Pahanhajuinen hengitys, halitoosi, tulee luultavasti jokaiselle tutuksi.

Oma hengityksesi saattaa päästää ilmoille kaikkea muuta kuin mintunraikkaita tuoksuja tai sitten olet tekemisissä ihmisen kansa, kenen hengitys haiskahtaa epämiellyttävälle. Taustalla voi olla muun muassa huono suuhygienia tai se, mitä on aiemmin syönyt tai juonut.

On kuitenkin muita, yllättäviäkin syitä, jotka voivat aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen. Alla on 7 tällaista syytä sekä Cosmopolitan UK:n asiantuntijoilta saamia neuvoja, miten saada hengityksen haju paremmalle tolalle.

1. Sinulla on nestehukka

Riittävä veden juominen on yksi tapa välttää pahanhajuista hengitystä. Hammaslääkäri Harold Katzin mukaan nestehukka aiheuttaa halitoosia, koska suussa elävien bakteerien määrä kasvaa, kun suu kuivaa.

”Monet näistä bakteereista ovat harmittomia, mutta osa voi olla syy itsepäiseen halitoosiin. Nestehukka laskee syljen tuotantoa ja sylki häätää monia näistä bakteereista”, Katz selitti.

Katzin mukaan veden juominen myös huuhtelee suusta sinne jääneitä ruoantähteitä.

”Nämä ruoan osat usein jäävät hampaan ja ienrajan väliin ja voivat olla epämiellyttävien tuoksujen lähde”, hän totesi.

Cosmopolitan UK muistuttaa, että muun muassa sairastuminen, alkoholin juominen, hikoilu ja itkeminen voivat saada sinut menettämään nesteitä ja nestetasapainosta on syytä huolehtia.

2. Noudatat vähähiilihydraattista ruokavaliota

Jos olet vähentänyt hiilihydraattien ja lisännyt proteiinin määrää ruokavaliossasi, voi se olla suustasi pääsevien hajujen taustalla. Tämä johtuu siitä, että vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa elimistö rikkoo rasvaa energiaksi ja luo ketoaineita. Katzin mukaan yksi niistä on asetoni, jota pääsee ulos kehosta virtsan kautta tai hengityksessä, ja jos hengityksesi haisee mädältä hedelmältä, voi tässä olla selitys.

”Jos olet juuri vähentänyt hiilihydraattien määrää, ei sinun pitäisi kokea ketoosihengitystä. Jos elimistösi kuitenkin saa energiansa pääasiassa rasvasta hiilihydraattien sijaan, silloin tämä ongelma ilmenee. Joillekin tämä on merkki onnistumisesta, koska he odottavat halitoosin oireita yrittäessään laihtua, mutta tämä voi rasittaa paljon munuaisia, koska ketoaineita on liikaa”, Katz kertoi.

3. Jätät aterioita väliin

Paastoaminen tai vain epäsäännöllinen syöminen voi vaikuttaa myös ikävästi hengitykseen. Katzin mukaan ilman säännöllisiä aterioita tai nesteitä suu hidastaa syljen tuotantoa. Ilman tätä kieli ja kitalaki voivat alkaa tuottaa miljardeja lisäbakteereja, mikä johtaa pahanhajuiseen hengitykseen.

4. Käytät ehkäisypillereitä

Cosmopolitan UK:n mukaan vuonna 2015 American Academy of Periodontology varoitti, että jotkin lääkitykset, e-pillerit mukaan luettuna, voivat muuttaa tapaa, jolla elimistö käsittelee tiettyjä bakteereja, ja suussa se tarkoittaa ientulehduksen – ja siihen liittyvän pahanhajuisen hengityksen – riskin lisääntymistä. Tämä ei kuitenkaan ole syy lopettaa ehkäisypillereiden käyttöä ja hyvällä suuhygienialla voi kamppailla sitä vastaan, mutta asiasta kannattaa mainita lääkärille, jos vaiva pysyy tai sinulla on muita, aiheeseen liittyviä huolia.

”Ehkäisypillerit, jotka on suunniteltu lisäämään estrogeenin ja/tai progesteronin tasoja raskauden ehkäisemiseksi, voivat johtaa suun kuivumiseen tai nielun limaisuuteen, lisäten mahdollisuutta pahanhajuisen hengityksen kehittymiselle”, Katz sanoi.

Ehkäisypillerit eivät kuitenkaan ole ainoa lääkitys, joka voi aiheuttaa suun kuivumista. Katzin mukaan yli 400 muuta (mukaan luettuna yleisiä särkylääkkeitä ja tukkoisuuteen auttavia lääkkeitä) lääkettä voi aiheuttaa saman vaivan.

5. Olet ylipainoinen

Vuonna 2007 tehty tutkimus väitti, että mitä enemmän painat, sitä pahemmalta hengityksesi haisee muiden mielestä. Samankaltainen tutkimus vuonna 2013 osoitti, että tämä mahdollisesti johtuu siitä, että ylipainoisten elimistössä elää organismi, josta johtuu selvästi erottuva kaasu. Cosmopolitan UK:n mukaan lisätöitä tarvitaan, jotta tämän korrelaation vahvuus (ja syy sen taustalla) voidaan vahvistaa, mutta jos sinua huolettaa hengityksesi ja et koe olevasi terve nykyisessä painossa ja pituudessasi, voivat ne mahdollisesti liittyä toisiinsa.

”Yleensä on hyväksytty ajatus, että liikalihavuustekijät voidaan yhdistää useisiin suun terveysongelmiin, kuten reikiin, parodontiittiin sekä pahanhajuiseen hengitykseen”, Katz myötäili.

”Ylipainoiset saattavat syödä pidempiä aikoja. Mitä pidempään hampaat altistuvat sokereille ja muille hiilihydraateille, sitä alttiimpia ne ovat suuongelmien kehittymiselle, mitkä voivat johtaa pahanhajuiseen hengitykseen”, hän lisäsi.

6. Pureskelet liikaa purukumia

Kyllä, purkkakin voi olla pahanhajuisen hengityksen taustalla. Purukumeissa, pastilleissa ja muissa vastaavissa on toisinaan piilosokereita, jotka vain ruokkivat pahanhajuista hengitystä aiheuttavia bakteereja. Katzin mukaan purkat ja pastillit eivät pysäytä kroonista halitoosia eivätkä korvaa kattavaa suuhygieniaa, mutta hetkittäinen apu ne voivat olla, jos niissä ei ole sokeria.

”Kun sokeria on suussa pitkiä aikoja, voi se johtaa plakin kertymiseen hampaisiin. Tämä myös kannustaa bakteerien kasvua ja sen vaikutukset voivat olla pahemmat kuin kuivalla suulla pitkällä aikavälillä”, Katz kertoi.

7. Erilaiset sairaudet

Pahanhajuisen hengityksen taustalla voi olla erilaiset sairaudet ja terveysvaivat. Kuiva suu, on tila, jossa syljeneritys vähenee ja aiheuttaa kuivuuden tunnetta. Se voi johtua ikääntymisestä, sillä syljeneritys vähenee luonnostaan, mutta taustalla voi olla myös jotkin lääkkeet, tupakka, kahvi, alkoholi, ruokavalio ja se, jos puhut paljon.

Poskiontelontulehdus voi myös olla syypää pahanhajuiseen hengitykseen. Kun räkää/limaa valuu poskionteloista, se voi Katzin mukaan peittää pahanhajuista hengitystä aiheuttavat bakteerit ja ruokkia niitä aminohapoilla, kysteiinillä ja metioniinilla, mikä johtaa halitoosin nopeaan puhkeamiseen.

Toisiaan pahanhajuinen hengitys on merkki pysyvämmästä terveysvaivasta. Cosmopolitan UK:n mukaan on joukko sairauksia, joiden oireena on pahanhajuinen hengitys, ja niihin lukeutuvat tyypin I ja II diabetes.

”Tyypin I ja II diabetesta sairastavilla on riski kuivan suun kehittymiselle”, Katz sanoi.

”Epänormaali insuliinin tuotanto ja/tai imeytymin, mitä tapahtuu diabeteksessa, voi saada sylkirauhaset olemaan vapauttamatta riittävästi sylkeä ja se johtaa kuivaan suuhn ja pahanhajuiseen hengitykseen”, hän jatkoi.

”Diabeetikot voivat vähentää tai eliminoida kuivan suun ja pahanhajuisen hengityksen tarkistamalla glukoositasot huolellisesti, syömällä oikeita ruokia, ottamalla lääkityksen ohjeiden mukaan, ylläpitämällä tervettä painoa, säännöllisesti tarkkailemalla insuliinin tasoja ja seuraamalla yleisiä neuvoja sen ehkäisyyn”, Katz listasi.

Olemme aiemmin kertoneet hammaslääkärin vinkkejä, miten päästä eroon pahanhajuisesta hengityksestä. Lue lisää täällä.

Lähde: Cosmopolitan UK