Tuntuuko sinusta, että voisit painaa vähemmän, mutta et saa karistettua kiloja pois millään tai niitä tuntuu tulevan koko ajan lisää?

Et ole ainoa, joka kamppailee painonsa kanssa. Mutta monikaan ei tiedä, että paino voi nousta monista yllättävistä syistä ja vieläpä aika nopeasti. Ehkä sinunkin kohdallasi syynä voisi olla jokin näistä alla olevista? Katso tästä alta mitä nämä viisitoista kummallista syytä painon nousuun ovat ja voit sen jälkeen arvioida voisiko jokin niistä tai jopa useampi niistä olla sinun kohdallasi syynä siihen, että saa pidettyä painoasi sellaisissa arvoissa kuin haluaisit.

15 outoa syytä nopeaan painonnousuun

1. Stressi

Stressi voi saada sinut syömään epäterveellistä herkkuruokaa, koska se saa olon tuntumaan paremmalta. Sehän tietysti nostaa painoa.

2. Unen puute

Jos nukut yöllä alle kuusi tuntia, se voi olla syynä äkilliseen painonnousuun. Kun nukkuu liian vähän, tulee päivän aikana kulutettua vähän energiaa. Silloin lisääntyy myös sellaisen hormonin määrä, joka lisää näläntunnetta.  

3. Et juo tarpeeksi vettä

Kun juot tarpeeksi vettä, se lisää aineenvaihduntaasi ja vaikuttaa samalla myös rasvakudoksesi määrään.

4. Et syö tarpeeksi proteiinia

Vähäproteiininen ruokavalio voi aiheuttaa alhaisia ​​energiatasoja ja voi samalla myös lisätä painonnousua.

5. Keinotekoiset makeutusaineet

Keinotekoiset makeutusaineet eivät tee sinulle niin hyvää kuin luulet. Vaikka käyttäisit niitä sokerin sijasta sen takia, että painosi ei nousisi, ne voivat itseasiassa nostaa painoasi. Eräässä tutkimuksessa on todettu, että keinotekoiset makeutusaineet ovat yhteydessä liikalihavuuteen sekä tyypin 2 diabetekseen, koska ne mm. muuttavat aineenvaihdunnan toimintaa huonompaan suuntaan.

6. Ummetus

Kärsitkö usein ummetuksesta? Siitä aiheutuu kehoon hormonaalista epätasapainoa, joka nostaa painoa.

7. Syöt liikaa suolaa

Jos olet syönyt paljon elintarvikkeita, joihin on lisätty suolaa, se voi kerryttää kehoosi nestettä, jolloin painat myös entistä enemmän.

8. Krooninen tulehdusreaktio

Painonnousun taustalla voi olla myös krooninen tulehdusreaktio, joka vaikuttaa kylläisyyden tuntemiseen, jolloin on jatkuvasti nälkä.

9. Magnesiumin puute

Magnesium aktivoi entsyymejä, jotka ohjaavat ruuansulatusta. Jos sinulla on puutosta magnesiumista, on sinun vaikea yrittää laihtua.

10. Emulgointiaineet

Syötkö liikaa sellaisia ruokia, joissa on emulgointiaineita. Silloin ei ole ihme, jos painosi nousee. Sellaisia syötäviä ovat esimerkiksi jäätelö, majoneesi, margariini, suklaa ja makkara.

11. Natriumglutamaatti

Natriumglutamaatti on ainesosa, jota löytyy useimmista pikaruokaravintoloiden ruuista. Sekin voi olla syynä painonhallinnan ongelmiin, mutta se, että pikaruokien syöminen lihottaa, on tuskin mikään yllätys.

12. Ympäristökemikaalit

Ympäröivässä ilmassa voi sellaisia asioita, jotka voivat päästä kehoomme eikä se ole hyvä asia. Monet ympäristökemikaalit voivat nostaa painoa. Tämä on todettu tutkimuksissa, joka testattiin eläimillä. Ne altistettiin pieneen määrään ympäristökemikaaleja, mutta määrä ei ollut niille vaarallinen. Tällaisia kemikaaleja ovat esimerkiksi raskasmetallit, liuottimet, jäähdytysaineet, torjunta-aineet ja muovit (kuten BPA, jota käytetään elintarvike- ja juomapakkauksissa)

13. Vähärasvaisten elintarvikkeiden syöminen

Jos syöt vähärasvaista ruokaa, tämä voi johtaa siihen, että syöt enemmän, koska se voi tuntua siltä, että kun se on vähärasvaista, se on hyväksyttävää!

14. Liikunnan harrastamiseen liittyvä virhe

Kun harrastaa liikuntaa, voi tuntua siltä, että nyt voi syödä normaalia enemmän. Silloin paino voi nousta, vaikka kuntoilisi paljon.

15. Munuaisten vajaatoiminta

Jos painosi nousee nopeasti, syynä voi olla myös se, että munuaistesi toiminnassa voi olla ongelmaa.

Lähde: Yourtango