Tutkijat saivat selville, että eristäytyneisyyden tunteella voi olla tuhoisia vaikutuksia iäkkäämmissä ihmisissä.

Tiedemiehet seurasivat yli 2 000 yli 50-vuotiasta ja saivat selville, että yksinäisimmät kuolivat kuusi vuotta kestäneen tutkimuksen aikana tuplasti todennäköisemmin kuin vähiten yksinäiset. Verrattuna tutkimuksen keskiverto ihmiseen, he, jotka kertoivat yksinäisyydestä omasivat 14 prosenttia korkeamman riskin kuolla.

Lukema tarkoittaa sitä, että yksinäisyydellä on kaksi kertaa isompi vaikutus aikaiseen kuolemaan kuin liikalihavuudella. Köyhyys taas kasvattaa aikaisen kuoleman riskiä 19 prosentilla.

Aiemmat tutkimukset ovat kytkeneet yksinäisyydeen joukkoon erilaisia terveysongelmia korkeasta verenpaineesta heikentyneeseen puolustusjärjestelmään ja suurempaan masennusriskiin. Chicagon yliopiston psykologi John Cacioppo kirjoittaa kirjassaan, että yksinäisyyden aiheuttama kipu on fyysisen kivun kaltainen.

Tutkijoiden mukaan kuitenkin jotkut ihmiset ovat onnellisia eläessään yksinäisyydessä. Osa taas tunsi olonsa yksinäiseksi ja kärsi sen aiheuttamista terveysvaikutuksista, vaikka perhettä ja ystäviä olikin lähellä.

Löydökset esittävätkin, että ihmisten täytyy tuntea olonsa osallistuvaksi ja arvostetuksia läheistensä keskuudessa eikä pelkästään seura riitä.

Age UK:n Caroline Abrahams kommentoi The Guardianille, että tutkimus on yksi joukosta, joka osoittaa, että yksinäisyys ei pelkästään tee iäkkäämpien elämästä surkeaa vaan saa heidät myös haavoittuvaisemmiksi sairauksille.

”Meidän on aika ottaa yksinäisyys vakavasti uhkana onnellista ja tervettä myöhempää elämää kohtaan. Meidän täytyy tehdä enemmän tukeaksemme iäkkäämpiä pysymään sosiaalisesti yhteydessä muihin. Jokainen voi auttaa olemalla hyvä ystävä tai naapuri iäkkäämmille, joita he tuntevat”, Abrahams sanoi.

Lähde: The Guardian