Rintojen aristaminen tai kipu rinnoissa on yleistä.

Gynekologi Natalie Bulockin mukaan aristavat rinnat tai kipu rinnoissa on harvoin rintasyövän oire. Jos kipuun liittyy punoitusta, turvotusta ja sinulla on kuumetta, voi se olla merkki tulehduksesta – etenkin imettävillä naisilla – ja sillon on syytä mennä mahdollisimman pian lääkäriin, kertoo Cosmopolitan.

Nämä ovat vakavammalta tuntuvia syitä aristaville rinnoille, mutta sille voi olla muukin selitys, kuten kuukautiset. Cosmopolitanin mukaan kuukautiset ovat yksi yleisimpiä selityksiä aristaville rinnoille.

Gynekologian lääkäri Andrea Martinin mukaan hormonaaliset vaihtelut viikkoa ennen kuukautisten alkua voivat saada rinnat aristamaan. Kuukautisiin liittyvä kipu rinnoissa mielletään täysin normaaliksi ja se yleensä vaikuttaa kumpaankin rintaan.

Cosmopolitan listasi muita yleisiä syitä aristaville rinnoille ja suomensimme ne alle.

Rintaliivit eivät ole oikeaa kokoa

Bulockin mukaan tämä on luultua yleisempää. Jotta rinnat saavat kaipaamansa tukea, kannattaa mitata itsensä ja löytää itselle täydellisesti sopiva koko. Tarvittaessa on hyvä turvautua asiantuntijen apuun rintaliiviliikkeissä.

Käytät ehkäisyvalmisteita

Rintojen uudelleen muotoiluun erikoistuneen plastiikkakirurgi Constance Chenin mukaan ehkäisy voi aiheuttaa muutoksia rintakudoksessa muuttamalla estrogeenin ja progesteronin tasoja kuukautiskierron aikana. Nämä muutokset voivat muuttaa rintojen kokoa ja saada ne tuntumaan hellemmältä tai aremmalta.

Saatat olla raskaana

Jälleen vaikuttamassa ovat hormonit. Martin kertoi, että vaihtelu estrogeenin ja progesteronin välillä, mitkä valmistavat rintojasi tuottamaan maitoa, voi aiheuttaa arkuutta. Tätä voi tapahtua jo niinkin varhain kuin kaksi viikkoa hedelmöittymisen jälkeen.

Hormonikorvaushoito

Cosmopolitan mukaan jos sinulla on hormonikorvaushoito käynnissä vaihdevuosien oireiden hoitamiseksi tai sukupuolenkorjausta varten, voi se aiheuttaa rintojen arkuutta.

Sinulla on ihottumaa

Martin sanoi, että on mahdollista, että rintojen alueelle voi syntyä kostea alue, jossa sienitulehdukset voivat kasvaa.

”Naisilla, joilla on suuremmat rinnat, on vaikeampi saada ilma virtaamaan hyvin rintojen alla ja heillä on suurempi riski kutiseviin, punaisiin ihottumiin”, Martin selitti.

Martinin mukaan sieni-ihottumilla on taipumus olla rinnan alla iholla, kun taas inflammatorinen rintasyöpä ilmenisi rinnassa itsestään ja ihon koostumuksessa tapahtuisi muutoksia. Chenin mukaan ei-sieni-ihottumien taustalla voi olla tulehdus tai ihoallergia.

Laukku tai reppu on liian painava

”Raskaiden laukkujen tai reppujen kantaminen voi aiheuttaa kylki- tai rintakehäkipua, mitä voidaan erehtyä luulemaan rintakivuksi”, Bulock selitti.

Ryhtisi vaikuttaa

Istuminen koko päivän työpisteen ääressä on resepti katastrofiin.

”Huono ryhti ja huono työpisteen asettelu voivat aiheuttaa rasitetta ja kipua rinassa” Bulock totesi.

Apua voi saada säädettävästä työpöydästä, satulatuolista, säännöllisestä venyttelystä ja siitä, että istut hyvässä asennossa. Vinkkejä kannattaa kysyä esimerkiksi työterveyslääkäriltä.

Syy voi olla rintaimplanteissa

Jos sinulla on rintaimplantit, voi aristavat rinnat selittyä niillä. Leikkauksen jälkeen on odotettavissa rintakipua, mutta jos sinulla on ollut implantit muutamasta viikosta jopa vuosiin ja niihin yllättäen sattuu, kannattaa silloin Chenin mukaan käydä plastiikkakirurgisi luona heti paikalla.

Treenaat liian kovaa

Gynekologi Omnia Samra Latif Estafanin mukaan yksinkertaisesti liiallinen yläkropan treenaaminen voi vaikuttaa rintakehän lihaksiin, jotka ovat rintojen alla. Tämän korjaamiseksi kannattaa varmistaa, että käytössä on tukevat urheilurintaliivit, kun käy treenaamassa.

Rinnat rasittavat lihaksia

Martin huomautti, että suuret rinnat voivat vetää tukea antavia nivelsiteitä ja aiheuttaa niska-, selkä- ja hartiakipua. Tämäkin on hyvä syy muistaa hankkia tukea antavat (urheilu)rintaliivit.

Lähde: Cosmopolitan