuvat, kun vaihdevuodet ovat päällä ja ohi. Ehkä siihen on vielä paljon aikaa, eikä edes vaihdevuodet ole pitkään aikaan ajankohtaista. Mutta sinua voi silti kiinnostaa, miten monella erikoisella tavalla seksielämäsi tulee tulevaisuudessa muuttumaan. Niistä kerrotaan Self -sivustolla, jossa on listattu peräti kahdeksan muutosta, jotka liittyvät seksiin ja vaihdevuosien aikaan ja niiden jälkeiseen aikaan.

1. Seksin harrastaminen voi ensin tehdä kipeää

Jonkin aikaa seksi voi todellakin käydä kipeää, joka johtuu yleensä estrogeenin vähentymisestä. Silloin esimerkiksi emättimen kudokset ohenevat ja tulevat herkiksi.

2. Emätin kuivuu

Emätin myös kuivuu, joka aiheuttaa esimerkiksi kutinaa ja kirvelyä, jolloin seksi tuskin kiinnostaa. Mutta siihen löytyy apteekeista apua esimerkiksi kosteusvoiteita. Myös estrogeenilisillä saa apua, mutta niiden käyttö lisää rintasyövän riskiä.

3. Libidon heikentymistä

Joillakin seksiä ei vaan enää tee mieli yhtä paljon kuin ennen vaihdevuosia ja niiden aikana. Tätä on yritetty selittää monilla eri tavoilla. Syypääksi on esitetty esimerkiksi muutoksia kohdussa, hormoneissa ja munasarjoissa. Apukeinona neuvotaan liikunnan harrastamista, joka saa veret paremmin kiertämään, joka voi lisätä seksihaluja.

4. Henkisiä ja emotionaalisia vaikutuksia

Vaikka monet eivät pidä kuukautista, niiden poisjääminen voi vaikuttaa mielialaan. Joillekin kuukautisten loppumisella voi olla psykologisia vaikutuksia. Estrogeenin ja progesteronin muutokset voivat myös aiheuttaa masennusta ja ahdistusta, joka varmasti vaikuttaa seksihaluihin.

5. Raskaaksi voi tulla myös vaihdevuosien aikana

Kuukautiset voivat jäädä ensin vähäksi aikaa pois ja tulla taas takaisin, joka tarkoittaa samalla sitä, että silloin voi myös tulla raskaaksi. Et välttämättä ovuloi enää, mutta se on hyvin mahdollista.

6. Vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen voi olla vielä hyvin aktiivinen seksielämä

Vaikka ei ottaisi estrogeenilisää, voi seksielämä silti pysyä aktiivisena vaihdevuosista huolimatta. Kun ei ole huolta raskaaksi tulemisesta, se voi jopa tehdä seksinharrastamisesta huolettomamman tuntuista. Tässä vaiheessa joillakin seksihalut voivat jopa lisääntyä. Silloin ollaan jo tietoisia omasta kehosta. Jos nuorempana on esimerkiksi pitänyt emätintä jotenkin likaisena, nämä ajatukset saattavat iän myötä kadota.

7. Kaikille se ei ole enää tärkeää, että seksi ei kiinnosta

Se, että seksi ei enää kiinnosta, ei ole kaikille huono asia. Monet haluavat tässä vaiheessa keskittyä muihin mukaviin asioihin, jolloin heidän mielestään seksin voi unohtaa kokonaan. He haluavat esimerkiksi matkustella ja viettää muilla mukavilla tavoilla aikaa kumppaninsa kanssa.

8. Ahdistusta muutoksista omassa kehossa on hyvä välttää

Jos se ahdistaa paljon, että omassa kehossa tapahtuu muutoksia, kannattaa hakea apua. Silloin kannattaa mennä keskustelemaan lääkärin kanssa. Voitte luoda lääkärin kanssa yhdessä hoitosuunnitelman, joka voi auttaa sinua seksielämässäsi, jota haluat ylläpitää vielä jopa vaihdevuosien jälkeenkin.

Lähde: Self


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.