Veganismi ja vegaaninen ruokavalio herättävät monesti paljon kysymyksiä. Vegaanista ruokavaliota kohtaan kohdistuu ehkä kaikista ruokavalioista eniten ihmettelyä ja vegaani saa osakseen jos jonkinlaista kommentointia.

Vegaani on henkilö, joka ei käytä ruokavaliossaan mitään eläinkunnan tuotteita. Hän ei myöskään käytä muuten eläinperäisiä tuotteita, kuten nahkaa tai turkiksia.

Veganismiin on monia syitä, mutta suurempina niistä ovat yleensä eettiset, terveydelliset ja ekologiset syyt. Elämäntapa saattaa kaikessa luonnollisuudessaan silti herättää sekasyöjissä liudan kommentteja ja kysymyksiä, joihin vegaanit ovat totaalisen tympääntyneitä.

Asialliset kysymykset ovat tervetulleita, mutta näitä asioita vegaani ei halua kuulla:

1. ”Rakastan pekonia! Miten ihmeessä voit elää ilman sitä?”

Älä kysy kysymyksiä, joihin et halua kuulla vastausta. Vegaania ei kiinnosta, miten paljon rakastat lihan makua. Kannattaa muistaa, että vegaanit ovat yleensä käyttäneet kymmeniä tunteja tutkiakseen lihan- ja ruuantuotantoon liittyviä asioita ja päätyneet tämän perusteella veganismiin. Tosin, jos kysyjä haluaa oikeasti keskustella lihan tehotuotannosta, syöpätutkimuksista ja terveydestä, vegaani varmasti voi järjestää aikaa perusteelliselle keskustelulle. Sitä paitsi, liha itsessään harvoin maistuu hyvälle. Sen marinadi ja mausteet maistuvat hyvälle.

2. ”Mistä saat proteiinia?”

Kukaan tuskin tenttaa hampurilaista mättävältä kaveriltaankaan, mistä tämä saa vitamiineja, antioksidantteja ja kuitua. Proteiinikysymys myös antaa kysyjästään sivistymättömän kuvan. Nykyisellä informaatioaikakaudella jokaisen aidosti asiasta kiinnostuneen on mahdollista selvittää helposti ja nopeasti kasviperäiset ja proteiinirikkaat ruoka-aineet.

3. ”No, sinä tapat kasviksia!”

Tehdään niin, että vegaani katsoo 10 minuuttia porkkanan pilkkomista ja sekasyöjä katsoo kymmenen minuuttia eläinten tappamista ja silpomista ja katsotaan, kummalla on sen jälkeen ruokahalu tallella. Kasvien vertaaminen eläimiin ei ole hauskaa eikä nokkelaa.

4. ”Minäkään en syö juuri yhtään lihaa!”

Sillä sekunnilla kun kerrot jolle kulle olevasi vegaani, hän alkaa puolustella omaa ruokavaliotaan ja yleensä selitellä, ettei itsekään syö paljoa lihaa tai muita eläinkunnan tuotteita. Tavallaan on liikuttavaa, että he haluavat olla vähän vegaanien puolella, mutta toisaalta taas tämän asian todistelu on hieman hämmentävää.

5. ”Kyllä minä voin katsoa teurastamodokumenttia ja syödä hampurilaista samaan aikaan.”

Rehellisesti sanottuna, vitsailu eläinten tappamisesta ei voisi vähempää naurattaa vegaania. Sama pätee eläintuotannon vähättelyyn. Se osoittaa ainoastaan, miten kapeakatseisesti kyseinen henkilö suhtautuu eläinten oikeuksiin.

6. ”No voitko syödä sitten leipää tai pastaa?”

On yllättävää sekä järkyttävää, miten tietämättömiä ihmiset ovat sen suhteen, mitä monet heidän syömänsä ruuat sisältävät. Ja vastaus on kyllä, leivät ja pasta ovat yleensä vegaanisia.

7. ”Tofu on niin ällöttävää.”

Niin on verinen, jänteitä sojottava kuolleen eläimen raatokin.

8. ”En voisi koskaan olla vegaani, en voi luopua juustosta.”

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi vasikoita, joille maito oikeasti kuuluisi?

9. ”Voit varmasti silti syödä kalaa?”

Mistä lähtien kala on ollut kasvis? Vegaani ei syö mitään, millä on joskus ollut kasvot tai vanhemmat.

10. ”Mutta jo luolamiehet metsästivät ja söivät lihaa! Ihmiset ovat lihansyöjiä.”

Ihmisen ruuansulatusjärjestelmä soveltuu itseasiassa paljon paremmin kasviperäiseen ruokavalioon. Pienillä kulmahampailla ja kynsillä olisi melko hankalaa pyydystää ja raadella raakaa lihaa. Muut lihansyöjänisäkkäät metsästävät, tappavat ja raatelevat ruokansa itse. Mitenköhän mahtaisi tavalliselta sekasyöjäihmiseltä onnistua eläimen saalistaminen ilman aseita, tappaminen ilman apuvälineitä ja tuoreen raadon syöminen, vielä ilman aterimia.

Lähteet: Mind Body Green & Huffington Post