Minkä värisistä autoista suomalaiset pitävät eniten? Tähän on saatu vastaus tuoreessa tutkimuksessa!

Suomalaisten selvä suosikki auton lempiväriksi on musta, paljastaa Kamuxin teettämä Suomalaiset autokaupoilla 2022 -tutkimus. Vastaajista 30 prosenttia nimesi suosikikseen mustan.

Toiseksi suosituin väri on puolestaan punainen, joka sai vain puolet mustan saamasta äänimäärästä. Seuraavaksi suosituimmat värit autolle ovat harmaa (12 %), sininen (12 %), hopea (9 %) ja valkoinen (9 %).

Kamuxin mukaan erityisen mielenkiintoista on mustan ja punaisen suosion vaihtelu eri ikäryhmissä. Nuorimpien kuskien keskuudessa musta (46 %) vie selkeän voiton punaisesta (9 %), mutta mitä vanhempi vastaaja, sitä enemmän punainen puhuttelee.

Tutkimuksen mukaan 55-64-vuotiaat vastaajat jo arvottavat punaisen mustaa viehättävämmäksi, ja ero punaisen eduksi vain kasvaa tätä vanhemmassa vastaajaryhmässä. 65-70-vuotiaat itse asiassa pitävät hopean väristäkin enemmän kuin mustasta.

Väri vaikuttaa ostopäätökseen

Onko auton värillä lopulta kuitenkaan väliä autokaupoilla? Kamuxin tutkimuksen mukaan vain 12 prosenttia pitää auton väriä erittäin tärkeänä ostopäätökseen vaikuttavana asiana ja se oli tutkimuksessa annetuista 25 vaihtoehdon joukosta lähellä häntäpäätä.

Kamuxin Suomen maajohtaja Jani Koivu kuitenkin kertoo, ettei hänen kokemuksen mukaan asia ole todellisuudessa näin yksioikoinen. Hänen mukaansa ostotilanteessa huomaa, että ostajalle on paljonkin väliä sillä, miellyttääkö auto silmää vai ei.

”Sanoisin, että kyse on tilastoharhasta: vastaajat uskovat ja luottavat siihen, että heidän ostokriteerinsä perustuvat ensisijaisesti järkiajatteluun, mutta liikkeeseen tullessa tunne kipuaa järjen rinnalle ja katse kiinnittyy omaa silmää miellyttäviin autoihin”, Koivu sanoo.

Koivun mukaan tämä on kuitenkin vain hyvä asia, sillä autoilukokemukseen suuresti vaikuttava tekijä on se, että voi olla ylpeä menopelistään ja tuntee sen omakseen – halusipa sitä itse myöntää tai ei.

”Monelle tämä on tärkeämpi ostokriteeri kuin puhtaat järkisyyt. Käytännönläheinen ostaja saattaa ottaa huomioon värin vaikutuksen jälleenmyyntiarvoon ja ylläpitoon: punainen haalistuu, kun taas musta ja valkoinen näyttävät helposti likaiselta. Mutta elämä ilman tunnetta on usein harmaata”, Koivu naurahtaa.

Vahvat värit ovat suomalaisten juttu

Tutkimukseen osallistuneilta kysyttiin jatkokysymyksenä, pitävätkö he valitsemastaan väristä enemmän tumman vai vaalean sävyisenä. Kamuxin mukaan lähes kaksi kolmasosaa kertoo pitävänsä tummansävyisestä väristä, alle kolmasosa vaaleasta ja noin kymmenys ei osaa nimetä kantaansa.

Iäkkäämmät vastaajat erottuvat joukosta tässäkin, sillä yli 54-vuotiaat ovat vaalean kannalla selkeästi useammin kuin muun ikäiset.

”Tutkimustulokset osoittavat, että vahvat värit vetoavat suomalaisiin. Autoliikkeissä valikoimaa on niin paljon, että jokaisesta väristä varmasti löytyy useampi varteenotettava vaihtoehto autoksi”, Koivu päättää.

Viime vuonna Kamuxin vastaava tutkimus paljasti, minkälaisia autoja suomalaiset naiset suosivat. Voit lukea aiheesta lisää täällä.

Kamuxin Suomalaiset autokaupoilla 2022 -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 13-17.1.2022 ja tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimukseen osallistui 1 041 vastaajaa kohderyhmästä, johon kuuluivat 18-70-vuotiaat suomalaiset, jotka omistavat ajokortin, joiden taloudessa on auto ja jotka vastaavat joko yksin tai yhdessä perheenjäsenen kanssa talouden autohankinnoista.