Migreeni on sairaus, joka aiheuttaa päänsärkykohtauksia, ja se vaikuttaa yli miljardin ihmisen elämään ympäri maailman.

Migreeniä esiintyy yhdellä kymmenestä aikuisesta ja se on kolme kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä, kertoo Terveyskirjasto. Suomen Migreeniyhdistyksen mukaan migreeni koskettaa joka viidettä suomalaista jossain elämänvaiheessa.

Terveyskirjaston mukaan migreeni johtuu useimmiten ulkoisten tekijöiden aiheuttamasta reaktiivisesta häiriöstä aivorungosta. Etenkin aurallinen migreeni voi periytyä suvussa, mutta usein sitä kuitenkin aiheuttavat ulkoiset tekijät, jotka vaihtelevat ihmisestä toiseen.

Neurologi Shivang Joshin mukaan migreenin laukaisijat voidaan jakaa erilaisiin kategorioihin, kertoo Allure. Osaa näistä laukaisevista tekijöistä voi itse kontrolloida ja osaa ei; Allure listasi yleisimmät migreenin laukaisevat tekijät ja suomensimme ne alle.

Aistiärsykkeet

Korva-, nenä- ja kurkkulääkäri Rick Godleyn mukaan aistiärsykkeet, kuten näköön, kuuloon ja hajuun liittyvät asiat, voivat usein laukaista migreenin. Allure kertoo, että vuonna 2013 julkaistun tutkimuksen mukaan noin 40 prosenttia migreeniä sairastavista saa kohtauksia, jotka on laukaissut visuaalinen ärsyke (kuten kirkas tai välkkyvä valo). Yli 50 prosenttia sen sijaan saa kohtauksia, jotka on laukaissut ääniärsyke, ja puolet on rapartoinut parfyymien ja muiden tuoksujen laukaisevan migreenin.

Hormonaaliset laukaisijat

Neurologi Jan Brandesin mukaan se, että migreeni vaikuttaa enemmän naisiin kuin miehiin, voi johtua osittain siitä, että migreeni on kytköksissä kuukautiskiertoon. Brandes selitti, että estrogeenin tasojen vaihtelu voi vaikuttaa herkkyyteen aivoissa, mikä voi johtaa migreeniin. Alluren mukaan on kuitenkin tärkeä huomata, että kuukautiskierto ei suoraan korreloi sukupuolen kanssa, kuten eivät korreloi hormonitasotkaan. Tutkimukset usein käyttävät binäärejä sukupuolitermejä ryhmitelläkseen ihmisiä, mikä voi vaikeuttaa sitä, että yksilöt saavat diagnooseja, koska ihmiset eivät aina sovi binääreihin kategorioihin. Joshin mukaan yleensä migreeniä laukaisevat laskevat estrogeenitasot, mitä yleensä tapahtuu juuri ennen kuukautisten alkua ja vaihdevuosien aikana.

Ruoat ja juomat

Mitä syöt ja juot voi myös vaikuttaa migreenikohtauksiin, mutta Brandesin mukaan ruoat eivät ole niin yleinen laukaisija kuin valtaosa ihmisistä luulee. Joshi on samoilla linjoilla. Alluren mukaan hän selitti, että ruoat, joiden luulet aiheuttavan migreeniä, voivat ollakin vain ruokia, joita himoitsit ennen migreenikohtausta, joten yhdistät ne itse kohtaukseen.

Alluren mukaan kuitenkin jotkut tietyt ruoat voivat olla syypää migreniin. Esimerkiksi nitraatteja sisältävät ruoat sekä aspartaamia sisältävät ruoat ja juomat voivat laukaista migreenin. Natriumglutamaatti voi myös laukaista migreenin.

Alkoholi on myös yksi laukaisija, ja Brandesin mukaan se on kaikista merkittävin syypää ruoka- ja juomakategoriassa. Alluren mukaan asiantuntijat eivät kuitenkaan tiedä syytä siihen. Joillakin ihmisillä on tietty alkoholilaukaisija, kun taas jotkut eivät siedä alkoholia lainkaan.

”Punaviini on yleensä mielletty migreenin laukaisijaksi, jotkut potilaat eivät voi juoda valkoviiniä tai alkoholia, joka ei ole kirkasta, kun taas joillakin laukaisija on olut”, Brandes sanoi.

Elämäntavat laukaisijana

Godleyn mukaan ruokien ja juomien lisäksi migreeniin vaikuttaa myös se, miten hyvin ihmiset pitävät yllä ateriarytmiä ja juovat nesteitä. Esimerkiksi jos jätät ruokavaliostasi pois ruoat ja juomat, jotka laukaisevat migreenin, mutta jätät ruokia väliin tai et juo tarpeeksi, voit silti kärsiä migreenistä.

Vaikka joisit vettä läpi päivän, on Alluren mukaan hyvä muistaa, että liiallinen kofeiinin juominen voi aiheuttaa nestehukkaa, mikä Brandesin mukaan voi johtaa migreeniin.

”Jos joku nousee ylös aamulla, juo neljä kuppia kahvia ja menee sitten töihin, ei syö eikä juo mitään ennen iltapäivää, voi nestehukka olla merkittävä tekijä migreenin laukaisijana”, Brandes totesi.

Godleyn mukana yksi tunnettu migreenin aiheuttaja on stressi tai rasite. Sitä voi olla psykologinen stressi tai fyysinen stressi tai rasite, kuten huono ryhti tai päävamma.

Neurologi Thomas Pittsin mukaan univaje, joka on yksi rasite, voi myös laukaista migreenin. Brandesin mukaan jos henkilöllä on epäsäännöllinen unirytmi, kuten nuorilla vanhemmilla tai yövuoroa tekevillä voi olla, saattaa hän kokea enemmän migreeniä.

Liiallinen ruutuaika voi myös laukaista migreenin, ja tähän on Alluren mukaan useita syitä. Pittsin mukaan niskakipu on yksi tunnettu laukaisija, joten jos istut huonossa ryhdissä pitkiä aikoja, voi se laukasta migreenin; ja jos tuijotat ruutua, voi myös aistiärsykkeillä olla roolinsa migreenin laukaisijana.

Muut laukaisijat

Brandesin mukaan ilmanpaineen muutokset, olipa se sen laskua tai nousua, voivat myös aiheuttaa migreenin. Muutkin ympäristötekijät, kuten kosteus tai se, että olet korkealla, ovat tiedetysti laukaisseet migreeniä ihmisillä.

Lääkitykselläkin voi olla roolinsa migreenin laukaisemisessa. Alluren mukaan etenkin migreenikipuun tarkoitettu lääkitys voi myös laukaista uuden migreenin tai pahentaa kohtauksia. Amerikan Migreeniyhdistyksen mukaan jos sinulla on säännöllisesti migreenisärkyä ja otat siihen määrättyä enemmän kuin kymmenen kertaa joka kuukausi, voit saada enemmän migreenikohtauksia.

Jos ajattelet migreenisi liittyvän elämäntapoihin, suosittelee Brandes työstämään näitä syitä ensin. Koeta pitää päiväkirjaa siitä, milloin sinulla tulee migreeni ja sen mahdolliset aiheuttajat, joihin lasketaan mukaan sää, kuukautiskierto, miten olet nukkunut ja mitä söit ja joit. Jos huomaat toistuvan kuvion, koeta vähentää noita tekijöitä tai poistaa ne elämästäsi kokonaan. Eli esimerkiksi jos huomaat punaviinin juomisen tai tietyn hajuveden käytön aiheuttavan päänsärkyä, vältä niitä.

Jos migreenisi johtuu sellaisista tekijöistä, joita et voi kontrolloida (esim. kuukautiskiertosi), suosittelee Brandes ottamaan yhteyttä gynekologiin, lääkäriin tai johonkuhun asiantuntijaan, joka on erikoistunut pääkipuun, kuten neurologit. Se voi ottaa aikaa, mutta terveydenhuollon ammattilainen voi auttaa sinua löytämään hoitosuunnitelman, joka toimii sinulle.

”Migreeni on hoidettavissa oleva sairaus. Avainasemassa on löytää oikea diagnoosi ja kliininen kumppani, joka todella tekee töitä kanssasi sekä kuuntelee sinua”, Brandes painotti.

Kerroimme aiemmin, miten migreeniin voi saada apua myös orgasmeista; asiantuntijan mukaan se toimii yhtä hyvin kuin lääke. Lisäksi kerroimme viidestä asiasta, jotka vain migreenistä kärsivät ymmärtävät, ja voit lukea tästä lisää täällä.

Lähde: Allure