Huomaatko turvautuvasi herkutteluun  aina ollessasi surullinen tai palkitsetko itsesi suklaalla rankan päivän jälkeen?

Tunnesyöminen on varmasti monelle tuttu ilmiö, johon törmää useimmiten kiireisenä, stressaantuneena tai väsyneenä. Silloin turvaudumme yleensä sokerisiin ja rasvaisiin ruokiin, jotka tarjoavat helpotuksen surkeaan oloon, sillä ne nostavat verensokeria vauhdilla ja aiheuttavat näin hetkellisen mielihyvän tunteen.

Pian herkuttelun jälkeen olo on kuitenkin jälleen nuulea, sillä nopeat piikit verensokerissa romahtavat myös hyvin nopeasti takaisin alas. Lisäksi jokainen meistä varmasti tiedostaa, ettei sokeri tee mitään hyvää kehollemme. Tunnesyömisestä voi kuitenkin olla vaikeaa päästä eroon, ellei syömisen syitä osaa tunnistaa. Onneksi ratkaisut löytyvät tekemällä pieniä muutoksia arjen rutiineihin ja tapoihimme.

1. Lähde liikkeelle

Liikunta on loistava keino ennaltaehkäistä tunnesyömistä. Treenaaminen lievittää stressiä ja lisää hyvää mieltä – eli auttaa jo kahteen tunnesyömisen laukaisijaan saman tien!

2. Korjaa ateriarytmi

Nälkäisenä mielikin on alamaissa ja haluat automaattisesti nopeimman ratkaisun helpottaaksesi oloasi. Sen vuoksi tasainen ateriarytmi on tärkeää myös tunnesyömisen kannalta: Verensokerisi pysyy tasaisena ja energiaa riittää halki päivän.

3. Nuku tarpeeksi

Riittävä uni on yksi tärkeimmistä asioista, joista sinun kannattaa terveytesi puolesta pitää huolta. Hyvät yöunet auttavat myös tunnesyömisen hillintään, sillä nukuttuasi riittävästi yksinkertaisesti jaksat paremmin – kiireen tunne ja stressi eivät hiivi arkeen samalla tapaa levänneenä kuin väsyneenä.

4. Nauti ruuasta

Ota rennosti! Ajoittainen herkuttelu ei ole pahasta, tärkeämpää on tunnistaa milloin syöt ja miksi. Ruokapäiväkirjan pitäminen on loistava keino kartoittaa omia ruokailutottumuksiaan. Anna itsesi nauttia ruuasta, ja salli itsellesi myös herkkupäiviä, sillä ankarat kiellot ja rajoitukset vain kasvattavat mielitekoja. Mieti myös, voisitko päivittää herkkusi terveellisempiin versioihin? Ehkä ensi kerralla valitset maitosuklaan sijaan tummaa suklaata tai valmistat kaupan jäätelön sijaan annoksesi itse?

Yhteistyössä:

Lifted-logo_valkoinentausta