Ennen ristiriitatilanteessa äiti on saanut päättää, kastetaanko lapsi vai ei, mutta laki muuttuu pian.

Sukupuolineutraali avioliittolaki on tulossa voimaan maaliskuun ensimmäisestä päivästä alkaen ja Ylen mukaan tämä uusi laki heijastuu myös uskonnonvapauslakiin. Jatkossa lapsen kastaminen vaatii kummankin huoltajan suostumuksen, kun aiemmin äidillä on ollut viime kädessä mahdollisuus päättää alle vuoden ikäisen lapsen liittämisestä uskontokuntaan.

Ylen mukaan muutos pohditutti aikoinaan eduskunnan lakivaliokuntaa, jonka mielestä lain muuttaminen ei ollut ehdottoman välttämätöntä. Muutoksen arvioitiin kuitenkin korostavan vanhempien yhteisvastuuta ja valiokunta päätyi sen kannalle.

Jos vanhemmat eivät ole asiasta samaa mieltä, jää Ylen mukaan lapsen kuuluminen uskonnolliseen yhdyskuntaan avoimeksi eli toisin sanoen lapsi jää silloin kastamatta. Ylen mukaan viime vuonna Suomessa kastettiin noin 36 000 alle vuoden ikäistä lasta evankelis-luterilaisen kirkon jäseneksi ja kaikkiaan syntyneitä oli noin 52 600.

Avioliittolain muutoksen myötä voimaan tulee uskonnonvapauslain muutoksen lisäksi myös muita lainmuutoksia, joista oikeusministeriö tiedotti aiemmin helmikuussa. Voit lukea aiheesta lisää täällä.

Mitä mieltä sinä olet siitä, että jatkossa lapsen kasteeseen tarvitaan kummankin vanhemman suostumus? Ota kantaa kommenteissa!

Lähde: Yle