Tästä tavasta kannattaisi kuitenkin psykoterapeutin mukaan luopua.

Yli yksi neljästä ihmisestä myöntää kirjautuvansa ex-kumppanin sosiaalisen median tileille, selviää kyberturvallisuusyritys Specops Softin teettämästä tutkimuksesta. Globaali yritys teetti kyselyn 2 568 ihmiselle siitä, ovatko he kirjautuneet ex-kumppanin Instagram-, Facebook-, Netflix-, Spotify-, Twitter– tai sähköpostitileille.

Kyselystä uutisoineen Yahoo!Lifestylen mukaan 27 prosenttia osallistujista myönsi kirjautuneensa eron jälkeen ex-rakkaan some-sivuille. Heistä lähes seitsemän kymmenestä (69%) sanoi kirjautuneensa exän Instagram-tilille kuulumisia tarkistaakseen, kun taas 58 prosenttia myönsi tehneensä samoin exän Facebook-tilin kanssa ja 29 prosenttia kertoi käyneensä läpi ex-kumppanin sähköpostia.

Psykoterapeutti Ann Heathcote The Worsley Centerstä huomautti, että tätä tapaa kannattaisi vastustaa, sillä se voi aktiivisesti vahingoittaa mielenterveyttä.

”Exään keskittyminen ei anna sinun emotionaalisesti etääntyä hänestä tai keskittyä omaan henkilökohtaiseen kasvuusi. Sinun täytyy keskittyä toipumaan ja harjoittaa itsestä huolehtimista sen sijaan, että keskität energiasi menneistyyteen”, hän sanoi.

Myös kyselytutkimuksesta uutisoineen Cosmopolitanin mukaan tämä ilmeni kyselyn tuloksissakin: suurin osa vastaajista kertoi tavan tekevän olon masentuneeksi ja 43 prosenttia uskoi, että se esti heitä pääsemästä yli ja jatkamasta eteenpäin.

Näistä syistä exän tilille kirjaudutaan

Kyselyyn vastanneista noin kolmannes kertoi kirjautuvansa exän Netflix-tilille (33%) tai Spotify-tilille (27%). Tässä todennäköisemmin on taustalla halu välttyä maksamasta itse kuukausimaksua ja käyttää siksi toisen tiliä.

Yahoo!Lifestyle kertoo, ettei ole selvää, miten ex-kumppanin tileille on päädytty, mutta monet pariskunnat vaihtavat salasanojaan esimerkiksi suoratoistopalveluihin tai kirjautuvat toistensa laitteilta omille some-tileilleen, joten salasanat voivat jäädä exän haltuun tällä tavoin.

Suurin osa kyselyyn vastanneista (58%) kertoi nuuskivansa exän somea, koska halusi tietää, onko hän tavannut jonkun uuden. 11 prosenttia sen sijaan haki tällä kostoa ja 7 prosenttia halusi selvittää, onko ex-kumppani estänyt häntä näkemästä julkaisemaansa sisältöä.

Cosmopolitan jututti seitsemää sinkkua, jotka kirjautuvat ex-kumppaninsa tileille, selvittääkseen syitä tavan taustalta. Näin he perustelivat tekoaan:

  • ”High school-aikaan minä ja paras ystäväni koetimme hakkeroitua poikaystäviemme Facebook-tileille nähdäksemme, onnistuisimmeko siinä. Heillä oli todella ennustettavat salasanat, joten pääsimme molemmat sisään ensimmäisellä yrityksellä. Joka tapauksessa, exäni ja minä erosimme noin kolme vuotta sitten ja minä olen sen jälkeen käyttänyt hänen tiliään selailuun, kun minulla on tylsää. Tunteita ei ole enää jäljellä, mutta on hulvatonta nähdä, miten hänellä menee ja kenen kanssa hän vehtailee”, kertoi 24-vuotias Veronica (nimi muutettu) Cosmopolitanille.
  • ”Minä tykkään tsekata, miten hänellä menee. Myönnän, etsin aktiivisesti muita tyttöjä, joiden kanssa hän on tekemisissä, mutta se ei enää satu. Minusta tuntuu, että hänen toimiensa näkeminen on auttanut minua hyväksymään eromme ja jatkamaan eteenpäin suuremmilla tavoilla”, 21-vuotias Bella selitti.
  • ”Kerran näin poikaystäväni kirjoittavan salasanansa ja muistin sen. Erosimme noin 4 kuukautta sitten, mutta katson edelleen säännöllisesti hänen tiliään nähdäkseni, mitä hän touhuaa. Minulla on ikävä häntä. Totta puhuen, viimeksi kirjauduin hänen tililleen amaulla”, 20-vuotias ZZ paljasti.
  • ”Hän itse asiassa antoi minulle sähköpostitietonsa, kun deittailimme. Kaksi vuotta eromme jälkeen kirjauduin hänen tililleen, kun huomaisin hänellä olevan uusia Venmo-siirtoja jonkun tyypin kanssa. Ilmeni, että hän oli hänen uusi poikaystävä”, 22-vuotias Jaf kertoi.
  • ”Kumppani antoi minulle tietonsa, kun olimme yhdessä ja vissiin hän ei koskaan viitsinyt vaihtaa salasanaa eromme jälkeen. Olemme olleet erossa jo lähes vuoden, mutta en ole koskaan kirjautunut pois tililtä. Käyn hänen feedissään vain sen takia, että se on minusta kiinnostava”, perusteli 19-vuotias Lily tapaansa.
  • ”Exäni ja minä erosimme monista syistä jokin aika sitten, mutta myönnän kirjautuneeni hänen tililleen (jonka hän jakoi kanssani suhteemme aikana) viisi kuukautta sitten. Rehellisesti sanoen nuuskin ympäriinsä, mutta viisas ymmärtää vähästäkin: muuta salasanasi säännöllisesti (etenkin eron jälkeen)”, 22-vuotias Attie kertoi.
  • ”Minulla on itse asiassa useamman exän tunnukset. Yhden kanssa erityisesti kirjaudin hänen finsta-tilille (fake instagram) muutama kuukausi sitten. Halusin vain nähdä, mitä hän julkaisee, kun en selvästi seuraa sitä enää”, 24-vuotias Mark (nimi muutettu) sanoi.

Voit suojata tiliäsi ja yksityisyyttäsi käyttämällä eri palveluissa eri salasanoja, vaihtamalla salasanoja säännöllisesti ja valitsemalla pidemmän salasanan, jota ei ole helppo arvata. Salasanassa ei kannata käyttää henkilökohtaisia tietoja, kuten syntymäaikaa tai lemmikin nimeä.

Omilta some-tileiltä kannattaa tarkistaa aktiiviset istunnot, tarkistaa, millä laitteilla ja missä paikoissa ne ovat auki, ja sulkea kaikki ylimääräiset tai sellaiset, joita et itse tunnista omiksesi.

Lähde: Yahoo!Lifestyle, Cosmopolitan