Koronavirus leviää yhä edelleen ihmisten keskuudessa eikä epidemia ole päättynyt.

Uusia koronatartuntoja todetaan yhä tuhatmäärin, ja rokotteet ovat tärkein keino suojella itseä vakavalta taudilta. HUSin mukaan tuoreet tutkimus- ja tilastotiedot todistavat koronavirusrokotusten hyötyjä ja rokotteet antavat laajemman suojan kuin omikronvariantin aiheuttaman taudin sairastaminen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan enemmistö yli 18-vuotiaista suomalaisista (noin 89%) on ottanut yhden koronarokotteen ja toisen annoksen on ottanut lähes yhtä moni (noin 86%). Kolmannen annoksen on sen sijaan ottanut vain vajaa kaksi kolmesta yli 18-vuotiaasta (noin 60%).

”Kolmas rokote tulee ottaa, jos ei ole sairastanut tautia. Kaksi rokotusta ja sairastettu tauti antavat hyvää suojaa, mutta tällaisessakin tapauksessa kolmannen rokotteen voi ottaa”, apulaisylilääkäri, dosentti Eeva Ruotsalainen sanoo.

”Edellä mainitussa tilanteessa voimakkaasti immuunipuutteisille taudin sairastaneille kolmas rokoteannos on tärkeä. Sen saa myös esimerkiksi matkustamisen tai muun syyn vuoksi”, hän jatkaa.

Miksi kolmas rokote kannattaa yhä ottaa? HUS listasi siihen kolme tärkeää syytä.

Laajempi, pidempi suoja kuin sairastamalla

HUS kertoo, että tuoreiden laboratoriotutkimusten (tutkimus 1, tutkimus 2) mukaan lievä omikronvariantin aiheuttama tauti ilman aiempaa rokotusta vaikuttaisi antavan vasta-ainesuojaa, eli immuniteettia omikrontartuntaa vastaan, mutta ei juurikaan muita variantteja vastaan.

”Kahdesti rokotetulle syntyy omikroninfektion jälkeen kohtuullinen vaste myös muille varianteille, mutta omikronvariantti ei nosta läpäisyinfektioissakaan vasta-aineita samassa määrin ja siten suoja sairastetusta omikronvariantista jää matalammaksi ja hiipunee nopeammin pois”, ylilääkäri, professori Olli Vapalahti kertoo.

”Lievän omikron-läpäisyinfektion antama vasta-ainesuoja on vain noin kolmasosa tehosterokotteeseen verrattuna. Tämä johtuu siitä, että omikronin aiheuttama infektio painottuu ylähengitysteihin”, hän selittää.

”Vaikka rokotusten suoja oireisia tartuntoja vastaan hiipuu, rokotusten antama suoja vakavaa tautia vastaan säilyy pidempään ja on soluimmuniteetin myötä vähemmän riippuvainen virusten muuntumisesta”, Vapalahti huomauttaa.

Rokotettu tartuttaa tauti vähemmän

Äskettäin julkaistun tanskalaisen tutkimuksen mukaan rokotukset vähentävät tartuttamisen riskiä rokottamattomiin verrattuna, erityisesti kolmannen annoksen jälkeen. Lisäksi rokotetut henkilöt ovat tartuttavia lyhyemmän aikaa kuin rokottamattomat.

Rokottamattomalla moninkertainen riski joutua sairaalahoitoon

HUSin mukaan koko maassa rokottamattomat ovat tammikuun aikana päätyneet tartunnan seurauksena erikoissairaanhoitoon 7,4 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 12 kertaa todennäköisemmin kuin vähintään kaksi kertaa rokotetut (lue lisää täällä). Vaikka kolmansien rokotusten antama suoja omikronin aiheuttamaa vakavaa sairaalahoitoista tautia vastaan on hyvä, suojan heikentymistä on havaittu ikääntyneillä ja riskiryhmillä (lue lisää täällä).

”Useat maat ovat arvioimassa ja osa on tehnyt jo linjauksia neljänsien rokoteannosten antamisesta nimenomaan ikääntyneille ja hoivalaitosten asukkaille, koska heillä rokotesuoja on muutenkin heikompi ja hiipuu nopeasti”, Ruotsalainen kertoo.

Suomessa neljänsiä rokotuksia on jo annettu 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuuteisille. Löydät päivittäisen koronavirustartuntojen tilanteen THL:n sivuilta täältä ja rokotekattavuuden kasvua voit seurata täällä.