Meikit ja meikkaaminen on osa miljoonien ihmisten päivittäistä elämää.

Meikkamisen yleisyydestä huolimatta monella silti saattaa olla vääriä käsityksiä meikeistä tai he saattavat uskoa erilaisiin meikkimyytteihin. BuzzFeed kävi läpi erilaisia meikkimyyttejä ja kertoi totuudet niiden takaa – ja me suomensimme ne alle!

1. Ripsiväri täytyy heittää pois vasta sitten, kun se alkaa paakkuuntua

Siinäkin vaiheessa se kannattaa heittää menemään, mutta ripsiväri kannattaa vaihtaa uuteen myös kolmen kuukauden käyötn jälkeen, huolimatta sen kunnosta. BuzzFeedin mukaan ripsiväristä on helppo saada silmätulehdus. Ripsivärin harjaosa on todella lähellä silmiä ja sen jälkeen se on pimeässä, lämpimässä putkilossa, mikä on täydellinen kasvualusta bakteereille.

2. Ripsivärin pumppaaminen hävittää paakut

Tämä ei suinkaan toimi näin. Sen sijaan harjaosan pumppaaminen putkilon sisään tekee ripsiväristä kuivemman, paakkuuntuvamman ja hilseilevämmän, koska pumppaamalla ilmaa pääsee enemmän putkiloon. Samalla sinne pääsee myös enemmän bakteereja.

3. Meikit kasvoilla voi ihan hyvin nukkua

Iho uusiutuu nukkuessa ja jos nukut meikit kasvoilla, vähentää se ihon kykyä tehdä niin. Tämä prosessi on olennaista ihon pitämiseksi kosteutettuna ja tuoreena. Meikkien kanssa oleminen yön yli tukkii ihohuokosia ja kuivattaa ihoa ja yön yli jätetty silmämeikki voi jopa johtaa tulehduksiin.

4. Meikki aiheuttaa finnejä ja aknea

BuzzFeedin mukaan näin ei välttämättä ole. Meikkituotteet itsessään eivät ole reaktioiden syy, vaan usein se johtuu bakteerien ”saastuttamista” meikeistä. Finnien ja näppyjen estämiseksi meikkivälineet kannattaisi pestä usein, meikit heittää pois, kun ne vanhenevat ja pestä meikit pois ennen kuin menee nukkumaan.

5. Meikit eivät vanhene

Meikkituotteissakin on omat parasta ennen päivänsä. Monien tuotteiden etiketissä on niiden hyllyikä-symboli, joka kertoo kuinka kauan tuote säilyy hyvänä sen jälkeen, kun se on avattu ja sinne pääsee bakteereja. Katso kuva symbolista täällä.

6. Suteja ei tarvitse pestä, jos niitä käyttää vain itse

Bakteerit eivät tällaisesta välitä. Fakta on se, että sudit ovat kosketuksissa monien pintojen ja tuotteiden kanssa. Mitä pidempään niiden antaa olla likaisena, sitä enemmän bakteereja kasvaa, mikä ei ole pahasta vain ihosi kannalta, vaan myös sutien kestävyyden kannalta.

7. Meikit eivät mene pilalle tai ole likaisia, vain sudit ovat

BuzzFeedin mukaan todellisuudessa meikit voivat mennä huonoksi ennen niiden parasta ennen -päivääkin, jos niistä ei huolehdi. Bakteerit kukoistavat pimeässä, lämpimässä paikassa, joten erityisesti nestemäiset meikit ovat ihanteellinen paikka niille. Tämä yhdistettynä tehottomaan meikkivälineiden puhdistamiseen tarkoittaa sitä, että bakteerit voivat kasvaa nopeammin kuin olettaisit.

8. On ihan okei käyttää jatkuvasti vedenkestävää ripsiväriä

On suositeltavaa olla käyttämättä vedenkestävää ripsiväriä, jos sitä ei tarvitse. Sen valmistukseen käytetyt ainesosat kuivattavat ja sen pesemiseksi pois vaaditaan enemmän. Tämä peseminen ja silmien hankaaminen voi tehdä ripsistä heikommat ja saada ne katkeamaan helpommin.

9. Kosteusvoide toimii primerin tapaan

Vaikka molemmat kosteuttavat, on primerin eli pohjustusvoiteen, tarkoitus antaa pohja meikkivoiteelle, peitevoiteelle ja muille kasvoille tuleville tuotteille. Kosteusvoiteet nimensä mukaan kosteuttavat ja imeytyvät ihoon, kun taas pohjustusvoide on suunniteltu jäämään ihon päälle antamaan tasaista pohjaa.

10. Voit valita meikkivoiteen testaamalla sitä ranteeseen

BuzzFeedin mukaan yksinkertaisesti sanottuna ranteesi eivät saa yhtä paljon aurinkoa kuin kasvosi. Joten vaikka meikkivoide sopisi ranteeseesi, ei se ole se paikka, missä meikkivoidetta käytät. Paras paikka testata sävyn sopivuutta on pitkin leukalinjaa, missä sävyn pitäisi sulautua ihoosi.

11. Peitevoide ennen meikkivoidetta

Tämä on itse asiassa päinvastoin: meikkivoide ennen peitevoidetta. Meikkivoidekin tasoittaa ihoa ja peittää näppyjä. Peitevoidetta pitäisi käyttää tämän jälkeen niihin kohtiin kasvoja, joissa tilanne on itsepäisin. Näin et laita kasvoillesi enemmän meikkituotteita kuin on tarve ja meikkisi ei näytä ja tunnu niin raskaalta.

12. Punainen huulipuna ei sovi kaikille

Tämä on BuzzFeedin mukaan 110 prosenttisesti väärin, sillä jokaiselle löytyy sopiva punainen sävy. Kyse on siitä, että tiedät oman ihosi pohjasävyn, onko se viileä, neutraali vai lämmin. Jokainen ihonsävy on erilainen ja siksi jokainen punaisen sävy ei sovi kaikille. BuzzFeedin mukaan sinipohjaiset punaiset sopivat viileän pohjasävyn omaaville, oranssipohjaiset punaiset lämpimän pohjasävyn omaaville ja neutraalit ovat siitä väliltä. Myös hiusten ja silmien värit voivat vaikuttaa siihen, minkälainen puna huulillesi sopii parhaiten.

Lähde: BuzzFeed