Sitä on tutkittu: jotkut ruuat ovat oikeasti addiktoivia, jotkut taas eivät.

On yleisessä tiedossa, että prosessoitu, rasvainen ja makea ruoka saa aikaan erilaisia syömishaluja kuin prosessoimaton ja yleensä hyvin terveellinen ruoka.

Tohtori Nicole Avena Icahn School of Medicinestä, Yhdysvalloista tutki ruoka-aineisiin liittyviä asenteita ja käyttäytymistä. Tutkimuksessa 504 koehenkilöä tunnisti ruokia, jotka tuottivat heille eniten addiktion tunnetta.

Addiktoivien ruoka-aineiden luokittelussa käytettiin Yale Food Addiction Scale -kysymyslomaketta. Ongelmallisia ruokia selvitettäessä osallistujat joutuivat vastaamaan, miten lauseet kuten ”Syön tätä kunnes tunnen oloni sairaaksi” ja ”Kulutan paljon aikaa väsyneenä ylensyönnistä johtuen” pätivät eri ruoka-aineiden kohdalla.

Ruuat pisteytettiin asteikolla yhdestä seitsemään. Numero yksi tarkoitti, ettei ruoka ollut yhtään ongelmallinen. Numero seitsemän taas tarkoitti äärimmäisen ongelmallista.

Pitsa (4,01 pistettä) osoittautui kaikkein addiktoivimmaksi ruuaksi. Sitä seurasivat suklaa (3,73 pistettä), sipsit (3,73 pistettä), keksit (3,71 pistettä) ja jäätelö (3,68 pistettä).

Vähiten addiktoiva ruoka oli kurkku (1,53 pistettä). Myöskään porkkana (1,60 pistettä), pavut (1,63 pistettä), omena (1,66 pistettä) ja ruskea riisi (1,74 pistettä) eivät herättäneet vastaajissa addiktion tunnetta.

Addiktoivat ruuat aiheuttivat ihmisille henkistä ahdistusta ja fyysistä epämukavuutta. Sen lisäksi, että addiktoivimmat ruuat olivat prosessoituja ja sisälsivät paljon rasvaa ja sokeria, niillä oli myös korkea glykeeminen indeksi eli niiden syöminen nostaa verensokeria nopeasti.

Tämän kaltaiset ruuat voivat herättää ihmisessä päihteisiin verrattavissa olevan addiktion, sanoo Avena Huffington Post:ille antamassaan haastattelussa. Aihetta on kuitenkin toistaiseksi tutkittu vasta lähinnä eläimillä tehdyissä kokeissa, joten uusi, ihmisillä tehty tutkimuskysely antoi uutta informaatiota ruoka-addiktioista.

Lähde: Huffington Post